På snöskor genom Tunturits ödemark

Winter landscape with mountains

I början av mars åker jag upp till lappland igen för att genomföra ett nytt skogsäventyr. Den här gången ska jag gå med snöskor genom Naturreservatet Tunturit som ligger strax öster om byn Nilivaara i Gällivare kommun. Det är ett relativt stort, väglöst vildmarksområde som omfattar nästan 120 kvadratkilometer av urskogar, lågfjäll och vidsträckta myrmarker. Området är starkt kuperat med ett flertal bergstoppar som når ovan barrskogsgränsen. Bergen är starkt blockiga med enstaka vindpinade barrträd även på de högsta topparna. Området domineras av gammal granskog med sammanhållna, variationsrika myrmarker.

tunturit_karta_inivildmarken

Rutten
Jag kommer att starta vandringen i nordvästra delen av området. Därifrån följer jag myrarna i sydostlig riktning och sicksackar mig fram mellan bergen. Om vädret tillåter kommer jag att genomföra en topptur till berget Porotunturi (577 möh). Därifrån kan jag förhoppningsvis få en milsvid, vacker utsikt över området. Jag planerar att vara ute i 5 dagar.

Utrustningsval
Planen är att försöka banta packningen så mycket som möjligt. Jag kommer att använda stora snöskor istället för skidor, men jag står lite i valet och kvalet om jag ska använda ryggsäck eller pulka. Jag brukar föredra pulka på längre fjällturer, men här handlar det om ett kuperat skogsområde där snön ofta är lös och då är det inte lika självklart. Även om jag till stor del kommer att kunna följa myrarna, kommer jag inte kunna undvika den täta granskogen helt. Jag gick med pulka genom Muddus för några år sedan och det var tungt. Det gick bra så länge jag följde myren men så fort jag kom in i skogen körde pulkan fast i den djupa snön. Som det ser ut nu lutar det åt ryggsäck med packvikt runt 15 kg. Min packlista presenterar jag här på bloggen när allt är bestämt.

Men nog om min tur, nu vill jag veta vad ni använder på era vinterturer. Kör ni med ryggsäck eller pulka? Har ni gjort längre turer med snöskor någon gång? Dela gärna med er i kommentarsfältet.

mvh Peter

Dela detta
 • 98
  Shares

12 Comments on “På snöskor genom Tunturits ödemark

 1. Ingen långtur, men med snöskor och pulka på hemmaplan i Kolmårdsskogen.
  Jag hade skakel på pulkan och det var riktig knöligt att ta sig fram mellan träden så den vek jag ner och använde dragrep istället. Då blev det betydligt lättare att hantera pulkan plus att det blir så mycket enklare att vända sig och dra upp pulkan vid nån brant.
  Lycka till och hoppas du får en riktigt fin tur.

  /Dennis

  • Det är planen. Sen vet jag inte hur mycket filmande det kommer att bli om det är sträng kyla.

 2. Intressant fråga!

  I kuperad skogsterräng är det djävligt jobbigt med pulka enligt min mening. När man skall snirkla sig förbi olika hinder är det besvärligt med skaklar, å andra sidan behövs det skaklar om det är mycket uppför och nedför, detta för att undvika att bli överkörd av pulkan.

  Om man som du har mycket kamerautrustning så kanske man trots allt väljer pulkan. Har man pulka kan man lika gärna ta skidorna eftersom det inte minskar framkomligheten så mycket ytterligare.

  Jag har provat både snöskor och skidor i Tresticklans nationalpark där det är väldigt kuperad tallskog och jag föredrar skidorna. Det känns kraftbesparande med skidor, men det kanske beror på att jag har dålig teknik när det gäller att gå på snöskor?

  Förresten, har du någon erfarenhet av korta breda skogsskidor, typ Edsbyn Hunter, det kan kanske vara ett alternativ?

  Hoppas du får en fin tur och jag ser fram emot filmen!

  Hälsningar John

  • Hej John!
   Tack för din åsikt. Nej, det är ingen höjdare med pulka i kuperad skogsterräng.
   Jag har hittat ett par extra stora snöskor som jag tänkte använda. Det kommer förmodligen att gå lite långsammare men jag har större möjlighet att ta mig fram genom skogen och göra avstickare upp på någon av topparna i området. Som det ser ut nu kommer jag att köra ryggsäck och inte ta med så mycket kamerautrustning. Men men, jag ska fundera lite till :-)

   Har tyvärr ingen erfarenhet av korta skogsskidor. Vilka tillverkar sådana, Åsnes eller Tegsnäs?

   /Peter

 3. Hej!

  Jag ska också iväg på en vintertur i mars med snöskor i Kebnekaise området. Blir borta i fem dagar och vill inte bära runt på onödig packning. Jag kommer köra med ryggsäck förresten, har aldrig redigt fasnat för idéen med pulka.
  Men jag har inte riktigt löst vad jag ska välja för byxor, tycker det är svårt att anpassa byxor efter alla typer av ”vinterväder”
  Har du några tips?

  Lycka till på ditt äventyr!
  /Jacob

  • Hej!
   Jag brukar ofta skida i softshellbyxor (som t ex Tierra Ace Pant) alternativt skalbyxor i Gore-Tex. Softshell andas dock lite bättre, är följsammare samt värmer lite bättre när det är riktigt kallt. Är det töväder och blötsnö är nog skalkläder i Gore-Tex bäst. Jag har även skidat i Fjällrävenbyxor med G-1000 väv vilket också funkar bra så länge det är kallt. Sen är det bra att använda damasker (gaiters) oavsett vilken byxa man väljer.

 4. Kul att områden i inlandet får besök. Funderar på en tur med ryggsäck, har ett lätt kupoltält som jag tror håller även om det är ett sommartält. Men föredrar skidor före snöskor. Försöker hitta dödisområden att utforska.

 5. Pingback: Packlista för vintertur med snöskor | In i vildmarken

 6. Ser att det är några år sedan du skrev. Välkommen till mina hemmamarker :) , synd att filmen från Karhuvaara blev så kort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>