I den här filmen får ni återigen följa med på vandring genom Europas sista stora urskogar, den här gången i Pessinki i nordöstra Lappland. Det är ett av våra största naturreservat, men samtidigt ett av de minst besökta.
Naturen här är unik på många sätt. Trots att området ligger långt från den egentliga fjällkedjan, finns här vidsträckta fjällhedar, kanjondalar och stora, intakta urskogar.

Created with RNI Films app. Preset 'Agfa RSX II v.2'

Vi säger tack och hej efter ett fantastiskt dygn ute vid Norrbergskojan i Florarnas naturreservat. Vi hade snöblandat regn och runt noll grader på dagen, vilket var perfekt då vi skulle testa Fjällrävens Keb Eco-Shell Jacket. Kaminen värmde skönt och vi sov tungt i den mörka decembernatten.

Vill du se mer från den här turen så kan du besöka min Instagramprofil, där finns hela storyn sparad.

I den här filmen paddlar jag genom den storslagna Jougdadalen, som ligger i Frostvikenfjällen i nordvästra Jämtland. Här finns gammal, ståtlig granskog, kalfjäll och oreglerade vattendrag. Det är kanske den mäktigaste, orörda dalgången i hela Jämtlands län. Storleken och omgivningarna gör reservatet mycket ovanligt. I området finns kulturlämningar från samerna och 1800-talets nybyggare. Men här finns också riktig vildmark. Trevlig filmstund!

Ny film ute!
Jag och Fredrik vandrar på Sörmlandsleden utanför Södertälje och testar ryggsäckar från Seek Outside. Vi vandrade genom Stora Envättern och Stora Alsjöns naturreservat, två vildmarkspärlor med trolsk gammelskog och fina sjöar. Runt sjöarna finns färdiga eldstäder som är vackert belägna ute på små uddar. I anslutning till Sörmlandsleden finns ett par vedförråd, men säkrast är att ta med sig egen ved hemifrån. Trevlig filmstund!

Vid fjällkanten i Jokkmokks kommun, angränsande till Pärlälvens fjällurskogsreservatet, norr om Karatssjön, finns Karatj-Råvvåive. I över tio år har folk kämpat för att skydda detta stora gammelskogsområde som täcker mer än en kvadratmil. Här finns många speciella värden; för djur och växter, för människor att njuta av och leva i, för renskötseln, för kulturhistorien och för skogens egen skull.

Skyddsvärdet i området är väldokumenterat sedan länge, och naturvårdsmyndigheterna har i flera år velat vill skydda hela området. I november 2018 blev det klart att halva Karatj-Råvvåive skyddas som naturreservat. Men för den södra halvan, finns ännu ingen hållbar lösning, eftersom att markägaren motsatt sig ett naturreservat där. Skogsbolagens lobbyarbete och brist på pengar i den statliga naturvårdsbudgeten har lett till att det nu istället har startats en process för att göra ekopark av södra Karatj-Råvvåive.

En ekopark är ett frivilligt åtagande från markägaren, där skogsbruk och annan exploatering fortfarande är tillåten. Till skillnad från ett naturreservat så förvaltas ekoparkerna helt av skogsbolagen själva. I en ekopark brukas vissa delar, medan andra avsätts för naturvård. Skogsbolaget tecknar ett avtal med Skogsstyrelsen som gäller i högst 50 år. Skydda Skogen menar att det med dagens kritiska läge för den biologiska mångfalden inte finns utrymme för några halvmesyrer när det gäller skydd, speciellt inte när det gäller fjällnära gammelskogar med så pass höga naturvärden som de i Karatj-Råvvåive. Ett naturreservat innebär att ett område fredas helt från produktionsinriktat skogsbruk och annan exploatering, utan bortre tidsgräns. Därför vill Skydda Skogen se att hela Karatj-Råvvåive skyddas som naturreservat, och inget annat.

