utrustningstest – Primus Omnilite Ti

Det här köket har testats i ca 40 fältdygn och har fått följa med både till Kanada, Sarek och Tasmanien. Köket har någon enstaka nackdel men är på det hela taget ett mycket användarvänligt och pålitligt multifuelkök som man lugnt kan satsa på.


Primus OmniLite Ti är baserat på samma teknologi som det prisbelönta OmniFuelköket. Köket är lika robust och pålitligt men mindre, lättare och betydligt bränslesnålare.

Användarvänlighet är nyckelordet när det gäller friluftskök och där tar Primus OmniLite poäng. Köket kan köras på de flesta bränslen såsom fotogen, bilbränsle, gas, kemisk ren bensin och till och med flygbränsle. Detta innebär att du kan få tag i bränsle praktiskt taget var som helst. Och det är bland annat en av anledningarna till att köket alltid får följa med på utlandsexpeditioner, där det ibland är svårt att veta vilket bränsle som finns att tillgå.
Förvärmningen går på mindre än en minut och med en effekt på 2600 watt tar det sällan längre tid än fyra minuter att koka upp en liter vatten. Precis som det ska vara. Om man dessutom använder Primus nya kastruller med inbyggda värmeväxlare så går det ännu snabbare och man spar bränsle. En stor fördel med OmniLite Ti är att lågan kan regleras på två olika sätt, och det fungerar även bra när man har vantar på sig. Detta innebär att matlagningen underlättas och att bränsleförbrukningen blir så liten som möjligt.

Köket är som sagt lätt men det känns ändå robust. De utfällbara benen på köket gör att det står stadigt på de flesta underlag och det funkar utmärkt att använda både stora och små kastruller. Benen är dessutom utrustade med hål så att de kan skruvas fast på t ex en träskiva. Mycket bra tycker jag.

Reparation
Omnilite Ti kommer med ett praktiskt multiverktyg som gör det enkelt att skruva isär köket och byta ut delar. En nackdel är att det bara finns en rensnål som lätt kan gå sönder, vilket också har hänt en gång.


Det går även att köpa reservdelar till OmniLite Ti

Ljudnivån på köket är acceptabel, något lägre än på Primus Omnifuel, vilket är väldigt skönt. Detta uppskattas speciellt under vinterturer, då köket ofta går på högvarv under lång tid inne i tältet. Förvaringspåsen som köket levereras i är mycket slitstark och fungerar även bra som underlag i snön.

Köket väger 230 gram (324 gram med bränslepump) och sedan tillkommer vikt för bränsleflaska och packpåse. I ihopfällt skick är köket 10,5 cm långt, 9 cm högt och 5,5 cm brett. Väldigt smidigt med andra ord.
Priset är ca 2299 kr. Ganska dyrt kan man tycka men vill man ha det bästa som finns så får man betala.

Primus OmniLite Ti får faktiskt högsta betyg av mig, dvs fem hattar av fem.

Tips vid användning av bensinkök
1. Fyll aldrig bränsleflaskan mer än till 4/5 och pumpa försiktigt i början.
2. Spill inte när du fyller bränsleflaskan
3. Förvara köket på en säker plats och sörj för god ventilation om du lagar mat i tältet.
4. Använd ett stadigt underlag. I snö fungerar t ex en träskiva väldigt bra.
5. Ta med reservdelar

Dela detta

6 Comments on “utrustningstest – Primus Omnilite Ti

  1. Otroligt bra kök! Köpte ett själv efter att ha kollat runt på ett par olika.

    En fundering som jag har som kanske du har ett svar på… När man är klar med maten och skall stänga av köket så bör man ju vrida av kranen som sitter direkt vid pumpen för att tömma slangen på bränsle. Men jag upplever att varje gång jag tar bort slangen från flaskan så droppar/sipprar det lik förbannat bränsle där vid den kopplingen precis innan man hinner få av allting.

    Magisk lösning?

  2. Hej André!
    Jag lever på vintrarna med dessa bensinkök. Har exakt samma upplevelse att det alltid kommer massa bensin ur slangen. Jag håller annars med om att detta primuskök är bra. Har själv två i titan och två vanliga. Annars är köken väldigt behagliga och relativt tysta.

    Vill man slippa bensinsliskandet så är MSR lite bättre.

  3. Hejsan
    Vid avstängning vänd bränsleflaskan så att markeringen ”off” kommer uppåt. Vänta ca 30-60 sek tills
    lågan släcks av sig själv eftersom änden på bränsleslangen i flaskan då inte ligger i bränslet. Ibland kan
    man även behöva luta flaskan något upp och ned för att slangen ska komma ur bränslet. Det beror på hur
    mycket bränsle som finns i flaskan. Stäng därefter kranen på flaskan först och därefter den på köket.
    Inga droppar i packningen som resultat.

    Med Vänlig Hälsning
    Mats

  4. Hej det har jag länge haft problem med att köket inte slocknat fast jag vridit den till off läget ska testa som du beskriver och se om det funkar..;) tack för tippset å superbra sida… MVH/Jocke

  5. Hej Peter!
    Jag är på väg att köpa ett omnifuelkök. Hur stor bränsleförbrukning/dygn räknar du med vid medeltemp -15 grader?/Per

  6. Hej
    Jag har problem att få mitt Omnilite ti att fungera i längden.
    Har provat en hel del olika saker. Jag funderar på om det kan stå fel i instruktionsboken eller att jag fått fel munstycken.
    Vilket munstycke har du när du kör med bensin?

    Mvh Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>