Vildmarksskolan – tak över huvudet

Home_Alone

Har man planerat att tillbringa natten utomhus har man oftast med sig ett tält av något slag och vet hur man sätter upp det. Men vad gör man om man har planerat att sova i något fast skydd eller en stuga och av någon anledning inte kommer fram eller om man har gått vilse och blir tvungen att övernatta utomhus?
Det finns ett antal olika väderskydd som man kan ta med för säkerhets skull, som är tillräckligt små att ha i ryggsäcken. Nedan presenterar jag några exempel.

Bivacksäckar
Bivacksäckar finns i många olika varianter, de enklaste är i princip bara en vattentät säck du trär över sovsäcken. De bästa modellerna har även en båge som håller dem uppe över huvudet, så att man inte får duken i ansiktet, och ett myggnät. Vissa har även ett stöd i fotänden. Just den här modellen väger ca 1100 gram.

Bivack_1

Tarp
Man kan lätt få ett enkelt skydd genom att sätta upp en tarp över en lina och hålla fast den med några tältpinnar. Erfarna vandrare tar ofta med sig en tarp istället för ett tält. En vanlig plastpresenning funkar också bra. Den här tarpen från Hilleberg väger ca 700 gram.

Tarp_inivildmarken
Hilleberg Tarp UL 10

Hammockar
Om du är på en skogsvandring, fundera på att ta med en hammock. Den får upp dig från marken och placerar dig utom räckhåll från diverse otrevliga djur. När du har vant dig vid den kan den ge dig den bästa nattsömn du kan önska dig. Har du en tarp över kan du hålla dig torr också. Hammocken på bilden är från Hennessy Hammock och väger ca 1200 gram.

hammock_inivildmarken

Sopsäckar
Vanliga, kraftiga sopsäckar kan också fungera om man hamnar i knipa. Har man ett par stycken kan man stoppa in dem i varandra och isolera med löv eller gräs. Har man dessutom med lite repsnöre, kan man tillverka en enkel tarp av sopsäckarna. Sopsäckar är det lättaste och billigaste alternativet men de går också fort sönder. Har du inget liggunderlag med dig kan du göra en bädd av granris för att isolera mot markkylan.

/Peter

Dela detta

2 Comments on “Vildmarksskolan – tak över huvudet

  1. Hej Peter!
    Om man skall ge sig ut på sin första vandring med grabben (12 år) till sommaren tycker du man skall investera i liggunderlag typ therma-rest eller skall man gå för ett Therm-A-Rest – Ridgerest Solite som är ett tradionellt liggunderlag? Har sovit på billiga jysk underlag det var ingen höjdar e. Sov på luftmadrass vid kanottur det var jätteskönt men det verkar ju lite mörkligt att bära på två stora luftmadrasser…../ Andreas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>