Expedition Tasmanien

Att vandra på Tasmanien är som att kliva in i en förhistorisk värld. På samma ö blandas snöklädda bergstoppar och glaciärsjöar med regnskog och sandstränder.

Ska tältet hålla? Räcker maten? Snöstormen viner i bergskedjan Western Arthurs på den australiska ön Tasmanien. I sovsäcken ligger jag och vågar knappt gå ur tältet. Snö, hagel, regn och hård vind avlöser varandra. Stora delar av ön är fortfarande oexploaterad och bergskedjan ligger mitt ute i vildmarken. Efter tre dagar besinnar sig vädret och solen kommer fram. Jag fortsätter min vandring längs de klippiga bergsryggarna. Till slut når jag fram till ett av drömmålen, bergssjön Lake Oberon. Den ligger kolsvart i en djup kittel med blockrika, snåriga sluttningar. Längre bort ligger fler sjöar som på ett pärlband genom det klippiga landskapet. Här växer märkliga palmliknande trädväxter som är unika för Tasmanien.

Jag kände mig liten, trött och sliten, men samtidigt stark och pånyttfödd. Jag får kraft av att vara ute i mäktig natur, där inser jag att det inte behöver så mycket för att vara lycklig. Under den tre veckor långa expeditionen vandrade jag också i Tasmaniens nordvästra delar, där jag vandrade genom Australiens största, tempererade regnskog som heter Tarkine. Djurlivet var fantastiskt. Stora flockar av vita kakaduor flög över huvudet på mig. Jag såg jättelika eukalyptusträd sträva mot himlen. Det är som att transporteras flera miljoner år tillbaka i tiden. Jag förväntade mig nästan att en dinosaurie skulle komma gående.

Djurlivet har delvis kunnat utvecklas utan mänsklig inverkan, här finns bland annat den tasmanska djävulen, ett rovdjur som äter kadaver. De är väldigt skygga men jag lyckades få se dem. De fungerar som dammsugare som rensar skogen på döda djur, äter upp allt, till och med benen. De är söta, men blir aggressiva när det vankas mat, slåss och skriker som små monster.

Tasmanien är också känt för att ha världens renaste luft . Vattnet är också bland världens renaste. Vattnet är tefärgat i bäckarna, men det är så rent som vatten kan bli. Här kan du se hela filmen. Den är uppdelad i fem delar.

Dela detta