I den här filmen vintervandrar jag i ett naturreservat norr om Stockholm och övernattar i en klassisk snöbivack som kallas quinzee. Den är enkel att bygga och den görs genom att man skottar ihop en stor hög med snö som man sedan gräver ur. Den kan ta flera timmar att bygga, men är mycket bekväm att övernatta i samt att den ger ett effektivt skydd mot kylan.

”Beväpna dig själv med vänskap och älska jorden”, säger författaren och naturmänniskan Doug Peacock i Grizzly Country, en ny kort dokumentär av filmskaparen Ben Moon. Och nej, det här är inte en kopia av Grizzly Man, där mannen blir uppäten. Det här är en snygg och välskriven kortfilm om Peacocks livshistoria och pågående miljöarbete.

Efter att ha tjänstgjort i Vietnamkriget spenderade Doug Peacock flera år i Wyoming och Montanas vildmarker där han observerade grizzlybjörnar. Tiden i det vilda ändrade hans livskurs och inspirerade honom att bli den mänskliga fanbäraren för den röstlösa björnen. Nu när Yellowstones grizzlybjörnar hotas, reflekterar Peacock över betydelsen av skyddade livsmiljöer och varför han fortsätter att kämpa för den vilda naturen.

Det här är verkligen en vacker och inspirerande film som är väl värd 12 min av din tid.

Trevlig filmstund!

/Peter

Seek_Outside_Silvertip_vandring_Peter_Persson

Här följer några tips på vad du kan göra för att få en god natts sömn i naturen.

1. Välj rätt sovsäck

En god natts sömn kan vara avgörande för både dagsform och humör. Ute på övernattningstur är det därför viktigt att hitta rutiner och utrustning som passar just dig. En riktigt skön sovsäck är en bra början. Den ska passa din kroppstyp, årstiden och vilken typ av tur du ska ge dig ut på. Tänk på att tillverkarnas uppgivna komforttemperatur är mer en fingervisning om vad sovsäcken är anpassad för än någon exakt angivelse. Det är många faktorer utöver mängden isolering som spelar in.

2. Håll markkylan på avstånd

Framför allt under kallare års-tider är det viktigt med bra liggunderlag för att få extra isolering mellan dig och marken. När du ligger i sovsäcken blir fyllningen på undersidan hoptryckt och gör inte mycket nytta. Moderna uppblåsbara liggunderlag både isolerar bra och ger bättre sovkomfort än den gamla typen av cellplast. Speciellt på vinterturer är ett cellplastunderlag ändå bra att ha med sig, som extra isolering under det uppblåsbara liggunderlaget och så är det enkelt att ta fram och sitta på vid dagens raster.

3. Läget, läget, läget

Även om det är trevligt att slå läger invid ett vattendrag är det bättre att ha tältet en bit från vattnet, gärna på en liten höjd. I sänkor och vid vatten blir det lätt rått och kallt – framför allt på vintern. På sommaren är det även mindre myggigt en bit upp där det förhoppningsvis fläktar lite. Vid tältning i snö är det bra att gräva ut en grop i absiden (glöm inte spaden på vinterturen). Eftersom kall luft sjunker nedåt och samlas i gropen bidrar det till ett bättre klimat inne i tältet. Tänk även på ljuden kring lägerplatsen. Vet du med dig att du störs av ljudet från strömmande vatten – slå läger en bit bort.

4. Skillnad på tält och tält

Ett tält med dubbelväv (innertält och yttertält) är varmare än ett enkelvävstält – och har ofta något mindre problem med kondens inne i tältet. Tänk på vindriktningen när du slår upp tältet (lär dig vad som gäller för just ditt tält) och se till att alla linor är spända. En fladdrande tältduk kan vara nog för att förstöra en god natts sömn och att behöva gå upp mitt i natten för att efterspänna linorna är inte roligt.

