Fjällräven Gaiter Trousers No.1

Gaiter_trousers_NO_1

Jag har fått en hel del mail från personer som undrar vad jag tycker om Fjällräven Gaiter Trousers No.1, hur dem är att vandra i, vilka funktioner som finns mm. Därför tänkte jag passa på att skriva ett blogginlägg som förhoppningsvis besvarar en del av frågorna.

Jag vill börja med att säga att detta inte är några ”vanliga” bomullsbyxor som tillverkas för en billig peng i Kina och sedan säljs i butik för 3000 kr. Jag har sett en del negativa kommentarer kring prissättningen, men frågan är hur många som har bemödat sig att ta reda på fakta om själva byxan.

Fjällrävens Gaiter Trousers No.1 är en extra kraftig outdoorbyxa ur Fjällrävens Numbers-serie med fokus på funktionalitet och lång hållbarhet. Detta märks tydligt när man tittar lite närmare på byxorna. Sömmar och detaljer är väl genomarbetade och man förstår att det är riktiga friluftsmänniskor som har varit med och utvecklat dem.

En annan viktig del som många inte känner till är att byxorna tillverkas i Europa, att materialen är noggrant utvalda för att minimera miljöpåverkan och för att byxorna ska kunna följa dig under åratal av äventyr, i alla tänkbara miljöer. Du ska helt enkelt bara behöva EN outdoorbyxa.


Funktioner på Gaiter Trousers NO.1
Gaiter Trousers No.1 är en mångsidig byxa med flera smarta funktioner. Den har bland annat en innovativ damask-funktion som gör det möjligt att anpassa byxan efter olika väder- och terrängförhållanden. Detta var något jag verkligen hade användning för på Tasmanien, då terrängen ofta var mycket snårig och lerig.
De dagar då vädret var varmt kopplade jag loss benets nedersta del (1) och gjorde om byxorna till shorts, precis som på en vanlig zip off-byxa. Den avtagna delen har en smart snörjustering i höjd med vaden (4) som tillsammans med kängkroken i fållen nertill förvandlar den till en damask som skyddar benen i snårig terräng. Byxorna har även dragkedjor längs låren (3) vilket ger möjlighet att ventilera utan att ta av underbenen.
Gaiter Trousers har två rymliga benfickor (2) mitt på låren som ger plats för bland annat karta och kompass. Fickorna är kraftigt förstärkta och har en smart bäljfunktion. I bensluten finns en klassisk kängkrok, men även öglor att fästa snören eller stålbyglar i. Med hjälp av dessa två detaljer kan du förankra byxbenet ordentligt vilket hindrar skräp eller snö från att tränga ner i kängskaftet.

Material
Byxan är sydd i vind- och vattenavvisande G-1000 Eco med förstärkningar i extra kraftig G-1000 HeavyDuty över bak, fickor och nertill, i damaskdelen. Detaljer i vegetabiliskt garvat läder.
Byxorna tål vatten i viss mängd, om det regnar släpper dem igenom efter ett tag men torkar oväntat fort igen. Man måste underhålla impregneringen med jämna mellanrum och det gör man enklast med hjälp av Grönlandsvax och en hårtork. Vaxningen tar en stund men byxorna blir som nya och både vatten- och smutsavstötande.

Är man ute efter en byxa som skall tåla ordentligt tuffa tag och som samtidigt skall fungera till många olika aktiviteter, är Gaiter Trousers NO.1 ett bra val. Byxorna är självklart tyngre och lite varmare än många andra Fjällrävenbyxor, men i och med de smarta funktionerna är byxorna fantastiskt användbara.

Ett litet önskemål är att byxorna skulle komma i lite fler benlängder.

Specifikationer för Gaiter Trousers NO.1
Vikt: 778 ca gram
Material:G-1000 Eco: 65% återvunnen polyester,
35% ekologisk bomull. G-1000 Heavy Duty: 65% polyester, 35% bomull.
Innehåller icke-textila delar av animaliskt ursprung (läderdetaljer)

Fyra Stesonhattar av fem.

