Vildmarksskolan – lätta din packning

Det är självklart att en lättare packning ger en skönare vandring och större möjligheter att njuta av färden. Däremot är det inte lika självklart för alla hur man bär sig åt för att banta sin packning, utan att det äventyrar säkerheten eller minskar komforten.

Många gör felet att ta med för mycket, både proviant och utrustning. Och då är man snart uppe i en ryggsäcksvikt på 25-30 kg. Därmed är en stor del av glädjen med vandring borta. Du behöver t.ex. inte en sovsäck som klarar -10 C° på sommaren, du behöver heller inte ett tremannatält om du vandrar ensam. Inte heller är det nödvändigt att kånka på en ryggsäck utformad för att bära 35 kilo i om du bara skall vandra längs en led och övernatta i stugor.

Det snabbaste sättet att lätta packningen är därför att titta på de största posterna i din grundutrustning: Ryggsäcken, tältet, sovsäcken, liggunderlaget och köket. Genom att byta dem mot lättare modeller kan grundvikten direkt minskas med flera kilon! Lättare prylar innebär även att de tar mindre plats, vilket gör att du kan använda en mindre och lättare ryggsäck. Att byta ut hela packningen på en gång är dock en dyr historia, så börja med att se över en sak i taget.

Tips_latta_packningen_1

Ryggsäcken
En 50-65-liters ryggsäck bör vara tillräckligt för en 3-dagars vandring. En lätt och bra allroundmodell, som Arcteryx Axios 50 väger blygsamma 1500 gram. När jag vandrade på Kungsleden mellan Saltoluokta och kvikkjokk för många år sedan, använde jag en 85-liters ryggsäck som vägde 3200 gram tom. Förra året gjorde jag samma tur med en 65-liters ryggsäck som vägde 1800 gram tom. När du väljer ryggsäck, tänk på att lättare ryggsäckar är tillverkade i lättare material och därför inte är lika hållbara som traditionella ryggsäckar.

Tältet
Riktiga hardcore-vandrare använder oftast bara en tarp eller presenning som skydd mot väder och vind, insekter står de helt enkelt ut med. Om du istället föredrar tält på din vandring, är t.ex Hilleberg Akto eller Hilleberg Enan bra ultralätta alternativ. Tälten är tillverkade i tunneldesign med en imponerande låg totalvikt, Akto 1600 gram och Enan 1000 gram. Ett annat alternativ är att använda så kallade shelters eller bivacksäckar. De ger mycket låg vikt och fullt väderskydd, men inget sittutrymme. Vissa människor har inget problem med det, medan andra tycker att det är irriterande.

Hilleberg_Akto_inivildmarken

Sovsäcken
Dunsovsäckar är fortfarande det bästa valet om du vill ha låg vikt och liten packvolym. Dock är dun känsligare mot fukt än vad syntet är, något du bör ha i åtanke. En sovsäck som Mountain Equipment Helium Solo XL väger bara 440 gram, ett bra val för verkliga gramjägare, men kanske inte så bra om du är en frusen person som ofta får kämpa för att hålla värmen på natten. Ultralätta sovsäckar är ibland lite smalare i modellen. Rätt sovsäck till rätt person under rätt förutsättningar innebär att en vandrare sparar på både vikt och volym.

Liggunderlag
I dag väljer många uppblåsbara liggunderlag på grund av dess överlägsna komfort och packbarhet. Exped och Therm-A-Rest är två populära varumärken som tillverkar uppblåsbara liggunderlag med hög kvalitet. Visst, uppblåsbara liggunderlag kräver mer varsamhet än traditionella liggunderlag av cellplast, men tar du bara med dig ett litet reparationskit kan du enkelt reparera dem i fält. Jag har dock aldrig varit med om att dessa liggunderlag har punkterats på en vandring. På vinterturer kan det dock vara aktuellt att ha med ett lätt liggunderlag i cellplast som backup. Några superlätta varianter du kan kika på är Exped Synmat Basic UL 7,5 och Therm-A-Rest NeoAir X-Lite

Många bäckar små
Utvärdera din traditionella ”måste-ha”-lista. Vad kan lämnas hemma? Vad kan bytas ut för ett lättare alternativ? Tänk på prylar som du har medfört på tidigare resor men som du aldrig använde. Så småningom kommer grammen du sparar bli till en betydande vikt.

