Fjällräven Sarek Gaiters

Fjallraven_Sarek_Gaiters_inivildmarken

När man vandrar i obanad terräng är det naturligt att utsättas för väta, grenar, taggiga buskar och annat som sätter kläderna på prov. Kängorna och nedre delen av byxorna får ofta mycket stryk och därför kan det vara bra att använda ett par slitstarka, vattentåliga damasker (eller gaiters som det kallas på engelska) som extra skydd.

På bilden ovan ser ni mina Fjällräven Sarek Gaiters. Dessa damasker är ett utmärkt komplement till mina skid- och vandringsbyxor. Det är framförallt när jag vandrar i snårig, blöt terräng eller pulsar i snö som damaskerna kommer till sin rätt. Sommartid ger de även ett bra skydd mot fästingar och ormbett.
Damaskerna sitter fast på skon och foten med hjälp av kardborrband, tryckknappar, blixtlås samt en rem som löper under sulan på skon. Största skillnaden mot många andra damasker på marknaden är att de inte har ett vattentätt Gore-Tex membran. Sarek Gaiters är istället tillverkade i Fjällrävens egna G-1000 väv, med extra kraftiga förstärkningar på utsatta ställen. G-1000 tyget är vattenavvisande och andas bra. För att öka på vattenavvisningen brukar jag vaxa dem med Fjällrävens Grönlandsvax.

Ps. I vinter bär det av till Tasmanien igen och då kommer damaskerna att få sig en rejäl omgång. Om de håller ihop efter den resan återstår att se.

/Peter

Dela detta

5 Comments on “Fjällräven Sarek Gaiters

  1. Visst G-1000 är bra, men vattenavvisande? Vaxat mina i tre omgångar efter varandra, och dom suger vatten som inget annat. Funkar fint när man häller vatten på det hemma, eller dom första fem regndropparna, men gnugga dig mot lite blöta buskage så suger dom lika mycket vatten som obehandlat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>