5. Hitta kvällsrutinerna

Se till att vara varm, torr och ha lagom mycket kläder på dig innan du kryper ned i sovsäcken. Gör lite kvällsgymnastik – några ruscher, arm-hävningar, höga upphopp – för att få upp temperaturen. Drick något varmt med lite energi i, till exempel varm saft eller blåbärssoppa, så håller kroppen värmen. Ta med en termos med något varmt in i tältet. Gott att ha både under natten eller till en första frukost i sovsäcken. En värmetålig flaska fylld med hett vatten fungerar som ett extra element. Trä en socka över flaskan så blir den bekvämare att ha i sovsäcken.

6. Rätt klädd

Lagom är bäst! För mycket kläder kan bli svettigt och därmed kallt och risken är också att sovsäcken blir för trång och isolerar sämre. Ett underställ är ofta skönt att sova i. För extra isolering är det bättre att lägga en dunjacka över sovsäcken än att fylla på med lager inuti. Torra gosiga sockor vid läggdags gör stor skillnad för komforten. Se till att ha underställ och sockor som bara används i lägret, så har du alltid något varmt och torrt att sova i. Sov med mössa, eller balaklava och en buff som halsduk så kan sovsäcken hållas lite mer öppen upptill för att undvika kondens från utandningsluften.

7. Det lilla extra

Kudde! Inte så mycket för värmen som för komforten. Uppblåsbara varianter finns att köpa, men att dra en buff över en packpåse med något mjukt i funkar minst lika bra. En ljuslykta som går att hänga upp inne i tältet ger både mysig belysning och hjälper till att hålla kondensen borta … men kondens blir det, så ta med en disktrasa för att kunna torka av insidan av tältväggarna. Störs du av ljuset på sommaren kan en sovmask göra underverk. Öronproppar hjälper både mot snarkande grannar och irriterande myggsurr. Ett par dunfyllda lägertofflor är ett bra alternativ, speciellt vintertid. En pannlampa med rött sken väcker inte kompisarna.

I den här filmen övernattar jag på en ö i Stockholms skärgård. Jag visar också min utrustning, bland annat en tältkåta och kamin från det amerikanska varumärket Seek Outside.

Vilse_Peter_Persson

Nu är jag tillbaka i Vilsepodden. I det här avsnittet berättar jag bland annat om mitt senaste äventyr vid Norsk-Finsk-Ryska gränsen. Jag pratar också en hel del om utrustning samt tipsar om platser att besöka om man vill vara lite i fred. Ta en stund och lyssna vetja!

Här kan du lyssna på avsnittet. Du kan självklart ladda ner det till mobilen med apparna Acast och Podcaster.
Till senaste avsnittet >>

vindskydd_tyresta

I går flyttade vi ut kontoret i skogen för en dag. Att bryta vardagsmönstret med jämna mellanrum ger så jäkla mycket positiv energi, och man behöver inte göra det så komplicerat.

Vi packade med oss lite god mat, varma kläder och drog ut till Tyresta Nationalpark utanför Stockholm. Här kan man uppleva spännande natur i form av vacker urskog och små sjöar med trevliga vindskydd. Här är lite bilder från dagen.
Vid_vindskyddet
Korvgrillning
Outdoors_friluftsliv
lagerhang

Premiär på lördag 17/11

I gränslandet mellan Norge, Finland och Ryssland finns ett av de största återstående områdena av tallurskog i Europa. Här är finns östliga arter som inte förekommer någon annanstans i Europa, och många arter lever precis på gränsen av sitt utbredningsområde. Här finns t ex ett rikt fågelliv men även en livskraftig brunbjörnsstam och en av världens nordligaste älgstammar.

I detta gränsområde har de tre länderna ingått ett fint naturvårdssamarbete i syfte att bevara delar av den vidsträckta gammelskogen. Fem skyddade områden bildar tillsammans Pasvik–Enare trilaterala naturskyddsområde, som är ett sammanhängande vildmarksområde i de tre länderna.

Genom detta vidsträckta skogslandskap löper en historisk vandringsled som heter Piilola-leden. Leden förenar Övre Pasvik nationalpark i Norge med Vätsäri ödemarksområde i Finland. Ledens norra startpunkt ligger vid stranden av sjön Sortbryststjern i Övre Pasvik nationalpark. Den södra startpunkten ligger några mil norr om byn Nellim i Vätsäri ödemarksområde.