Att trimma ner vikten på packningen kan som sagt uppnås genom att byta ut en pryl i taget eller genom att bygga ett nytt packsystem från grunden. Oavsett vilket sätt du väljer bör du ha ett par saker i åtanke:

– När du bantar din packning, offra inte säkerheten! Släng t.ex inte ut ditt första-hjälpen-kit eller din förstärkningsjacka bara för att spara några gram.
– Inse att ultralätt utrustning inte är lika stryktålig som traditionell utrustning, och att den kräver lite extra omsorg för att den skall hålla.

Det här är bara några grundläggande tips på hur du får ner vikten på din packning. Ofta har folk en egen uppfattning om vad som är väsentligt för komfort och bekvämlighet, så kika gärna runt på nätet så hittar du garanterat fler tips kring detta ämne.

I nästa inlägg visar jag hur du packar på ett effektivt sätt.

Hoppas ni får en fin dag /Peter

Dela detta

6 Comments on “Vildmarksskolan – lätta din packning

 1. Det hade varit skoj om du kunde berätta lite om vad du hade för egen utrustning.
  Hittade iofs precis nyss din sida genom FB-posten från Naturkompaniet så det kanske står, men jag är lite för lat och otålig för att söka något närmare :)

  Förresten, vad har du för tält på Kanada Expeditionen? Har bara sett första delen men är ju redan fast, intressant!

  • Hej André.
   Jag håller på med ett inlägg om min egen utrustning som jag planerar att publicera nästa vecka. Jag kommer även att lägga ut lite packlistor från mina tidigare expeditioner som du kan ladda ner om du vill. På min första expedition till Kanada använde jag ett Hilleberg Soulo som jag är väldigt nöjd med. Ett mycket pålitligt tält som är enkelt att slå upp och som har bra med utrymme för mig och min packning. På senaste resan hade jag ett Fjällräven Akka Dome som också var bra, dock fick jag med mig en prototyp som var lite knepig att slå upp. Tydligen skall felet vara åtgärdat nu av Fjällräven.

   Kul att du gillar filmen :)

   Mvh Peter

 2. Har själv en rätt tung ryggsäck på ca 3kg när den är tom. Det kändes lite tveksamt när jag köpte den förra året, alternativet var ca 50% lättare. Valde mellan Fjällrävens modell Kajka 65L och Bergans of Norway modell Rondane 65L. Skulle vara väldigt skoj att pröva att ha en lättare stor ryggsäck.

 3. Hejsan,
  såg att du har en Marmot home alone bivy.
  Jag är själv intresserad av just en sån men hitta rätt lite infon om just denna (särskild den med en tältbåge även vid fötterna.
  Hur upplevde du Bivyn? fungerar den okej även vid regn? och hur skulle den fungerar på en vintertur i tex svenska skärgården med kajak?

  tacksam för all form av svar, mvh Philipp

  • Hej Philipp
   Jag har testat både den utan och med båge i fotänden och jag måste säga att det är som natt och dag. Den senaste modellen (med båge i fotänden) gör det mycket enklare att sträcka tältduken, vilket du verkligen uppskattar när det regnar. Dock är jag väldigt skeptisk till att använda det på vintern, på grund av att ventilationen är för dålig samt att tältduken inte pallar stora snömängder. Oavsett vilket klimat du tältar i måste du ha dragkedjan öppen en liten bit för att inte tuppa av i tältet. Kommer ihåg att jag vaknade med huvudvärk första natten på grund av att jag hade sovit med helt stängt dragkedja. Så det beror helt på hur kräsen man är med komforten. Prioriterar du låg vikt är Home Alone ett grymt shelter som är enkelt att slå upp och som håller tätt. Dock är ventilationen något sämre än vad jag först trodde och jag kommer aldrig mer sova i det med helt stängd dragkedja.

   Mvh Peter

 4. Tack för svaret, var lite det jag misstänkte.
  jag fick provbygga tältet (den med två bågar) i en butik idag. blev glad att den kan packas bra mkt mindre än original. och satsa man på bättre/lättare jordpinnar och snörren kan man spara ännu mera plats/vikt.

  Det med ventilationen har jag läst om för men hoppas att den är bättre än i en bivac (sover i en macpac bivac för det mesta)
  På vintern hålla jag mig ändå mest nära skogar för att få lite skydd. i värsta fall kan man ju spänna sin tarp…
  Jag få nog helt enkelt testa hur den är i verkligheten.

  tack en gång till

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

2 Days 21 Hours 14 Minutes 41 Seconds Premiär - På tur genom Pärlälvens urskog
TRAILER