En bra överlevnadssåg

Förra veckan var jag ute och testade en ny överlevnadssåg i fickformat. Den är tillverkad av motorsågskedja med grova tänder och slitstarka dragremmar i varje ände. Jag har sett en del liknande sågar i USA men just den här modellen har inte fått något namn i Sverige än. Sågen kommer att finnas i Naturkompaniets butiker.

/Peter

Dela detta

11 Comments on “En bra överlevnadssåg

  1. Är det inte enklare med en vanlig bågsåg? Du sågar med en hand. Den biter åt båda hållen. Väger inte mycket?

    En motorsågskedja skär ju bara i en riktining.

    • Hej Lasse!
      Det finns många sågar som är enklare att använda. Största fördelen med kedjesågen är dock att den inte tar någon plats i packningen. Det är en kompakt överlevnadssåg som man alltid kan bära med sig i fickan.

  2. Hej Peter!

    Allemansrätten tillåter endast att löst liggande pinnar eller grenar används som ved. Det är alltså inte tillåtet att bryta döda grenar från levande träd eller att använda torrfuror och vindfällen som ved. Därmed har du ingen användning av en såg om du inte har markägarens tillstånd.

    • Hej John!
      Jag är väl medveten om vad man får och inte får göra i naturen. Det här inlägget handlar dock om en överlevnadssåg som man i första hand bär med sig i fickan eller i ett kit om en nödsituation skulle uppstå. Den kan också fungera som ett komplement till en kniv. Ibland behöver man kapa större löst liggande grenar (t ex drivved) och då är en såg betydligt smidigare än en kniv.

      Ps. Jag sågar på min egen mark i filmen.

  3. Vilket häftig såg; imponerad! Den tog inte mycket plats, och verkade fungera mycket bra. Och du skriver ju ”Överlevnadssåg”. Om jag skulle välja att i en nödsituation såga i något som inte är tillåtet, ja då är jag redo att ta konsekvenserna också. Bättre att få böta, än att frysa ihjäl.

  4. Tack för en informativ sida Peter (och för att du står ut med alla underliga kommentarer)

  5. Hej Peter !
    Vet du vad denna såg kommer att kosta på ett ungefär när den landar i butiken ?
    …/Johan

    • Hej Johan!
      Nej, jag vet inte det än tyvärr. Jag kommer att skriva om den igen när den landar i butik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>