Projekt Alaska 2014

Följ vår paddelexpedition genom Gates Of the Arctic National Park, Alaskas vildaste och mest otillgängliga nationalpark. Expeditionen startade långt uppe på tundran, vid källflödet av Alatna River och slutade nere i låglandet drygt två veckor senare.

Historia
Det var tidigt 1930-tal, och Robert Marshall hade funnit sin vildmark, en avlägsen inspirationskälla som skulle göra honom till en av USA: s största naturvårdare genom tiderna. Gates Of The Arctic var den ultimata nordamerikanska vildmarken, och Kongressen skapade parken för att bevara den så.

Gates Of The Arctic är själva sinnebilden av ordet vildmark. Klättra upp på vilken bergskam som helst i området och du kommer att se glaciärer sida vid sida och sågtandade berg som reser sig mot himlen. Sex nationella vildmarksfloder tumlar ut ur högalpina dalar och ner i det skogsklädda låglandet. En av dessa floder är Alatna River, som har klassats som en av världens vackraste floder.
Parken ligger helt ovanför polcirkeln i Brooks Range, en av världens nordligaste bergskedjor.

Tillsammans med Kobuk Valley National Park och Noatak Naturreservat , bildar Gates Of The Arctic en viktig livsmiljö för den nordamerikanska vildrenen, caribou, som är känd för att göra mycket långa säsongsvandringar i enorma hjordar. Här strövar även grizzlybjörnar, svartbjörnar, vargar, järvar och myskoxar i jakt på föda.

Dela detta
  • 331
    Shares