Välj rätt ryggsäck för vandringen

att_valja_ryggsack_2

Att välja rätt ryggsäck inför vandringen är inte alltid lätt när det finns så många olika storlekar, modeller och varumärken på marknaden. Hur stor behöver ryggsäcken vara? Vilken typ skall jag välja? Är dyrt lika med bra kvalitet? I det här inlägget tänkte jag rensa upp lite i ryggsäcksdjungeln och ge lite tips på vad man bör tänka på vid valet av ny ryggsäck.

vandra_latt_2_inivildmarken
På väg upp till Storglaciären vid Tarfala. Här använde jag en ryggsäck på 45 liter. Detta är enligt mig den optimala storleken för en dagsutflykt, men den är även tillräckligt stor för att du skall klara en övernattning.

Hur stor ska min ryggsäck vara?
Detta beror på hur mycket mat, kläder och utrustning du behöver. Detta beror i sin tur på hur länge du skall vara borta och vilket klimat du skall vandra i. Målet är förstås att vandra så lätt som möjligt men var realistisk.

Till dagsturer brukar jag rekommendera en ryggsäck på 20 – 40 liter. Behöver du större än så för en dagstur har du förmodligen packat med för mycket saker. Mellanstorlekarna på 40 – 60 liter passar oftast utmärkt för t.ex. tågluffning och fjällvandring. Den riktiga långturen med mat, tält och övrig utrustning kräver oftast en ryggsäck på 60 – 80 liter. Står du och väger mellan två storlekar kan det vara smart att köpa ryggsäcken på öppet köp och provpacka den hemma.

Totalvikten på packningen är mycket individuell, men det finns några tumregler dock. För kvinnor brukar man rekommendera att inte bära mer än 10 – 15 kg, och män 15 – 20 kg. Vid längre vandringar (en vecka och uppåt) kan dock vikten öka med 5 – 10 kg.

Passar ryggsäcken min rygg?
Det är viktigt att du provar ut ryggsäcken noga i butiken och packar den med tyngder för att känna riktigt hur den sitter.
Se till att alla remmar sitter bra och att det inte skaver någonstans. Större ryggsäckar för vandring och resor är oftast försedda med ett justerbart bärsystem som kan anpassas efter bärarens rygglängd. Systemet skapar stabilitet, flexibilitet och god viktfördelning.

ryggsack_pa

Midjebalte
Klassiska ramryggsäckar (som den på bilden) ser man inte så ofta längre. Denna typ av ryggsäck kommer till sin rätt när man ska bära riktigt tungt.

Ryggsäcken bör alltid vara försedd med ett stoppat midjebälte som ska vila mot höften för att avlasta. Ytterligare delar som underlättar bärandet är t.ex. anatomiska bärremmar, toppstramare, bröstrem, kompressionsremmar samt ventilerande ryggplatta. Mindre säckar kräver inte samma avancerade justerbara bärsystem, men bör vara försedda med de flesta detaljer som de större säckarna har.

Det finns ryggsäckar som är speciellt anpassade för kvinnor. På dessa säckar är oftast ryggplattan något kortare och axelbanden sitter bättre över axlarna och är utformade så att de inte ligger över brösten.

Hur packar jag min ryggsäck?
När du packar säcken bör tung utrustning placeras högt och nära ryggen, undvik packning utanpå säcken. Den utrustning du snabbt behöver få fram, t.ex. regnplagg, bör ligga i sidofickorna eller överst. Packa i olikfärgade packpåsar så håller du lättare ordning i ryggsäcken. Packa snyggt, inga tomma hål mitt i. Dra åt kompressionsremmar och topplock så att allt ligger still i säcken.

Packa_ryggsack_inivildmarken
Här ser ni en ryggsäck från Arcteryx på ca 50 liter. Den lämpar sig främst för kortare vandringar (1-3 dagar) men kan även fungera på längre vandringar om man är erfaren. Inför min höstvandring genom Sarek lyckades jag banta ner packningen till 16 kg och kunde då använda den här ryggsäcken.

