Packlista för vintertur med snöskor

Packlista_vintertur_skogstur

Här kommer min packlista för den kommande vandringen genom Lina och Karuvaara. Den här gången har jag bytt ut några delar i min vinterutrustning mot lättare alternativ, vilket gör att jag kan komma ner lite extra i vikt. Hade detta varit en barmarksvandring hade jag kunnat skala ner mycket mer, men uteliv på vintern kräver en del extra utrustning såsom varmare sovsäck, dunjacka, snöskor, spade mm, och då blir packningen så klart tyngre. 

Det här äventyret kommer att genomföras med snöskor och ryggsäck. Vanligtvis brukar jag köra med turskidor och pulka men det är alltid kul att testa något nytt. Dessutom går vandringen genom kuperad skogsterräng med mycket snö och där passar snöskor bättre.

Vid några kategorier delar jag med mig av lite tankar och tips. Jag har även försökt att länka så mycket av prylarna som möjligt. Ni får gärna dela med er av era egna tankar i kommentarsfältet längs ner.

På kroppen under förflyttning

1.   Korta kalsonger (Aclima LM Anahrjohka Boxer)
2.   Långkalsonger (Aclima Woolnet Longs)
3.   Långärmad undertröja (Aclima Woolnet Crew)
4.   Långärmad tröja (Fjällräven Sten Fleece)
5.   Nack/ansiktsvärmare (Aclima Woolnet Neck Gaiter)
6.   Sockor tunna (Smartwool Hiking Liner)
7.   Sockor (Smartwool PHD Ski Medium)
8.   Vattentät skaljacka (Fjällräven Eco-Shell Jacket)
9.   Vattentäta Skalbyxor (Fjällräven Eco-Shell Trousers)
10. Damasker (Black Diamond Frontpoint)
11. Handskar liners (Hestra Merino Wool)
12. Handskar med ullfoder (Hestra Army Leather Heli Ski 3-finger)
13. Mössa (Aclima Warmwool Jib Beanie)
14. Solglasögon (Julbo)
15. Kängor (Lundhags Skare)

Förstärkningsplagg vid raster eller i hårt väder

16. Dunjacka (Marmot Guides Down Hoody)
17. Varm mössa (Fjällräven Singi Heater)
18. Stormglasögon (Julbo)
19. Vattentäta överdragshandskar (Tierra GTX Shell Glove)
20. Innervantar av tummodell (Hestra Primaloft Extreme Liner)

Extrakläder i ryggsäcken

21. 1 par korta kalsonger (Super Natural Boxer)
22. 1 st långärmad undertröja (Aclima Warmwool Hood Sweater)
23. 1 st långkalsonger (Aclima LM Anahrjohka Longs)
24. 1 par tunna sockor (Smartwool Hiker Liner)
25. 1 par tjocka sockor (Smartwool Hiking Medium Crew)

Tips
Det förekommer olika uppfattningar om vilka typer av kläder som är bäst att tura i. Personligen föredrar jag ull eller ullblandningar närmast kroppen, eftersom de håller värmen bra och inte luktar så illa även efter flera dagars användning.

Vid kraftig kyla är fötterna oftast den del av kroppen som är svårast att hålla varm. Varma ullsockor i olika tjocklek är ett självklart val vintertid men se också till att det finns ordentligt med plats i skon. Blir det för trångt kommer du att frysa om fötterna ändå. Innersula i ull ger ökad isolering underifrån. Separata damasker ger extra skydd mot både snö och kyla.

För händerna är flexibla lösningar att föredra. Tänk lager på lager. Ytterhandskar med löstagbart foder och en tunn liner närmast handen. På så sätt kan du växla efter rådande förhållande. En tunn liner är dessutom mycket smidig när man fotograferar. I sträng kyla är en fluffig tummodell bäst. Det är en stor fördel om ytterhandskarna har någon form av fästanordning så de kan hänga kvar på handlederna även då man tar av dem.

Mössan du skidar i bör inte vara för varm. Däremot är det bra om den är vindtät och sluter till om öronen.

Skalklädernas främsta uppgift är att skydda dig mot den kalla vinden. Om det finns risk för blötsnö eller regn är det bäst att de också är vattentäta.

