Förberedelser Expedition Kanada
Nu är det endast fem dagar kvar tills jag ger mig av till Kanada. Det är en hel del utrustning som ska med och allt måste gås igenom mycket noga innan avfärd. Jag kommer att paddla en uppblåsbar kanadensare av märket Gumotex. Ihoppackad är den inte större än en 80 liters ryggsäck vilket gör den mycket enkel att transportera.
Det är även en hel del elektronisk utrustning som ska med: Systemkamera, videokamera, GPS, telefon och nödsändare. För att slippa massa extra batterier i packningen väljer jag att ladda min utrustning med solenergi istället. En kraftfull men smidig solpanel från Brunton får följa med på turen. Panelen kan antingen fästas på kanoten eller läggas utanför tältet, och eftersom det är midnattsol även i Kanada, kan utrustnigen laddas dygnet runt.
I Kanada finns ca 25.000 grizzlybjörnar och ca 400.000 svartbjörnar. Detta ställer krav på människors friluftskunskaper. Jag måste förvara mat och sopor minst 100 meter från tältet för att vara på den säkra sidan. Jag har även med mig pepparspray och knallskott för att skrämma iväg en eventuellt nyfiken björn.
Nu ska man inte överdriva riskerna. Björnen är normalt sett ett skyggt djur som springer när den känner lukten av en människa. Ett sunt förnuft och grundläggande friluftskunskaper kommer man långt med.
Amazing!
Tjena Peter!
Ser att du testat olika typer av hopfällbara och uppblåsbara kanoter och kajaker. Finns det någon typ du föredrar och hur hållbara är de om man jämför med te x en klassisk kanadensare?
Ha det gött
Martin
Hej Martin!
Det beror lite på vad man ska göra, vilka vatten man ska paddla och hur länge man ska vara borta. På långa paddelturer (över en vecka) tycker jag att Palava och Baraka från Gumotex är bra. Dessa två modeller tar liten plats ihoppackade, är sköna att paddla, är slitstarka och klarar mycket packning. Nackdelen är att de väger 18-20 kg så det är inget man bär med sig på fjällvandringen.
Om det handlar om både vandring och paddling eller ren forspaddling tycker jag att modellerna från Alpacka är bra.
Uppblåsbara farkoster kräver självklart lite mer varsamhet än klassiska kanadensare/kajaker men de tål mycket mer än man tror. Om det skulle råka bli en punktering i materialet så limmar man oftast bara på en lagningslapp så är problemet löst. Men visst, har man otur och får en stor punktering eller en ventil som strular då är det lite jobbigare 🙂
Tjena peter kom hem själv för ett tag sedan från kanada efter 35 dagar i bushen och snubblade in på din blogg och det var riktigt kul att både läsa och se klippen, känner väl igen den där känslan o rädslan man har när man hör något utanför tältet och precis som du stängde jag av kameran också 😉
Är i planeringstadiet för en 2-3 månaders tur och undrar fall du kan rekomendera något bra ställe att börja på? jag har inte varit i northen territory än men bra nära (norra saskatechwan ) vart väldigt sugen på att köra din tur som du gjorde men den är lite för kort känner jag, funderat på youkon med . tänkte självklart paddla och vet du fall palava funkar bra i strömmande vatten? som sista grej undrar jag vart du köpte nödsändaren , verkar va ett bra alternativ för både mig och familjen .
Hej Victor!
Kul att du gillar min blogg. Oj, det var en lång tur du gjorde, vad var målet med resan?
Det finns en mängd avlägsna floder i både Yukon och Northwest territories. Mackenzie River är längst om du vill paddla i ett par månader. Annars kan du kika på Horton River (NWT), Anderson River (NWT) eller någon av floderna i The Peel River Watershed (Yukon). Många av floderna kan endast nås med sjöflygplan (ibland både till och från) vilket kostar en hel del.
Palava funkar utmärkt i strömmande vatten men rymmer max två personer med packning. Det finns även en annan modell som heter Baraka som är snäppet större och något vassare i forsande vatten i klass II-III.
/Peter