Piilola-leden är verkligen en fantastisk vildmarksled som går genom steniga tallskogar, med myrar, sjöar och små forsande älvar som ger variation i landskapet. Leden togs i bruk i juni 2009. Den följer delvis gamla leder och etablerade färdrutter, men längs den nya leden håller stigen fortfarande på att formas.

Piilola-leden är på grund av sin vildmarkslika karaktär så krävande att den inte är lämplig för oerfarna vandrare. Här finns få friluftsanordningar såsom broar och spångar, och man är tvungen att vada över de flesta vattendragen.

Jag och Fredrik vandrade Piilola-leden i slutet av september, precis innan den första snön kom. I Filmen blandas vackra naturklipp med friluftstips och glada skratt!

Passa gärna på att prenumerera på kanalen så får du notiser om kommande filmer. Trevlig filmstund.

Packrafting_grunderna

Intresset för packrafting har ökat stort i Sverige de senaste åren. Allt fler friluftsmänniskor har upptäckt fördelarna med en uppblåsbar farkost och det finns många olika anledningar. Vissa har inget intresse av krävande vildmarksfärder, utan vill mest prova packrafting vid sidan av vägen. Andra är forspaddlingsentusiaster som letar efter en annan typ av spänning än vad en kajak eller kanot kan erbjuda. Ytterligare andra ser packrafting som ett sätt att njuta av lugn sjöpaddling utan att behöva krångla med transport och förvaring av en traditionell båt.
Personligen använder jag en packraft främst som ett redskap för vildmarksfärder – allt från att paddla svåråtkomliga fjällsjöar i kombination med fiske och lägerliv, till veckolånga paddlingar på avlägsna älvar, eller för att kunna korsa större vatten under en vandring. Därför är det här inlägget speciellt riktat till dig som vill bära med en packraft på ryggen ut i avlägsna miljöer! Det är ingen komplett guide på något sätt utan är mer tänkt som tips för dig som vill komma igång.

Alpacka_raft_Denali_liama_Alaska
Brooks Range Alaska 2014.

Basutrustningen
Min setup består av tre huvuddelar. Min packraft, en Alpacka Denali Liama som är tillverkad i Alaska. Den väger ca 3,2 kg med kapell och kostar ungefär 13 000 kr. Min paddel är just nu en AquaBound Sting Ray Carbon (4-delad). Den passar mycket bra till turpaddling med inslag av fors. Den väger ca 850 gram och kostar ca 2500 kronor. Slutligen använder jag en Anfibio Buoy Boy som flythjälp. Det är en uppblåsbar väst som inte blir större än en läskburk ihoppackad med en vikt på ca 470 gram. Den lämpar sig väl för vanlig sjöpaddling och fors upp till klass II. Vid mer avancerad forspaddling är dock en riktig flytväst att föredra.

De mest tillförlitliga och kapabla packraftarna tillverkas av Alpacka Raft i Alaska, men på senare år har det dykt upp en del Kinesiska tillverkare (såsom MRS Packrafts) med klart godkänd kvalitet. En intressant modell är MRS Barracuda. Den är mer lik en kajak i formen och är därför snabbare på plattvatten än en traditionell packraft. Packraft-Sverige är i dag den enda Svenska återförsäljaren av MSR packrafts.

Då intresset för packrafting stadigt ökar kommer vi säkerligen få se fler varianter på marknaden inom kort.
packraft_packad_HMG_Windrider_4400
På väg in i Pärlälvens fjällurskog 2017. Utrustningen packad i min HMG Windrider 4400.

Tips för att komma igång med packrafting
Om du är intresserad av att lära dig mer om packrafting, rekommenderar jag dig att följa packraftinggrupperna på Facebook, t ex ”Packrafting in Sweden”. Det finns också några mycket informativa forum på www.packrafting.org. Sen kan jag starkt rekommendera en grundkurs i forspaddling innan man ger sig ut i forsande vatten.