Som förstärkningsplagg är en dunjacka bäst, som både har bra isoleringsförmåga och som kan komprimeras ordentligt. Tjocka tumvantar och en varm mössa är också bra. I riktigt sträng kyla kan det vara värt att även förstärka underkroppen med någon form av fodrad byxa.

Vandringsutrustning

26. Ryggsäck 70+15 liter (HMG Windrider 4400)
27. Snöskor (Fimbulvetr Ranger)
28. Stavar (Black Diamond Expedition 3)

Tips
Jag har valt stora snöskor av flera skäl. I jämförelse med turskidor är de lättare att ta sig fram med i kuperad skogsterräng, där snön ofta är lös och djup. De är också smidigare att resa med. Dock kan man inte hålla lika högt tempo med snöskor som med turskidor, vilket är viktigt att tänka på när man planerar sina dagsetapper.

Jag har valt ryggsäck framför pulka av samma anledning. På långa fjällturer föredrar jag pulka, men nedanför trädgränsen är det ofta smidigare med ryggsäck. En tung ryggsäck är dock inte så kul. Var viktgränsen går måste man själv känna av. Min ryggsäcksvikt landar på ca 14 kg (exkl kamerautrustning) vilket jag tycker är helt okej för en nästan veckolång vintertur. Själva ryggsäcken är gjord i ett extremt lätt men starkt Dyneema-material (Cuben fiber). Den är helt vattentät och väger endast 960 gram.


Teleskopstavar kan lätt anpassas efter terrängen och de är smidiga att resa med. De måste dock vara tåliga, enkla att justera med vantar samt vara utrustade med stor truga.

Bivackutrustning:

29. Tarp (Hilleberg tarp UL 10)
30. Snötältpinnar (Hilleberg Snow/Sand Pegs)
31. Spade (Voilé Mini Telepro T6)
32. Sovsäck + vattentät packpåse (Marmot Col Membrain -29)
33. Vattentätt sovsäcksöverdrag (Escape Lite Bivvy)
34. Liggunderlag cellplast (Exped Doublemat Evazote)
35. Liggunderlag uppblåsbart (Therm-A-Rest NeoAir X-Therm)
36. Liten uppblåsbar kudde (Exped Air Pillow UL)
37. Pannlampa (Black Diamond Revolt)

Tips
Här finns mycket att tipsa om men jag ska hålla det kort. Eftersom jag kommer att vandra i skogslandet, har jag större möjlighet att välja hur jag vill övernatta. I skydd av skogen kan jag övernatta under min tarp eller bygga en snöbivack. Vilken bivackform jag kommer att välja styrs till stor del av rådande väderlek. Hur som helst spar jag en hel del vikt genom att övernatta under tarp.

En bra spade är A och O. Tänk på att inte välja en för liten spade om du ska gräva mycket i snö. Många spadar är anpassade för nödsituationer i alpin terräng, då du snabbt måste kunna gräva dig in i en snödriva. Men ska du bygga något rejälare, såsom en snökoja eller en igloo, är en spade med längre skaft och större bladvolym bättre. En spade i aluminium är bäst, plast kan lätt gå sönder om du stöter på is eller sten.


En tillräckligt varm sovsäck och dubbla liggunderlag är viktigt för god isolering och säkerhet. Min sovsäck har en komforttemp på minus 29 grader vilket är tillräckligt för denna tur. Direkt mot snön har jag valt att använda ett tunt men extra brett liggunderlag i cellplast (vikt: 300 gram). På så sätt får jag som ett golv som skyddar sovsäck och utrustning mot fukt. Behöver jag extra isolering kan jag bara vika det dubbelt. Ovanpå det använder jag mitt uppblåsbara liggunderlag från Therm-A-Rest (vikt: 430 gram).

Kök och mat

38. Vedeldat kök (Woodgas Camp Stove)
39. Kastrull med lock 1,5 liter (Trangia)
40. packpåse
41. Tändstål + tändstickor i vattentät påse
42. Sked i aluminium (Sea To Summit Alpha long Spoon)
43. Vikbar kåsa (Wildo Vikkopp)
44. Termos 1 liter
45. Vattenflaska 1 liter
46. Repkit kök
47. Proviant (Frystorkad mat från Blå Band, Cliff Bars och jägarsnus)

Tips
Om du är osäker på vilket bränsle som går att få tag i är det bra med ett multifuelkök. Dessa kök kan köras på flera bränslen, är tåliga och relativt lätta att laga i fält. Kemisk ren bensin funkar mycket bra som bränsle på vintern, men det går också att köra med gas om du känner till knepen för att värma upp gasbehållaren. Vid riktigt sträng kyla är kemisk ren bensin fortfarande bäst.

