De tio viktigaste delarna i packningen
Prylar och utrustningslistor är ett ständigt populärt ämne i outdoorforum på nätet. Åsikterna är många och det uppstår ofta intressanta diskussioner vilket är skoj.
I det här inlägget tänkte jag skriva lite om uttrycket Ten Essentials, som kom 1974 i tredje upplagan av Mountaineering: Freedom of the Hills. Där listades de tio viktigaste sakerna att alltid ha med sig, främst vid utflykter i bergsmiljö. Sedan dess har det kommit flera olika varianter på Ten Essentials listor, för olika typer av aktiviteter. Hur som helst tycker jag att den ursprungliga listan är bra att ha som utgångspunkt, då den visar vad som är viktigast för din överlevnad, oavsett hur länge du ska vara borta.
Utöver alla listor är det självklart viktigt att känna sina egna begränsningar och se till att man alltid lämnar en färdplan till vänner eller familj innan man ger sig av.
Nedan ser ni min version av Ten Essentials listan, hur ser din lista ut?
Dela gärna med dig i kommentarsfältet längst ner.
1 Navigation
Att veta vart man är och vart man ska är egentligen en förutsättning för alla vildmarksäventyr. Moderna gps:er i all ära, men precis som fyrarna i skärgården så fyller kartan och kompassen fortfarande en viktig funktion. En kompass väger knappt något alls och kräver ingen batterikraft. Lär dig hur du tar fram en riktning med hjälp av karta och kompass så är du alltid trygg. Modeller med spegelglas kan även användas för att med solens hjälp skapa reflexer till en helikopter eller ett räddningsteam. Spegeln är också användbar när du behöver scanna av kroppen och behandla småsår, ta bort stickor, fästingar, insektsbett mm. En klocka (helst analog) är också användbar vid navigering.
2. Vatten
Inte så mycket att förklara här. Utan vatten så dör du. En vattenflaska ska alltid följa med på turen, oavsett längd. I Skandinavien går det i regel att få tag i färskt, rent sötvatten på de flesta ställen. Är du osäker på kvaliteten finns filter eller reningstabletter att köpa.
Det finns också vätskeryggsäckar (såsom Camelbaks) som är praktiska, men de är inte optimala på längre vandringar, eftersom du inte får plats med all nödvändig utrustning och mat.
Men Camelbaks (eller liknande vätskesystem ) kan absolut vara bra när du cyklar mountainbike, då de har en slimmad passform, ger enkel tillgång till vatten och kan användas till att förvara nödvändiga småsaker såsom reparationskit, mobiltelefon, plånbok, karta mm.
Här ser ni en av mina vattenflaskor. Jag har virat en meter eltejp runt min som kan användas till att reparera något.
3. Extra näring
Mat anpassad efter turens längd och aktivitetsnivå ska självklart också med. Frystorkad mat väger minst och tar liten plats. Men det finns också mjukkonserver som kan ätas kalla direkt ur påsen. Powerbars är också bra att ha med.
4. Extra kläder
Ställ dig denna fråga: Vilka kläder krävs för att klara det värsta väderförhållandet som realistiskt sett skulle kunna uppstå?
Packa alltid med kläder som står emot vind och regn och minst ett ombyte av underkläder. Omständigheter och väderförhållanden kan snabbt förändras i naturen, särskilt i fjäll- och kustmiljöer. Ombytet bör anpassas efter årstiden. Det ger dig dessutom en skön känsla av att alltid ha en backup. Vistas du i blöta miljöer packar du helst ombytet i en vattentät säck. Om dina kängor och strumpor blir blöta, ökar risken för skavsår och blåsor, vilket kan förvandla ditt äventyr till en mardröm. Så, se till att du har extra ullstrumpor! Kläder i ull eller syntet är starkt att rekommendera. Undvik bomull, det binder nämligen väta vilket skapar obehag och gör att du riskerar att bli nedkyld. Ett förstärkningplagg i form av en lätt dunjacka eller en tröja är också bra.
Handskar och mössa är också viktiga plagg som lätt glöms bort under barmarkssäsongen.
Mössa, handskar och värmande mellanlager är ofta ett måste i nordiska klimat, oavsett årstid.
5. Elddon och tändmaterial
I en nödsituation kan du snabbt behöva få upp en eld. Därför är det smart att bära med sig elddon och lite tändmaterial i en vattentät påse. Tändstickor/tändare och ett litet eldstål får alltid följa med i min packning. Som tändmaterial funkar näver, tamponger och bomull mycket bra. Torkade tallkottar doppade i stearin är också bra för att få fart på elden. Dessa kan man enkelt tillverka själv men går också att köpa på Naturkompaniet.
Glöm inte att öva på att göra upp eld ordentligt innan du ger dig av.