Du kan bidra – genom att skriva under för att skydda Karatj- Råvvåive som naturreservat.
Skriv under uppropet >>

Fakta Karatj-Råvvåive
Karatj-Råvvåive är ett ca 13 000 hektar stort skogsområde omkring fem mil väster om Jokkmokk i Norrbotten. Stora delar av området är väglös, fjällnära gammelskog. I området finns låga kalfjäll, urskogsklädda berg, utbredda klipphällar, hedar med flerhundraårig tallskog, stora myrmarker, bäckar och sjöar. Tuorpons sameby bedriver renskötsel i området, och gammelskogarna är viktiga renbetesmarker.

Karatj-Råvvåive gränsar i väst till naturreservatet Pärlälvdalens fjällurskog, och blir en naturlig utvidgning av en av Sveriges allra största urskogsområden. Området hyser mycket stor biologisk mångfald och har tack vare sin orördhet stora bevarandevärden. Omkring 1500 fynd av 85 olika rödlistade arter finns inrapporterade till Artdatabanken, bland andra tretåig hackspett, lappmes, skalbaggen reliktbock, ringlav, liten aspgelélav samt den starkt hotade urskogsporingen. Världsnaturfonden har tidigare utsett Karatj-Råvvåive till en skyddsvärd naturpärla.

I november 2018 blev det klart att halva området skyddas som naturreservat, läs mer här. Nu arbetar Skydda skogen vidare för att även den andra halvan av området ska få ett formellt skydd, så att helheten knyts ihop och landskapsvärdena kan bibehållas.

Text: skyddaskogen.se

I den här filmen vintervandrar jag i ett naturreservat norr om Stockholm och övernattar i en klassisk snöbivack som kallas quinzee. Den är enkel att bygga och den görs genom att man skottar ihop en stor hög med snö som man sedan gräver ur. Den kan ta flera timmar att bygga, men är mycket bekväm att övernatta i samt att den ger ett effektivt skydd mot kylan.

”Beväpna dig själv med vänskap och älska jorden”, säger författaren och naturmänniskan Doug Peacock i Grizzly Country, en ny kort dokumentär av filmskaparen Ben Moon. Och nej, det här är inte en kopia av Grizzly Man, där mannen blir uppäten. Det här är en snygg och välskriven kortfilm om Peacocks livshistoria och pågående miljöarbete.

Efter att ha tjänstgjort i Vietnamkriget spenderade Doug Peacock flera år i Wyoming och Montanas vildmarker där han observerade grizzlybjörnar. Tiden i det vilda ändrade hans livskurs och inspirerade honom att bli den mänskliga fanbäraren för den röstlösa björnen. Nu när Yellowstones grizzlybjörnar hotas, reflekterar Peacock över betydelsen av skyddade livsmiljöer och varför han fortsätter att kämpa för den vilda naturen.

Det här är verkligen en vacker och inspirerande film som är väl värd 12 min av din tid.

Trevlig filmstund!

/Peter

Seek_Outside_Silvertip_vandring_Peter_Persson

Här följer några tips på vad du kan göra för att få en god natts sömn i naturen.

1. Välj rätt sovsäck

En god natts sömn kan vara avgörande för både dagsform och humör. Ute på övernattningstur är det därför viktigt att hitta rutiner och utrustning som passar just dig. En riktigt skön sovsäck är en bra början. Den ska passa din kroppstyp, årstiden och vilken typ av tur du ska ge dig ut på. Tänk på att tillverkarnas uppgivna komforttemperatur är mer en fingervisning om vad sovsäcken är anpassad för än någon exakt angivelse. Det är många faktorer utöver mängden isolering som spelar in.

