Vildmarksskolan – Att tälta på vintern
Att tälta vintertid är lite besvärligare än på sommaren men det kan absolut vara en minst lika trevlig upplevelse. Om du inte provat så är det bara att testa, första gången kan man ju alltid prova på baksidan av huset eller i närheten av en varm stuga.
Norrsken i Sarek. Sträng kyla bjuder på många av de finaste naturupplevelserna.
Foto: Mikael Edland Faber
Tips om du ska vintertälta
Tältet bör vara av 4-säsongskaratär för att klara påfrestningen. Ventilationen bör vara dubbel för maximal luftgenomströmning och ventilationsöppningarna ska även vara stängbara. Breda bågkanaler och köldtåliga silikonsnoddar i bågarna är viktiga detaljer. En stor absid är att föredra och nästintill en säkerhetsdetalj.
Snöförhållanden
Snöförhållandena kan variera. Är snön mjuk och saknar bärighet måste du antingen gräva undan ordentligt med snö eller packa till den genom att trampa med skidor eller snöskor, låt snön frysa ihop en halvtimme (beroende på situation och temperatur) innan du sätter upp tältet så blir underlaget hårt. Är snön hård och vindpinad så kan du sätta upp tältet precis som på sommaren.
För att minska vinden och snöns påverkan på tältet så bör du alltid sätta upp kortsidan mot vinden och gräva ned tältet en liten bit. Vädret avgör hur mycket men är det hårt väder så kan man gräva ned det upp till halva höjden. Det ger vinden liten angreppsyta och mindre chans att komma in under tältet. Snökanterna ger även isolation och mer stadga åt tältet. Var försiktig om du slår upp tältet i en sänka, snön kan driva över tältet helt och hållet. Se alltid till att du har god ventilation i tältet.
Det här tältet har jag använt mest på mina vinterturer. Hilleberg Nammatj 3 GT är enkelt att resa och tål hård vind när staglinorna är spända och ventilationsmöjligheterna är mycket bra.
Förankring
Vintertid ska du alltid resa tältet som om det vore full storm – även när påsksolen skiner! Om tältplatsen är exponerad för hårda vindar är det bra att gräva ned tältet en bit i snön. Man kan även bygga en snömur mot vinden för att bryta av de värsta vindarna men det är viktigt att muren inte hamnar för långt ifrån tältet, då snön lätt kan samlas bakom väggen, tätt intill öppningen. Tältlinorna förankrar man på samma sätt som på barmark, men med bredare snötältpinnar alt. snöankare. I fast snö kan de breda snöpinnarna användas som vanliga markpinnar, men i lösare underlag grävs de ned i 90 graders vinkel mot linan för bättre greppverkan. Stampar du snön så att den fryser ihop så fäster det bättre. Du kan också använda skidor och stavar som snöankare men var försiktig så att de inte blåser av, säkrast är att gräva ned dem. Se även till så att linorna inte ligger och skaver mot stålkanterna på skidorna.
Vintertid på högfjället krävs det att man förankrar tältet ordentligt. Det här tältet kolapsade i en storm på den gigantiska Lomonosov glaciären på Svalbard. Det tog oss en timme att gräva fram tältet som låg begravt under en och en halv meter snö.
Med förankring som den här sover du tryggt på natten. Tältet är ett Hilleberg Keron 4 GT
Inred absiden
När tältet är uppslaget och förankrat så inreder du ditt tält. I absiden innanför ingången gräver man en ”fotgrop” och ordnar en bra plats för matlagning och utrustning. Glöm inte att kissa innan du kryper ned i sovsäcken…
Här sitter jag i absiden med mina otroligt sköna bivackskor från Ajungilak.
/Peter
- 77Shares
Hej! Funderar på att åka på en första solotur och tänkte fråga om du har nått tips på var man kan åka? Samt några tips på vad man ska tänka på? Tack för en grymt bra och inspirerande blogg!
Hej Johan!
Kul att du gillar min blogg.
Ja du, det finns massor med bra resmål för en soloturer. Vad hade du tänkt att göra, vandra, paddla eller skida?
Okej, jag hade nog i förstahand tänkt att vandra. Men jag har blivit sugen att paddla efter att ha sett några av dina filmer. Så vad har du för bra resmål för en första solotur när jag har tänkt mig att vandra? Men om du har nått bra resmål för paddling så kan jag ta de för framtiden?
Tror ni att det är fullt möjligt att leva i ett tält i skogen året runt?
Hej Stefan!
Det är fullt möjligt. Är du bara ordentligt förberedd och har rätt utrustning så. Har du planer på att flytta ut i skogen?
/Peter
Nja, helst vill jag ha ett litet hus på landet, men det kan vara bra att vara förberedd…/Stefan
Okej, jag hade nog i förstahand tänkt att vandra. Men jag har blivit sugen att paddla efter att ha sett några av dina filmer. Så vad har du för bra resmål för en första solotur när jag har tänkt mig att vandra? Men om du har nått bra resmål för paddling så kan jag ta de för framtiden?
