Vildmarksskolan – Ta hand om fötterna

vandringskangor_inivildmarken

Vad du har på fötterna är enligt mig den viktigaste delen av din utrustning, det märker du om inte förr åtminstone när du får skavsår eller ont i fötterna. Eftersom de flesta människor inte är vana att gå 5-8 timmar om dagen, får du dock räkna med ömma fötter efter en lång dag på fjället. Skavsår kan bli väldigt besvärligt ifall du är ute på långa vandringar, men de är lätta att undvika ifall du vet vad du ska göra.

Vissa förebygger skavsår genom att tejpa eller smörja utsatta delar av fötterna. Men det bästa grundläggande sättet att förhindra skavsår på, är att välja ett par välsittande skor anpassade för den aktivitet man skall utöva. Även strumporna är viktiga vilket många ofta glömmer bort. Strumpor i ull är oftast det bästa valet. Ullens fantastiska egenskaper håller foten varm, torr och fräsch, även efter flera dagars användning. Ett klassiskt tips är att köra med dubbla strumpor vid längre vandringar, på så sätt minskar friktionen mot foten och du får dessutom en skönare dämpning i skon.

Om man väl har fått ett skavsår är det viktigt att hålla såren rena. Blåsorna kan punkteras men man skall inte riva bort det döda skinnet eftersom underliggande hud inte hunnit utvecklas ännu. Det finns även speciella plåster man kan sätta på som andas och som håller borta bakterier och smuts.

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>