Vildmarksskolan – eld på vintern

eld_pa_vintern_banner

Visst är det underbart skönt med värmen från en eld?
Förutom värmen så blir elden en naturlig plats att samlas vid, för att umgås, laga mat eller för att få ljus för att kunna se i mörkret. Elden är också väldigt effektiv att använda för signalering, t ex i en nödsituation, både på dagen och på natten.

För att kunna göra upp en eld på vintern måste du skärpa din sinnen och vara observant på tecken i naturen. Tänk även på att samla in veden när det fortfarande är ljust ute, annars blir det betydligt svårare att hitta ved och det finns risk att du blir stressad och slarvar. Ett vanligt misstag är att man samlar in för lite ved så att elden hinner slockna innan man har samlat in mer. Samla därför in ordentligt med ved på en gång, så att du får upp en bra glöd som ger bra med värme.

Skogen ger förstås bättre möjligheter att söka skydd mot vind och drevsnö. Där är det också lättare att hitta något att elda med, än t ex på kalfjället. Björknäver, ris och små kvistar, särskilt de torra små grenarna längs ner på granstammen, ger en bra start på elden. För att hitta grövre ved kan du titta efter trädstammar där barken har fallit av, det är en indikation på att det finns bra ved.
Bär inte tung ved längre sträckor. Försök istället hitta en plats där veden finns nära till hands, så slipper du att slösa tid och energi på insamlingen.


Midvinter i Lappland. Temperatur -35 grader.

Tips på nödbivack
En stor, snötyngd gran fungerar utmärkt som nödbivack på skogsturen. Där kan du både söka skydd från väder och vind och samtidigt göra upp en eld som värmer.
Innan du kan använda granen som skydd behöver du göra plats undertill så att du kan sitta bekvämt och samtidigt få plats med en liten eld. Detta gör du genom att kvista av grenarna längst ner under granen. Du får dock räkna med att det kommer droppa lite vatten där du placerar elden. Se till att få upp elden en bit från marken så att du får in tillräckligt med syre. Lägg gärna ut lite granris på marken så sitter du skönt och slipper förlora kroppsvärme.

Lämna inga spår
Sträva alltid efter att återställa lägerplatsen som den var innan du kom dit. Är du tvungen att göra upp eld i skogen så se till att eldstaden är säker och inte skadar underlaget. Lägg tillbaka stenarna där du tog dem och ta med dig allt skräp tillbaka.

/Peter

Dela detta

3 Comments on “Vildmarksskolan – eld på vintern

  1. Ett tips är att ha med sig flera olika sätt att skapa den den första elden. Tändstickor, eldstål, tändare osv. och öva på att använda dem. Att även ha med sig det där första tändet hemifrån kan också vara ett bra tips.
    Det var ju någon som gick vilse i Jämtland i nitton dagar för några år sedan. han hade dränkt sina tändstickor första dagen… att han dessutom fortsatte vandra runt gjorde det inte bättre. Om han haft något att tända eld med hade han hittats snabbare, så man kan inte ha för många sätt att tända eld.

    Dessutom är den sista tändstickan i asken bäst, för du har hela pappersasken som tände.

  2. Jag har alltid med mig mitt eldstål när jag far ut även tändstickor i nödfall men annars kör jag bara med eldstål, det va väldigt svårt i början men sen när man fick kläm på det va det rätt lätt.

  3. Själv så har jag med mig tändstickor i torrt förvar typ plastpåse eller gammal hederlig filmburk. Sedan har jag en eldpåse med näver lite torr furu och ljusstump den får plats i ryggan.
    Ja eldstål får följa med.
    En sak som jag kommer skaffa mig är antingen en Hekla eller ett mindre eldkök som får plats i ryggan och på sittsätt lämnar inga spår i markerna förutom lite hål i snön.
    Eld är vildmark som både ger värme,mat och ljus.
    Nog behövs det mer öva på och göra upp eld på vintern och även alla skulle få öva det som är ute, kunskapen på att göra upp eld håller på att försvinna och den kunskapen måste finnas kvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>