Det var lite kort om att välja ryggsäck. Självklart finns det massor av olika fickor och funktioner på varje modell som du behöver kika på men det är oftast en smaksak. Fundera på vad du ska använda din ryggsäck till och välj därefter helt enkelt. Nedan ser du två ryggsäckar från Fjällräven som jag har testat och är nöjd med.

Fjallraven_Abisko_65
På bilden ser ni Fjällräven Abisko 75. En suverän allroundryggsäck som passar både till resor, fjällvandring och turskidåkning.

Ha en bra dag!

Dela detta

6 Comments on “Välj rätt ryggsäck för vandringen

 1. Hej Peter!
  Jag ska skaffa en 50-65l ryggsäck att ha när jag ska gå i fjällen på sommaren, vara ute rent allmänt, lite dagsturer och så. Det står nu mellan en Arc’teryx Axios 50 eller en Fjällräven Abisko 65. Så jag tänkte att du har erfarenhet av båda och kanske kan ge lite tips om vilken man ska satsa på? Samt kanske nackdelar och fördelar med båda? Jag har redan idag en Fjällräven Kajka 85l men den är lite stor. Tack för en grym blogg! // Johan

 2. För mig personligen så gillar jag mera ramryggsäckar än softryggsäckar.
  Och ryggsäcken ska vara så enkelt men ändå fungera till det mesta.
  Tycker det är synd att ramryggsäckarna har som gått ur tiden.
  och nu finns det för det mesta bara softmodeller kvar.

 3. Hej Peter!

  Vill börja med att säga att dina videos är riktigt härliga och det är kul att få följa med dig när man själv inte har tillfälle. Lyckades fynda en fjällräven ramryggsäck idag som påminner starkt om den blå på bilden i detta inlägget, kan du dra dig till minnes vad det är för modell? Har en mindre sedan tidigare men denna känns perfekt för vinterns hammock-vandringar.. Ser fram emot videon som kommer snart!

  Med vänlig hälsning, Hampus

 4. Hej Peter,

  Jag har varit lite sugen på att köpa en Fjällräven Abisko 65 liter för att kunna använda på fjällvandring med tältövernattning. Jag har hittills inte vandrat så många gånger så jag har inte så mycket erfarenhet av vilka funktioner och fickor osv jag gillar eller tror att jag behöver. Jag gillar att Fjällräven Abisko säcken är lätt och har ett bra pris. Det enda jag tänkte fråga dig, som jag förstått är ett minus med säcken, är att den inte går att öppna nertill och att den inte har så stora fickor på sidorna utan bara en stor baktill. Tycker du att det varit ett problem att packa och komma åt packningen på ryggsäcken med tanke på detta, när du använt den?

  MVH
  Christina

 5. Hej Peter
  Just nu planerar jag en 3 veckors alpin/fjällvandring och kollar efter en bra ryggsäck att införskaffa.
  Köpte mig en Fjällräven Kajka 65L för några år sedan och älskar hur den sitter på min rygg.

  Eftersom jag skall vara borta så länge och samtidigt vara mer eller mindre isolerad från civilisationen skall mat och annan utrustning med, vilket tar plats.
  Jag har därför sneglat på 100L Kajkan. När jag har läst din artikel blir jag lite fundersam ifall den ryggsäcksvolymen kommer att bli förstor eller ifall jag är på rätt spår med att välja en stor ryggsäck för denna tur.

  Jag vet att detta kanske är en svår fråga att besvara eftersom detta är så individuellt, hur mycket man vill konka på m.m, men jag tänkte fråga ändå =)

  Med vänliga hälsningar
  JP

  • Hej!
   Precis som du säger så är det väldigt individuellt. Har du provpackat en ryggsäck med den mängd utrustning och mat du kommer att bära med dig? Det är oftast det bästa sättet att ta reda på vilken volym man behöver. Det är ju oftast maten som själ utrymmet i säcken på långturer. För en tre veckor lång tur skulle jag gissa på att du behöver en ryggsäck mellan 80-100 liter. Fjällräven Kajka är tålig och har bra bärsystem, men det finns andra ryggsäckar som är lättare och där du kan komprimera bort överflödigt utrymme på ett bra sätt. Kika tex på Osprey Xenith 88.

   mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>