Hej Johan!
Det finns massor av bra platser att ensamvandra på, det beror lite på vad du har för erfarenheter av vandring sen tidigare? Om du vill testa på ensamvandring i Sverige är Kungsleden bra att starta med. Pärlälvens urskog, Muddus Nationalpark, Fulufjället mfl är andra bra ställen att solovandra på. Sedan finns det ju rena vildmarksturer utan markerade leder såsom Sarek. Vissa platser är mer krävande än andra så det beror som sagt på vad du har för erfarenheter. The Overland Track på Tasmanien är också en fantastisk plats för solovandring med markerade leder. Jag har hundratals tips så jag måste nog veta lite mer, typ vilket land du vill vandra i, hur länge du vill vara borta etc.
/Peter
Hej!
Ska ut på första vintertältningen nästa vecka. Tänkte tillverka egna snöpinnar att säkra tältet med, har du något bra snöpinnerecept? Tänkt att använda mig av plywood.
Hittade mycket annat bra här på bloggen 🙂
Tack på förhand!
Sara
Hej Sara!
Ja, plywood funkar nog bra. Eller om du kan såga ut egna i aluminium så spar du lite mer vikt. Oavsett bör du se till att de inte är för små samt att de har en bra form som gör att de är lätta att gräva ner i snön. De får heller inte vara för klena att de går av. Ett färgglatt repsnöre med krok är också smidigt vid förankring i tälet och underlättar när man arbetar med tjocka vantar.
/Peter
Hej!
Jag har alltid velat vinter tälta och funderar på att göra det i vinter och då i staden jag bor i som ligger rätt söder ut. Några tips på ställen man ska och inte ska tälta i? Har velat göra det på en frusen sjö men vet inte om det är en bra idé? Sedan tänkte jag också på att det blir ju inte lika kallt här nere som upp i norr, så gäller samma saker då? Inte för att jag vet hur kallt det kommer bli denna vintern. Tips på mat och dryck?
Tack på förhand!
Lara
Pingback: Läsarfrågor: Vintervandring | Vandringsbloggen
Vad kan du rekommendera för tält att ha med sig ut på vintern för en person?
Pingback: Vandringsbloggen Läsarfrågor: Vintervandring - Vandringsbloggen
Hej jag har en fråga om tält. Har du något tält att rekommenderar för kajak paddling. Jag har tänkt på Hilleberg akto eller Nammatj 2. Vad tycker du som vet.
Hej!
Själv föredrar jag självstagande tält när jag paddlar. De är lättare att slå upp på klippor och sandiga stränder. Har just köpt ett Hilleberg Niak 1.5. Det är ett nytt tält från Hilleberg som jag tycker är helt suveränt.
Mvh Peter
Hej
Jag gillar att komma ut till sjön tex på helger efter en jobbvecka och bara koppla av om värdet är bra och man inte ha något annat planerat då men synd att inte njuta på hösten oxå då dagarna är varma och kvällarna/nätterna kalla men skulle vara mysig om man kunde utnyttja hösten med och tälta men fråga är vad som utrustning ska man ha för att klara av kalla nätterna räcker det och ha ett bra tält eller måste man ha spelicel sovsäck med?
Hej Andreas!
Ett bra väderskydd i form av t ex ett tält är självklart ett måste. Sen skulle jag satsa på ett liggunderlag som isolerar bra mot markkylan och en sovsäck med en komforttemp på ca 8-10 minusgrader. En lätt dunjacka är också bra att bära med sig.
Mvh Peter
Hej Peter!
Jag har aldrig testat att övernatta ute under vintern och har lite funderingar. Jag införskaffade nyligen ett Akka Endurance 2 för att möjliggöra detta. Men, jag har ännu inte köpt en vintersäck. Hur ser du på att använda två sommarsäckar för att kompensera en vintersäck? Låt säga att jag har en sommarsäck som klarar av -5°c och en med 0°c. Utöver det tänker jag mig en kokande nalgeneflaska i innersäcken.
Allt gott,
Viktor
Hej Vikor!
Du kan absolut använda två sommarsäckar. Det blir så klart lite omständigare med dubbla dragkedjor samt att det blir mer att släpa på, men huvudsaken är att du håller dig varm.
Det är dock viktigt att det inte blir för trångt i sovsäcken, då kommer den inte isolera så bra. Det ska fortfarande bildas luftlager och kännas fluffigt om du förstår vad jag menar 🙂
En annan viktig sak är att se till att liggunderlaget isolerar ordentligt.
Tack för dina tips!
Jag testade detta koncept i helgen (fast med en sovsäck). Ett simpelt liggunderlag med ”aluminiumsida” fick duga som test, men jag kände allt eftersom natten gick att ett rejält underlag skulle suttit fint. Den kokande nalgeneflaskan blev för mycket och gav på tok för mycket värme inledningsvis, dock skönt när temperaturen sjönk några grader i flaskan. Det blir helt klart att testa igen 🙂
Det låter bra Viktor! 🙂