På vintertur med snöskor i gammelskogen

Tarp_hilleberg_Fimbulvetr_snowshoes

Det är alltid en speciell känsla när man lämnar civilisationens brus och försvinner in i den snötäckta, tysta skogen. Träden och snön ger skydd mot vinden och man kan välja att övernatta på många olika sätt

Förra veckan genomförde jag en veckolång vandring genom Lina och Karuvaara fjällurskog. Jag skulle egentligen ha besökt Tunturit naturreservat, men jag fick möjlighet att vara borta lite längre och valde därför ett större grannområde.

Fjällnära vildmark

Lina och Karuvaara ligger några mil utanför Gällivare och ingår som en länk i den kedja av skyddade områden som ligger längs fjällranden. På få platser i landet finns så mycket gammal barrskog och rikligt med höga naturvärden. De vidsträckta urskogslika granskogarna har genom tiderna lämnats orörda och fria från skogsbruk, vägar och fast bebyggelse. Flera bergshöjder och lågfjäll bidrar till det vackert kuperade skogslandskapet. I dalarna breder myrarna ut sig.

Lina_fjallurskog
Vidsträckt gammelskog i Lina naturreservat

Jag valde att övernatta under tarp istället för i ett tält vilket hade sina fördelar. Att ligga nedbäddad i sovsäcken och blicka upp mot en stjärnklar himmel är svårslaget, dessutom slapp jag otrevlig kondens som annars brukar bildas på väggarna när man vintertältar.

Hilleberg_tarp_frost
Frostig tarp med skidstavar som stag

Sova_under_tarp

Turen hade varit svår att genomföra utan mina stora snöskor från Fimbulvetr. Möjligtvis hade det fungerat att gå på breda skogsskidor men snöskor är betydligt smidigare i kuperad terräng. Det var dock töväder i början av veckan så jag fick slita ordentligt med att ta mig fram i den djupa snön. Jag skulle kanske ha väntat till början av april istället, då chansen till hård skare är bättre. Hur som helst var det en härlig skogsvandring som gav mersmak. En kort film från turen kommer lite längre fram i vår.

Fimbulvetr_snowshoes_snoskor

Rustad_vandring_winter_outfit_fjallraven

Dela detta
 • 56
  Shares

3 Comments on “På vintertur med snöskor i gammelskogen

 1. Vad är dina intryck av HMG 4400?

  Jag tvekar mellan HMG 4400 och Seek Outside Divide 4500 som bara väger ett par hekto mer men har fickor och har en ”riktig” ram.

  Hur funkar det utan toppstramare?

  Vad tycker du om fickorna på avbärarbältet?

  Vad tycker du om HMG Windriders nätfickor jämfört med t.ex. Osprey.

  Hur är den med 15-20 kg jämfört med det som går att köpa i butik i Sverige som Osprey Xenith och Exped Thunder?

  En vecka solo i fjällen sommar/höst klarar jag med en Exos 48 med jag behöver en större rygga för 2+ veckor och när jag går med barnen.

 2. Trevliga turer du gör här i norr!
  Med lite ovanliga resmål. Hur många åker eller ens hittar till Lina och Karhuvaara?
  Knappt vi som bor här.
  Sticker själv ut med sovsäck och tarp genom Sjaunja på en 6-dagars tur med start idag.
  Däremot blir det tegsnäsare för min del.
  Ha det ”gött”!

  • Tack Håkan!
   Hoppas du fick en fin tur i Sjaunja, det är verkligen en fantastisk plats :-)

   Mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>