2. Håll markkylan på avstånd

Framför allt under kallare årstider är det viktigt med bra liggunderlag för att få extra isolering mellan dig och marken. När du ligger i sovsäcken blir fyllningen på undersidan hoptryckt och gör inte mycket nytta. Moderna uppblåsbara liggunderlag både isolerar bra och ger bättre sovkomfort än den gamla typen av cellplast. Speciellt på vinterturer är ett cellplastunderlag ändå bra att ha med sig, som extra isolering under det uppblåsbara liggunderlaget och så är det enkelt att ta fram och sitta på vid dagens raster.

3. Läget, läget, läget

Även om det är trevligt att slå läger invid ett vattendrag är det bättre att ha tältet en bit från vattnet, gärna på en liten höjd. I sänkor och vid vatten blir det lätt rått och kallt – framför allt på vintern. På sommaren är det även mindre myggigt en bit upp där det förhoppningsvis fläktar lite. Vid tältning i snö är det bra att gräva ut en grop i absiden (glöm inte spaden på vinterturen). Eftersom kall luft sjunker nedåt och samlas i gropen bidrar det till ett bättre klimat inne i tältet. Tänk även på ljuden kring lägerplatsen. Vet du med dig att du störs av ljudet från strömmande vatten – slå läger en bit bort.

4. Skillnad på tält och tält

Ett tält med dubbelväv (innertält och yttertält) är varmare än ett enkelvävstält – och har ofta något mindre problem med kondens inne i tältet. Tänk på vindriktningen när du slår upp tältet (lär dig vad som gäller för just ditt tält) och se till att alla linor är spända. En fladdrande tältduk kan vara nog för att förstöra en god natts sömn och att behöva gå upp mitt i natten för att efterspänna linorna är inte roligt.

5. Hitta kvällsrutinerna

Se till att vara varm, torr och ha lagom mycket kläder på dig innan du kryper ned i sovsäcken. Gör lite kvällsgymnastik – några ruscher, arm-hävningar, höga upphopp – för att få upp temperaturen. Drick något varmt med lite energi i, till exempel varm saft eller blåbärssoppa, så håller kroppen värmen. Ta med en termos med något varmt in i tältet. Gott att ha både under natten eller till en första frukost i sovsäcken. En värmetålig flaska fylld med hett vatten fungerar som ett extra element. Trä en socka över flaskan så blir den bekvämare att ha i sovsäcken.

6. Rätt klädd

Lagom är bäst! För mycket kläder kan bli svettigt och därmed kallt och risken är också att sovsäcken blir för trång och isolerar sämre. Ett underställ är ofta skönt att sova i. Torra gosiga sockor vid läggdags gör stor skillnad för komforten. Se till att ha underställ och sockor som bara används i lägret, så har du alltid något varmt och torrt att sova i. Sov med mössa, eller balaklava och en buff som halsduk så kan sovsäcken hållas lite mer öppen upptill för att undvika kondens från utandningsluften.

7. Det lilla extra

Kudde! Inte så mycket för värmen som för komforten. Uppblåsbara varianter finns att köpa, men att dra en buff över en packpåse med något mjukt i funkar minst lika bra. En ljuslykta som går att hänga upp inne i tältet ger både mysig belysning och hjälper till att hålla kondensen borta … men kondens blir det, så ta med en disktrasa för att kunna torka av insidan av tältväggarna. Störs du av ljuset på sommaren kan en sovmask göra underverk. Öronproppar hjälper både mot snarkande grannar och irriterande myggsurr. Ett par dunfyllda lägertofflor är ett bra alternativ, speciellt vintertid. En pannlampa med rött sken väcker inte kompisarna.

I den här filmen övernattar jag på en ö i Stockholms skärgård. Jag visar också min utrustning, bland annat en tältkåta och kamin från det amerikanska varumärket Seek Outside.

2018 börjar lida mot sitt slut och därför passar vi på att köra en uppesittarkväll i skogen med tillbakablickar från tidigare äventyr. Här presenterar vi en hel del filmmaterial som aldrig har visats tidigare, bland annat från första vandringen tillsammans i Sarek. Bortklippta scener, tabbar, flams, spännande djurmöten och mycket mer.