Gruvboom i Kanada hotar en av världens vackraste vildmarker

En gruvboom som har vänt Norra Kanada in i landets snabbast växande ekonomi hotar nu en av kontinentens största orörda vildmarker, som ligger i Yukonterritoriet i norra Kanada.

Peel River, som rinner genom centrala Yukon, är pulsådern i denna orörda region som nästan är sju gånger större än Yellowstone Nationalpark, denna flod är bara en av de naturliga skatter som nu är eftertraktade av gruv- och oljebolgen.

Efterfrågan på mineraltillgångar i Yukon är nu så stark att man räknar med att territoriets ekonomi kommer att växa med i genomsnitt 7 procent under 2012 och 2013.

Hungern efter Kanadas naturresurser från snabbt växande utvecklingsländer som Kina och Indien kombinerat med ett varmare klimat och ny teknik för att bedriva gruvdrift, gör att olje- och naturgasbolag söker sig längre norrut.

Denna trend kommer inte att bli kortlivad, förutspår The Conference Board of Canada.
”Under de senaste två åren har nya gruvor nått produktionsledet i Yukon, och fler är planerade att starta under nästa årtionde. Från 2012 till 2025 kommer gruvandelen av Yukonterritoriets ekonomi att fördubblas. ”

Men motståndarna hävdar att miljön är alltför bräcklig, och de ekonomiska fördelarna alltför begränsade för att motivera de oundvikliga skador som kommer ske på naturen.

En stor frontlinje, bestående av urbefolkning och naturvårdare, har nu gått in i en eskalerande strid om Peel rivers flodområde, och de är fast beslutna att hålla området fritt från gruvarbetare och oljeborrare.
Källa: The Star.com


Hart River, som är en av bifloderna till Peel River. Foto: Juri Peepre

Min första kontakt med området var under en soloexpedition 2010, då paddlade jag ensam på Blackstone River och Peel River, ända upp till norra ishavet. Under mina tre veckor på floden fick jag på nära håll uppleva denna storslagna vildmark med dess rika djurliv. Jag kom även i kontakt med urbefolkning i Yukon (First Nations people) som lever här och som nu bedriver en stor kampanj mot de bolagen som vill exploatera området.

Här kan ni se en kort dokumentär om ”The Peel River Watershed Campaign”.

Mer om Peel River Watershed
Peel Rivers flodområde är en av de största och vackraste orörda naturområdena som finns kvar i Nordamerika. Peel river dräneras av sju stora floder som rinner otämjda genom mäktiga bergskedjor och lummiga dalar där naturen har lämnats ifred sedan tidernas begynnelse.

Området är hela ca 67.000 kvadratkilometer stort, saknar helt vägar, markerade stigar, campingplatser och bebyggelse. Endast de vilda växterna och djuren som lever i ett av Kanadas mest skiftande ekosystem.

Området har endast något hundratal besökare varje år, främst paddlare och jägare som söker sig in i den avlägsna regionen i kanoter, på hästryggen och i sjöflygplan.

Området är rikt på järnmalm, guld, uran, zink och andra mineraler samt olja och naturgas.

Gruvbolag har flera läger i kanten av flodområdet, i väntan på grönt ljus från regering, så att de kan rusa in med bulldozers och börja gräva.

Att bevara Peel river och dess bifloder är viktigt, inte bara för hela Nordamerika, utan även för hela världen. Flodområdet är kritiskt för överlevnaden av den omfattande naturen, det är även ett gammalt kulturlandskap för urbefolkningen (The First Nations), och regionen stödjer en spirande turistnäringen. De orörda älvarna, dalarna och bergen i flodområdet kommer bli ännu viktigare som en fristad för vilda arter som drabbas av effekterna av klimatförändringarna. Genom att bevara det, kommer vi att skydda en av de finaste kvarvarande boreala ekosystemen i världen.

Så vad väntar ni på, tryck på ”Gilla” och visa att vi Svenskar faktiskt bryr oss om naturen. Är vi tillräckligt många kanske vi kan få regeringen i Kanada att tänka om. Ni kan även gå in på själva kampanjsidan och skriva på uppropet för att visa ert stöd. Sidan hittar ni här:
Peel River Watershed Campaign

Jag kommer även att skapa upp en extra sida här på min site som beskriver alla hotade floder i området. Länk till den sidan kommer snart.

Trevlig midsommar / Peter

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>