Hyr eller låna en packraft
Innan du pungar ut pengar på ett packrafting-kit, bör du först hyra eller låna en packraft. I Sverige finns det i dag ett par uthyrningsföretag som tillhandahåller olika packraftmodeller som kan testas. Hyr ett par dagar och testa. Fundera på vad du främst kommer att använda packraften till. Sen finns det olika storlekar beroende på hur lång du är, hur mycket utrustning du vill kunna frakta mm.

Öva på hemmaplan
Börja med att pumpa upp och packa din packraft hemma. När du har kört igenom denna process ett par gånger kommer det inte att kännas lika skrämmande vid vattnet.

Det är alltid en bra idé att paddla med en vän första gången. Ni kan hålla ett öga på varandra och det finns alltid hjälp nära till hands om det skulle behövas.

Börja öva i en lugn sjö på hemmaplan. Paddla försiktigt i början och lär dig hur mycket kraft som krävs för att manövrera packraften. Öva på att kliva i och ur packraften, simma med den och försök att klättra tillbaka in i den från djupt vatten. Paddla i olika vindriktningar. Summan av kardemumman: gör allt du kan för att lära känna din packraft.
packrafting_nyborjartips
Här paddlar min lillebror för första gången. Plats: Färnebofjärdens nationalpark.

När du har blivit bekant med packraften är det dags att öva effektiva paddeltag. En av de mest värdefulla övningar du kan göra är att helt enkelt paddla i en rak linje. Detta kan vara svårt i början, speciellt utan packning. Men, med lite träning kommer du kunna ringa in ett effektivt paddeltag som innebär att packraften går rakt, vilket resulterar i att du förbrukar så lite energi som möjligt.

Älvar vs sjöar
En packraft fungerar bäst i strömmande vatten, men fridfulla sjöar kan också vara roliga att utforska (Tro bara inte att den ska gå lika rakt och snabbt som en kajak).

Välj en älv som matchar dina färdigheter. Om du redan har relevant paddlingserfarenhet, som forspaddling med kajak, kommer du sannolikt att lära dig snabbt. Men var försiktig och paddla bara på älvar som matchar dina färdigheter. Om du t ex aldrig har paddlat en klass III-fors tidigare, så ge dig inte ut på en älv med sådana forsar.
Packrafting_Alaska_Peter_Fredrik
Alatna River i Alaska 2014

Ta hjälp av en erfaren packrafter
Om du känner till en erfaren packrafter, kolla om hen kan följa med ut och visa dig några bra saker, t ex hur man navigerar och undviker hinder i forsande vatten. Det är guld värt!

Gå en kurs i forspaddling
Det finns flera företag som erbjuder kurser i forspaddling. Kajaktiv i Dalafloda är ett sånt ställe. Där kan du lära dig alla färdigheter du behöver och det finns många olika forsar att öva i.

Ta hjälp på nätet
Det finns flera bra sidor om packrafting på nätet. I Facebookgruppen ”Packrafting in Sweden” kan du få tips om både platser och utrustning. Packraft.org är en annan bra sida med bra forum om packrafting.

Det var dagens tips!

/Peter

Gransland

Nästa skogsäventyr är nu spikat!
Den 20 september åker jag och Fredrik upp till gränslandet mellan Norge, Finland och Ryssland för att genomföra en vildmarkstur i de ödsligaste av ödemarker.

Vi kommer att starta vandringen i Øvre Pasviks nationalpark i Nordnorge och sen vidare genom Vätsäri ödemark i Finland.

I Pasvik finns Norges största brunbjörnsstam, och vegetationen präglas av den sibiriska taigaskogen. Här hittar man också Norges största, nordliga urskog.
På Finska sidan ligger Vätsäri, som förmodligen är Finlands ödsligaste vildmarksområde. Här kommer vi bland annat att följa den historiska Piilola-leden, som löper genom riktigt fin gammelskog. Leden märktes upp så sent som 2009 och stigarna håller fortfarande på att formas.

Det var två år sedan jag och Fredrik var på en riktig tur tillsammans, så det känns extra kul att jag har fått med honom på det här skogsäventyret. Mer info, utrustning och förberedelser kommer.