Att välja rätt liggunderlag för friluftsliv

Liggunderlag_inivildmarken_Naturkompaniet

Det finns ingen sovsäck som lagd direkt på marken eller tältgolvet ger dig den värme och den komfort som du behöver för att sova gott. Följande krav ska du alltid ställa på ett bra liggunderlag:

1. Effektivt skydd mot markkyla
2. Skydd mot fukt
3. Skydd mot hård och knölig mark
4. Låg vikt
5. Bra slitstyrka
6. Enkelt att använda

Tips!
När du väljer ett liggunderlag, prova gärna några olika modeller i en butik och jämför. Detta kommer hjälpa dig att få en känsla för hur mycket dämpning (tjocklek) du behöver för att ligga bekvämt, vilken längd och bredd du föredrar, vikt och packbarhet. Alla liggunderlag är klassade med ett R-värde, vilket är ett mått på materialets isoleringsförmåga.

Liggunderlag i cellplast

Cellplastliggunderlag är den typen av liggunderlag som många tänker på när man säger liggunderlag. De rullas eller viks ihop och bärs utanpå ryggsäcken när de inte används. De ”vanligaste” varianterna är lätta, billiga och säljs i alla sport- och friluftsbutiker. Sen finns det också mer avancerade varianter, med slutna celler som isolerar bättre och som inte drar åt sig väta. Cellplastliggunderlagen är relativt slittåliga och går framförallt att använda även om de får en reva i sig. En annan fördel (som många lättviktsvandrare uppskattar) är att de kan klippas till för att bli ännu lättare.

Liggunderlag av cellplast är betydligt hårdare att ligga på jämfört med uppblåsbara liggunderlag. De tenderar också att bli skrymmande, varför de ofta måste fästas utanpå ryggsäcken. Vid vintertältning behövs oftast två liggunderlag för tillräcklig isolering.

liggunderlag_cellplast_naturkompaniet_inivildmarken
Bilden visar ett standard liggunderlag och ett Therm-A-Rest Z-Lite >>

Uppblåsbara liggunderlag

Dagens uppblåsbara liggunderlag har gjort utomhussovandet till en dröm. Tjockare, skönare och samtidigt lättare att bära med sig. Vissa modeller kommer med integrerad isolering eller reflekterande material för att öka värmeförmågan. De måste blåsas upp manuellt; vissa modeller inkluderar en extern packpåse med pump eller integrerad handpump. De kan självklart blåsas upp med munnen också men det tar lite längre tid, speciellt på vintern, när läpparna är kalla och stela. Dessutom är det skonsammare för liggunderlaget att använda pump.

De bästa, uppblåsbara liggunderlagen tillverkas av varumärken som Exped och Therm-A-Rest. De kostar en del men håller hög kvalitet. Flera av de senaste modellerna har en mycket låg vikt i förhållande till tjocklek och isoleringsförmåga, vilket har gjort dem mycket populära bland friluftsentusiaster världen över.

Exped_liggunderlag

Självuppblåsbara liggunderlag

Det finns också liggunderlag som kan blåsa upp sig själva till viss del. De erbjuder en kombination av öppna celler i skumgummi och luft. När man öppnar ventilen på liggunderlaget fylls det sakta med luft. Sen blåser man bara i ett par andetag i slutet för att justera hårdheten. Dessa liggunderlag har oftast en slät utsida vilket en del människor föredrar. De isolerar relativt bra men väger ofta mer och tar mer plats än andra uppblåsbara varianter utan skumfoder.

Det finns så klart nackdelar med alla uppblåsbara liggunderlag. De är betydligt dyrare än liggunderlag i cellplast. De kan också punkteras om man är oförsiktig, men kan repareras i fält om man packar med ett reparationskit.

Therm_A_Rest_Naturkompaniet
Bilden visar ett Therm-A-Rest Trail Pro >>

Uppblåsbara liggunderlag för camping

Liggunderlag framtagna för camping är tjockare och bekvämare än andra liggunderlag. De är snabba att blåsa upp men är tyngre och tar mer plats än liggunderlag för vandring. Perfekt för biläventyret, kanotturen, campingplatsen, baslägret, som extra bädd i segelbåten mm. De är ofta avsedda för milda förhållanden.

Therm_a_rest_Neoair_camper_SVLiggunderlaget på bilden är ett Therm-A-Rest Neo Air Trail King >>

Obs!
Det finns också en hel del billiga, lågkvalitativa liggunderlag samt luftmadrasser på marknaden. Dessa funkar säkert bra på klassresan, bilcampingen eller som extrasäng i hemmet, men ska du tälta på fjället är det andra liggunderlag du behöver. Man får ofta vad man betalar för.

Mina personliga favoriter

Exped Synmat HyperLite >>
Therm-A-Rest Neo Air X-Therm >>

Dela detta
  • 25
    Shares

One Comment on “Att välja rätt liggunderlag för friluftsliv

  1. Pingback: Bästa liggunderlaget 2019 - Sov skönt vart du än tar vägen | Friluftslabbet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>