6 Verktyg och reparation
Oavsett vad du ska göra är det bra att ta med en kniv eller ett multiverktyg av något slag. För vissa aktiviteter kan ett multiverktyg vara bäst, men ska du befinna dig i skogen rekommenderar jag en kniv med fast blad. En kniv med fast blad är stark, vilket är ovärderligt när du t.ex späntar ved, bygger vindskydd, jagar, hackar grenar, bänder i trä mm. Detta betyder inte nödvändigtvis att det måste vara en stor kniv. En bladlängd på 9 till 15 cm är tillräckligt för att klara de flesta uppgifter. Med ett enkelt bryne vässar du kniven direkt på plats.
Här ser ni två knivar som jag har använt på mina senaste skogsäventyr. Det är Morakniv Garberg och Morakniv Eldris Neck
Sen brukar jag alltid packa med en bit repsnöre, eltejp och ett par utrustningkarbiner. Dessa saker har jag ofta användning för på mina äventyr. Repsnöret är gjort av 550 paracord (fallskärmslina). Den är lätt, otroligt stark, och tar liten plats. Ibland lindar jag några varv runt vattenflaskan eller handtaget på kniven.
Paracordlina är användbart till massor av saker, det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Den kan t ex användas till att:
– Hissa upp mat i ett träd för att hålla borta från vilda djur
– Fira en ryggsäck i brant terräng
– Bygga en nödbivack
– Spjäla ett brutet ben
– Reparera ett tält
– Som extra skosnöre
– Göra fällor för jakt
– Tillverka ett grepp på en kniv eller vandringsstav
– Använda trådarna i kärnan som fiskelina
och mycket mer…
7. Sjukvårdskit
Skräddarsy gärna ditt eget personliga första hjälpen-kit. Utgå från de färdiga i butiken, men anpassa kitet efter situation eller typ av resa. Standardinnehållet brukar vara kompresser och bandage, plåster och desinfektionstillbehör. Men lägg gärna till saker som värktabletter, sax, nål, tråd och vätskeersättning.
8. Ljus
En bra lampa är guld värd när mörkret faller. Med en pannlampa kan du fortfarande ha händerna fria när du arbetar. Du kommer uppskatta den när du fixar i tältet på kvällen, när du letar efter något i ryggsäcken eller måste förflytta dig i mörker. Men den är också viktig om du skulle behöva signalera efter hjälp. En vanlig ficklampa kan också vara värdefull. Är du rädd om ditt eget mörkerseende kan en modell med ställbart svagt rödljus vara bra.
9. Solskydd
Dina ögon behöver skydd, särskilt om du vandrar på snö eller ovanför trädgränsen. Vid dessa tillfällen är solglasögon ett måste. En bredbrättad hatt eller keps är också användbart vid starkt solljus men även som skydd mot insekter.
10. Väderskydd
Du bör alltid ha med någon form av väderskydd. En lätt tarp eller en vindsäck ger bra skydd vid raster och övernattning nedanför trädgränsen. På flerdagarsturer är ett vindtåligt tält oftast det bästa alternativet. Oavsett vad du väljer är det viktigt att det går snabbt att sätta upp.
Tillägg till listan
Utöver dessa 10 punkter finns det annan viktig säkerhetsutrustning som du bör överväga att ta med. Exempelvis:
Myggmedel : Myggstift eller spray som innehåller det starka ämnet DEET, men också myggsäkra kläder kan vara bra att ta med.
Visselpipa: För att kalla på hjälp, den skonar stämbanden.
Personlig nödsändare: Den hjälper räddningsarbetare att hitta dig i en nödsituation.
Satellittelefon: En viktig livlina på många platser.
Isyxa: Om du behöver korsa branta snöfält.
KUNSKAP: Tänk på att utrustningen inte har något värde om du inte förstår hur man använder den. Det viktigaste du har sitter mellan öronen.
- 126Shares
Bra lista och bra tips som vanligt Peter 🙂
Som du vet tycker jag ju att det är roligt att banta min vikt ner på ett nivå vart dom flesta känner det omöjligt. Så jag prioriterar lite annorlunda än dig på vissa områden.
1. Navigation: Jag klarar mig egentligen med kartan enbart. Köper en karta över områded jag vill vandra i och klipper till det, så jag bara har det med jag behöver (ett par cm. margin kring och viktiga punkter på kartan jag använder till att hitta reda på vart jag är, lämnar jag så klart med också). Sen använder jag min iPhone som båda kamera och kompas/gps. Otroligt sällan jag behöver den till kompas/GPS så den är på flightmode och battery saving mode nästan hela tiden. Sista Sarek vandring klarade jag mig med enbart kartan och titta på bergen och vattendrag kring mig, för att ta reda på vart jag var.
2. Vatten: Håller helt med det du skriver. Jag har börjat använda helt vanliga vattenflaskor man kan köpa i vilken affär som helst. Nalgene flaskor väger för mycket tycker jag.