Dela detta

16 Comments on “Fjällräven Gaiter Trousers No.1

  1. Kul med en riktig review istället för alla negativa prisåsikter man läser överallt! :)
    Intressant det där med tillverkningen och klimattänket. Det är nog något Fjällräven kunde trycka hårdare på. Jag har tittat en del på marknadsmaterialet kring Numbersserien och jag kan inte påstå att klimatsmart produktutveckling var det som fastnade mest. Intrycket som fastnade var ”hög kvalitet = högt pris”, vilket kanske inte är fel men svårare att motivera i ett konsumtionsinriktat samhälle.

    Jag har inte haft möjlighet att titta så noga på Numbersprodukterna, men fingrade lite på en Anorak no.8 på Naturkompaniet och den kändes väldigt rejäl och framförallt genomtänkt :)

    Appråpå vax och G-1000. Hur gör du när du vaxar dina byxor?
    Jag använder hårtork men har väldigt lätt att få ränder kring sömmar och veck. Knappar på andra sidan byxan har också väldigt lätt för att skapa fläckar på tyget när vaxet smälter in.

    • Hej Jonas!
      Jag håller med om att Fjällräven borde trycka hårdare på klimattänket.
      Jag vaxar byxorna både hemma och i fält. Hemma använder jag torktumlaren för att värma in vaxet men det funkar även bra med strykjärn eller en hårtork. Det kan vara lite svårt att få till vaxningen perfekt, man måste gnida in vaxet jämnt över tyget och använda en strykbräda eller liknande så att det inte blir veck. I fält är man inte lika noga med utseendet, bara byxorna blir vattentåliga.

      • Hej Peter!
        Ska prova torktumlaren nästa gång då. Kan tipsa om att just torktumlaren funkar bra på Crafts windstopper tyg också. De tyg som är vattenavvisande från fabrik, återaktiveras när de värms upp!
        Det var av ren slump jag hittade den infon på nätet på någon avskild, glömd sida hos Craft. Fungerade perfekt på min gamla Zenitjacka. Inte lika avvisande som vaxad G-1000 men bra nära :)

  2. Riktigt rejäla byxor… sitter lika skönt som mina keb, något tyngre bara… ska bli kul o testa på kungsleden i sommar… :)

  3. Intressant att du tar upp detta med tillverkning. Jag följer sedan en tid tillbaka en tråd på Utsidan där man ojjar sig över prissättningen på Anorak No. 8, som då kostar 4500 kronor. Men är det samma tillverkning på alla prylar i number-serien?

    • Hej!
      Ja, det är konstigt att folk inte ojjar sig mer över alla dessa Gore-Tex kläder som kostar 4000 – 5000 kr delen. Här handlar det i alla fall om rejäla, slitstarka kläder som håller länge.
      Enligt Fjällräven så tillverkas alla produkter ur numbers-serien i Europa och med ett miljötänk genom hela linjen.

      • Jag vill minnas att jag i ett tidigt stadium hörde ryktas att man kunde byta ut enskilda delar på number-serien, t.ex. byta en armsektion på en jacka etc. Ligger det någon sanning i det?

  4. Finns inte i alla butikerna! Kan ni låta någon av Karlstadbutikerna få några provex? Storlek till mig? typ (1)56.

  5. Riktigt jävla sugen på dessa, MEN längden på är längre en ex vidda eller keb, vilket var tråkigt.

  6. Pingback: Veckans friluftslänkar, del 2 | Fjällrävenbloggen

  7. Hej Peter
    Du skriver att det borde finnas olika benlängder att välja på. Är nuvarande benlängd kort eller lång?

  8. Hej!

    Mycket fin och läsvärd recension! Kan inte heller förstå de som gnäller på priset, de borde verkligen undersöka lite innan de klagar. Jag håller också med om att de är lite väl långa, men mitt största problem är att stl 46 är lite för trånga i midjan, medan 48 (som jag har nu) känns lite på gränsen till för pösiga. Jag har i och för sig nyss köpt dem nyligen, så min fundering är egentligen om du vet om de krymper lite efter en tvätt eller två?

    Tacksam för svar och tack för en grym blogg!

    Allt gott. /Henrik

  9. Nu kommenterar jag i ett gammalt inlägg så jag hoppas du ser det här.
    Hur tycker du kvaliteten är jämfört med vanliga fjällrävenbyxor (Nils, vidda Pro, Sarek osv) Jag har läst en del om folk som klagat på kvalitet där sömmar spricker efter ett tag osv i de vanliga byxorna. Hur skulle du säga att dessa är i jämförelse?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>