Så vårdar du dina läderhandskar

handskvard_2_inivildmarken

Vård av läderhandskar är ett ämne som behandlas ganska sällan har jag märkt. Det pratas ofta om vikten av att vårda sina vandringskängor regelbundet, men att vårda sina läderhandskar är ju minst lika viktigt om man vill att de ska fungera bra och hålla länge. Så i dag tänkte jag ta tillfället i akt och ge några goda råd om just handskvård. Jag vill poängtera att dessa råd främst gäller läderhandskar för sport- och friluftsbruk.

Vårda lädret regelbundet
Fetta in lädret regelbundet så står det emot väta och slitage bättre. Fukta gärna skinnet lite först. Använd fingrarna och en putsduk och gnid tills lädret är mättat. Gör du detta på kvällen så absorberas fettet under natten. Hestra Leather Balm är ett naturligt vax för återfettning av handskarna som säljs på Naturkompaniet.

Att torka blöta läderhandskar
Utsätt aldrig dina handskar för hög värme. Var extra försiktig vid lägerelden, där det är lätt att man hänger vantarna lite för nära elden så att lädret torkar ut. Låt dem heller aldrig torka på ett element eller i en torktumlare. Skrynkla heller inte ihop dem i fickan om de är blöta, utan sträck ut dem och vik dem innan du lägger ner dem i fickan. Det bästa är dock att lufttorka handskarna upprätt läge. Har du en liten karbinhake kan du fästa dem på ryggsäcken så torkar de medan du vandrar. Torklinan i tältet är en annan bra plats att torka handskarna på. Handskar med löstagbart foder torkar snabbare om du tar ur fodret.

Att tvätta läderhandskar
Handskar med läder ska tvättas varsamt. Om du behöver tvätta handskarna, så ta på dig dem och tvätta med tvål och ljummet vatten. Krama sedan ur vattnet försiktigt, vrid inte. Löstagbara innerfoder kan oftast tvättas som vanligt, ullfoder bör dock handtvättas och plantorkas. Färgat läder kan färga av sig på kläderna när det blir blött, lägg därför inte en blöt handske på andra plagg.

Se upp med vass utrustning
En del friluftsutrustning kan lätt skada handskarna. Skidor med stålkanter och vassa pjäxspännen är exempel på sådan utrustning.

Där har ni några goda råd. Följer du dessa förlänger du inte bara favorithandskarnas livslängd, de blir också skönare och snyggare ju mer du använder dem.

/Peter

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>