3. Mat är lika viktigt som ett bra sov system – Kan bara håller med allt du skriver. Frystorkat är kung!
4. Extra kläder: Den här punkter är vart mitt tankesätt tar sig en rejäl avvikning från ditt tänk. Jag tar enbart med exakt det jag behöver och planerar efter att allt skall kunna användes på samma tid, förutom ett par strympor extra, för att jag vandra i ”trail runner” skor och fötterna blir blöta jämt – Och ett extra par merino kalsonger. Sist i Sarek hade jag enbart ett par extra strympor och kalsonger i själva ryggsäcken. En minimalistisk dunjacka var i en 2L drysack i ett ytterfack på ryggsäcken och min skaljacka var lika så lätt tillgänglig når jag inte gick i den. Annars bara ett par stympor och kalsonger på. Ett par långa vandringsbyxor man kan ta av benen för att få shorts, en långärmat merino t-shirt, en dunmössa och ett par tunna handskar.
5. Elddon. Jag har en tändare till att sätta fyr på mitt kök. Om det vara sig mitt hemmabyggda 10g spritskök eller gaskök, allt efter vilken sorts vandring jag är på.
6. Verktyg och reperation: Ett barberblad med tejp på så att det inte skär sönder annan utrustning. Det är ungefär vad jag har med mig. Kommer fixa lite bättre reperationskit, med liten vass synål och tandtråd + självklart lite silvertejp eller cubenfiber tap
7. Sjukvårdskit anpassat efter resan och om man är solo eller med andre. Självklart. Dock tar jag inte med saker jag inte kan använda. Mestadels till att ta hand om blåser och små sår men även möjlighet att stoppe större sår. Händer där nått mera än det, måste jag ändå ta hjälp utifrån.
8. Ljus: Om man behöver det. Konkade runt på en pannlampa i Sarek i Augusti som aldrig blev använd för att det var ljust hela tiden. Men annars måste man så klart ha ljus. Petzl gör en e-lite (tror jag den heter) som väger kring 25g
9. Håller med om solskydd. Men istället för att ta med en hel flaska solcreme, kan man ta en mindre förpackning som enbart räcker till dom dagar man är iväg. Inte mycket idé i att ta med sig 250ml om man kommer hem med 175ml kvar i flaskan 🙂
10. Väderskydd är en självklarhet. Använd det shelter man ändå använder till att sova i. Funkar kanon.
Det är en super bra lista och faktisk svårt att göra en sån. Jag började först att göra en egen top 10 lista, men kom på att det var enklare att kommentera vad jag gör annorlunda 🙂
Och om nån undrar hur långt ner min vikt kommer, så är jag på ungefär 4.5kg exklusiv vatten och mat 🙂
Härligt att höra dina åsikter Henrik!
Listan skruvas naturligtvis till beroende på var man ska vandra och hur länge man ska vara borta. Jag var kanske lite otydlig på punkten om kläder. Jag tar aldrig med kläder jag inte kommer att använda. Med extrakläder menar jag just skaljacka, ett eller två par strumpor extra, ett par kalsonger, eventuellt ett underställ att sova i och förstärkningplagg (dunjacka eller tröja), anpassat efter aktivitet och årstid. Sen finns det så klart vissa tillfällen då risken att bli nedkyld är extra stor, och då lägger jag gärna med någonting extra.
En viktig sak att ha med sig som många glömmer är medicin för magen.
Många som packar ett sjukvårdskit har med sig sjukvårdsutrustning som om dom ska ut i krig men har ingen medicin för magen eller övrig medicin också för den delen.
det mest troliga när man är ute på långa äventyr är att man blir magsjuk av att man råkar dricka smutsigt vatten eller äter något olämpligt, så då är medicin för magen viktigt. även vattenfilter så klart.
Även om vattnet är rent i Sverige så är platserna att få tag på rent vatten svåra då man ofta måste fylla på vatten vid sjöar eller mindre bäckar när vattnet vid t.ex grunda delen i en sjö ofta är smutsigt och det renare vattnet finns ute på den djupare delen av sjön.
Andra saker jag värdesätter i friluftslivet är komforten när man sover. att sova mycket är viktigt när man är ute på långturerna så ett bra liggunderlag eller en bra kudde är ett måste, självklart också en bra sovsäck och bra kläder att sova i som alltid är torra. en bra tältplats spelar in också.
Allt detta gör att man får sova länge och skönt utan att vakna av att man fryser eller man marken man ligger på känns ostabil.
Angående extra kläder så är många extra sockor bland det viktigaste tycker jag i synnerhet när man vandrar på sommaren då det är varmt ute och sockorna blir genomblöta av svett. så att ha kanske 6st par (om man tänker att man alltid använder dubbelt) är nödvändigt så att man ofta kan byta efter behov.
Tamponger som tändmaterial alltså?
Smart! Det ska jag komma ihåg. 🙂
Hej!
Ja, en tampong räcker till att tända många eldar.
/Peter
Pingback: Bästa multiverktyget 2019 – En favorit hos friluftsentusiaster | Friluftslabbet