På det här äventyret kommer jag att använda Primus vintergas.


På vintern måste snö smältas på köket och då är det en stor fördel med en lite större kastrull.

Verktyg/Reparation

48. Kniv + litet bryne (Fällkniven F1)
49. Litet multiverktyg (Gerber Clutch)
50. Lagningslappar till madrass
51. Gorillatejp 1 meter
52. Extra repsnöre 10 meter
53. pytteliten tub snabbklister?
54. Extra truga till stavar
55. Spännrem 75 cm

Säkerhet

56. SPOT Nödsändare

Tips
Det finns flera prylar som kan kallas för säkerhetsutrustning men det finns bara en pryl i packningen som är med enbart som livlina, och det är en nödsändare från SPOT. Den har varit med på många turer och är bra när man är iväg solo. I dag finns också andra varianter på marknaden som funkar på ungefär samma sätt. Oavsett vad man väljer ska nödsändaren alltid finnas nära till hands så tänk på var du fäster den.

Sjukvård och hygien

57. Plåster
58. Elastisk binda
59. Kompresser
60. Litet förband
61. Sporttejp
62. Suturtejp
63. Desinfektionsdukar
64. Säkerhetsnål
65. Voltaren (smärtstillare)
66. Alvedon
67. Tandborste
68. Liten tandkrämstub
69. Solsalva
70. Våtservetter
71. Toapapper

Orientering

72. Karta, Lantmäteriets blåa karta
73. Kompass, (Silva spegelkompass)
74. Klocka (Victorinox I.N.O.X)

Foto/film

75. Gopro-kamera med fästen(Hero 5 Black)
76. Superzoom-kamera (Panasonic Lumix FZ1000)
77. Extern mikrofon riktad (Røde VideoMic Pro)
78. Extern mikrofon mygga (Røde SmartLav+)
79. Extrabatterier till kamera
80. Portabel laddare (Brunton Revolt 9000)
81. Ljudinspelare (Zoom H1)
82. Extra minneskort 64 Gb
83. Stativ (Manfrotto)
84. Packpåse för kamera
85. Vattentät påse för extrabatterier

Tips
Eftersom att jag älskar att dokumentera mina äventyr blir det en del kamerautrustning att släpa på. Egentligen hatar jag att släpa på massa elektronik så jag strävar hela tiden efter det mest kompakta kittet för film/foto. Just nu kör jag med en superzoom-kamera som även kan filma i 4k. Med den kan jag filma och fota det mesta utan att behöva byta objektiv. Jag bär också med en GoPro-kamera med en liten extern mic som kan fästas på kläderna.

Övrigt

86. Mobiltelefon
87. Vattentätt fodral
88. Plånbok
89. Liten termometer

Totalvikt på all utrustning: ca 23,5 kg.
Ryggsäcksvikt: ca 15 kg (ca 18 kg med kamerautrustning)

Så där, hoppas att jag inte har glömt något på packlistan nu :-) Som ni ser så väger all kamerautrustning en hel del, tar man bort den är det en hyfsat lätt ryggsäcksvikt på runt 15 kg. Det kan hända att något ändras på listan men den är till 95% spikad. Och som sagt, ni får gärna dela med er av era tankar och ställa frågor i kommentarsfältet.

Och vill ni veta mer om området jag ska vandra i kan ni läsa mitt tidigare inlägg här >>

/Peter

Dela detta
 • 70
  Shares

18 Comments on “Packlista för vintertur med snöskor

 1. Kul att se att du kör med ”riktiga” lättvikts grejor. Cuber fiber är ett härligt material.

  Skall bli super spännande att se/höra din trip-report sen :)

 2. Hoppas du får en härlig tur!
  har du koll på snöläget/snödjup i området?

 3. Ser helt ok ut när det gäller prylar och packvikt. Det glädjer mej att du inte skippar kamerautrustningen för jag ser verkligen fram emot lite filmtajm.

 4. Hej Peter, tack för packlistan! Den kommer kunna vara till nytta när jag planerar nästa vintertur. Jag undrar hur du tänker när det gäller överdragskläder? Du har inte några varma överdragsbyxor som det ser ut i din packlista, hur funkar det?

  • Hej Tina!
   Tack för din kommentar. Ofta är det inte nödvändigt men beror självklart på hur kallt det är och hur frusen man är. Jag har sällan behov av tjocka överdragsbyxor under vårvintern, men ibland använder jag ett par avklippta fleecebyxor över långkalsongerna för att få lite extra värme över rumpan och låren. Sen brukar jag använda bivackskor, dock inte på denna tur. Vid några tillfällen har jag tagit med ett par dunbyxor för att lyxa till det. Men då har jag dragit pulka.

   /Peter

 5. Hej!
  Massa bra tips, så tack för det!
  Jag börjat att kolla lite efter multiverktyg. Det finns så sjukt många! :P Är det gerber clutch som du alltid bär med dig när du är på tur eller har du någon annan du brukar använda? Vilka funktioner tycker du är viktiga att den har? sen tänkte jag bara höra om du har några erfarenheter av leatherman?
  :)

  • Hej Anton!
   Tack själv. Det finns många multiverktyg att välja bland men endast några få tillverkare håller hög kvalitet. Clutch är ett väldigt litet multiverktyg som passar bra när man vill vandra lätt. Den har en tång och lite andra användbara saker som gör att den är användbar till att laga småsaker. En klassisk Leatherman är dock mycket kraftfullare. Jag har t ex en Wave som passar bra när jag behöver kraftigare verktyg. Om jag inte skulle ha med min vanliga kniv skulle jag byta ut min clutch mot ett större multiverktyg. Det beror på vad man har för behov. Hur som helst, väljer du en leatherman så får du garanterat ett multiverktyg av hög kvalitet. Kika gärna på Wave eller Signal, det är två modeller som passar bra för friluftsliv.

 6. Roligt att läsa om dina äventyr…

  Fråga: Var du nöjd med snöskorna? Eller hade du önskat att du haft någon annan variant?

  • Hej Niklas!
   Ja, jag är mycket nöjd med snöskorna. Spännena hade man dock kunnat förbättra lite men i övrigt en mycket bra snösko för skogsterräng. Sen, om det är dålig skare och man har en tung ryggsäck så sjunker man ner en bra bit ändå :-)

  • Hej
   Jag behövde aldrig använda den, men jag har kört med den tidigare och det har funkat bra. Jag drar den sällan hela vägen upp utan mest över benen.

   • Okej! Tack för bra läsning glömde jag säga. Väntar med spänning på filmen

 7. Hej Peter,
  Hur fungerade HMG-ryggsäcken på turen och kommer det att komma en review på den? Sitter själv och funderar på att köpa en. Vad kostade den att få till sverige med frakt osv?

  • Hej Johan!
   Ryggan funkade riktigt bra, men jag tänkte använda den på en långtur nu i sommar också innan jag skriver en recension :-)
   Avanza Kayak i Stockholm är återförsäljare av den. Kolla in deras hemsida så hittar du den :-)

 8. Tjena Peter, bra lista du satt ihop, kommer uppdatera min !
  Brukar tänka lite ”när det går illa” lista också, i synnerhet om äventyret sker på egen hand. Exempel på prylar och som inte tar särskilt mycket plats eller kostar för mycket i vikt:
  Lyssstav (röd 12h) förberedd med ett snöre att hänga/fästs upp vid NÖD !
  Reflexväst, finns flera tunna-lätta löparvarianter, tas på ytterst vid NÖD !
  Visselpipa med ett snöre, hängs runt halsen vid NÖD !
  Nödvedpacke, vattenskyddat eldstartkit med näver och några finspäntade pinnar som endast används vid NÖD !

  Sen tar jag alltid med mig 2 termosar vinterid och en liten avbruten diskborste för att hålla kläder och utrustning fri från snö bra att ha nära till hands vid raster
  /Patrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>