Deltagarnas utrustning i det största äventyret i TV4

Att ta fram en komplett utrustningslista för fyra expeditioner i olika klimat, är inget man gör under kafferast. Inför TV4s storsatsning ”Det Största Äventyret”, vände sig produktionsbolaget till Naturkompaniet för att få experthjälp. Eftersom jag själv jobbar där som bland annat vildmarksexpert, fick jag ansvaret att ta fram packlistan åt 8 deltagare, kamerateam och programledare.

Kort om Det Största Äventyret
Under extrema former testas åtta idrottsstjärnors uthållighet, styrka och överlevnadsinstinkt i en tävling där vildmarken står för den största utmaningen. En helikopter lämnar deltagarna ensamma i ödemarken med endast två uppgifter: att överleva på det naturen har att erbjuda och hitta tillbaka till civilisationen så snabbt de kan. Utan kompass, karta eller mat, och med begränsat med vatten.


Här ser ni Tomas Gustavsson, Per Elofsson och Sofia Mattsson i helikoptern, redo för Mexikos ödemarker.

Utrustningen
För att ta fram packlistan åt deltagarna, var jag tvungen att ta hänsyn till fyra helt olika klimat och terrängtyper, vilket krävde en del kompromisser. Vilken känga passar t ex bäst i både torra och blöta klimat? Vilka kläder är bäst lämpade för högt tempo i snårig terräng? Vilken sovsäck fungerar både i öknen och i regniga bergsområden? Vilken ryggsäck är bäst för 3 dygn i vildmarken? När jag hade besvarat de viktigaste frågorna fick jag fram en lång lista av passande prylar, därefter ställde jag de bästa prylarna mot varandra och valde sedan ut den mest passande. Nedan presenterar jag ett urval av det Naturkompaniet sponsrade TV4 med.

Deltagarna blev uppdelade i två team där varje team skulle dela på en stor ryggsäck för att transportera gemensam utrustning i. Här valde jag Fjällräven Kajka. Ryggsäcken är något tyngre än jämförbara ryggsäckar med samma volym, men det stabila bärsystemet och höga slitstyrkan hos Kajka var det som avgjorde valet. På bilden nedan ser ni skidlegenden Tomas Wassberg med en välfylld ryggsäck i Mexiko.

Kängorna var en av de viktigaste delarna i packningen och här funderade jag ett bra tag innan jag bestämde mig. Eftersom deltagarna skulle spendera en stor del av tiden i varma, torra klimat fick det bli en känga från Hanwag utan Gore-Tex. Sen slängde jag med en burk vax så att de kunde impregnera kängorna när det blev blött.

Varje deltagare rustades även med slitstarka vandringskläder från Fjällräven och Tierra. Förutom hög slitstyrka var det viktigt att kläderna hade bra ventilationsmöjligheter. Fjällrävenbyxorna hade t ex avtagbara underben och ventilationer längs sidorna. I bilden nedan ser ni handbollsstjärnan Magnus Wislander och simmerskan Louise Karlsson.

Deltagarna fick även överlevnadsutrustning i form av en Kniv med eldstål från Mora och en nödsändare från SPOT.

I Alaska var det nödvändigt att klä sig för kall och blöt väderlek. I bilderna nedan ser ni tydligt vilket väder som rådde. Per Elofsson (till vänster) har på sig en mössa och fleece från Tierra. Filmteamet blev också rustade med varma kläder.

Det största äventyret sänds i fyra avsnitt på TV4 med start 4/1. På TV4 play kan ni, efter varje program, se när jag guidar några av deltagarna i grundläggande överlevnad.

Trevlig TV kväll/ Peter

Dela detta

13 Comments on “Deltagarnas utrustning i det största äventyret i TV4

 1. Jag sa till sambon nu när jag sett all utrustning att det påminner en hel del av tänket du haft i dina videos. Kul att se att så var fallet :)

  • Tack Leif! Ja, mycket av utrustningen har jag använt själv på många resor :)

 2. Hej, jag har läst lite då och då utav det du skriver speciellt dina fjällvandringar och trott att du har en någorlunda respekt för naturen. Men nu när jag ser på tv4play att du tar dom här kändisarna till Tyresta nationalpark för att lära dom hur man gör upp en eld genom att avbarka och bryta av grenar från levande träd börjar jag tvivla. Ser också att ni har använde skägglav, som du förhoppningsvis vet växer Skägglav bara 1 centimeter på 10 år och blir allt mer sällsynt.

  Denna urskogen är skyddat just för att skägglaven och andra känsliga arter blir allt sällsyntare så varför valde du att åka just till sydöstra delen utan tyresta brandfältet och göra upp en eld ca hundra meter väst om vindskyddet vid Lanan när nationalparksgränsen går bara 900 meter söder om eran position?
  Hoppas du har en bra förklaring :)

  Mvh Magnus

  • Hej Magnus!
   Jag är medveten om att Tyresta är skyddat och därför plockade jag ihop allt tändmaterial i förväg på en helt annan plats. Detta är TV vilket innebär att man kan förbereda en hel del innan inspelning samt klippa ihop allt på en mängd olika sätt efteråt. Vi spelade in vissa klipp vid Stensjön i Tyresta för att få fina vybilder. Det som visas på film är när vi pekar på lite olika träd och bryter lite knaster. Kan tillägga att i princip allt vi eldade med plockades från marken eller från ved som vi faktiskt köpt tidigare på Bauhaus.

 3. Hej!
  Intressant program, men varför utrustades inte deltagarna med varsin ryggsäck ? Grundläggande är att varje medlem bär sin egen utrustning. Gruppdynamiska effekter uppstår av sig själv under marsch.

 4. @Jens: Fel inställning. Fler borde värna om natur och vildmark.
  @Magnus: Gillar att du bryr dig och ifrågasätter.
  @Peter: Lurigt med TV-produktion :-) Ser fram emot någon ny film från dig snart. Något på gång?

  • Hej Torbjörn!
   Ja, det blir en ny expedition till bergskedjan Brooks Range i Alaska till sommaren. Jag kommer att skriva om den resan här på bloggen inom kort.

   • Härligt! Låter som en spännande tur. Ser fram emot kommande blogginlägg.
    Ha en god tur!

  • Hej Niclas!
   Deltagarna kommer mestadels vistas på varma och torra platser, därför fick det bli en känga utan membran. Kängorna blir också svalare och släpper ut överskottsvärme bättre utan Gore-Tex. Egentligen är det inte nödvändigt med Gore-Tex i vandringskängor, vet man bara hur man vaxar sina kängor så räcker det oftast mot vätan. Men visst, är det väldigt blött så är det smidigt med Gore-Tex.

 5. Hej, lite nyfiken på funktion och nytta på det bälte som deltagarna bär diagonalt över axeln. Där även spotsändaren sitter fast.

  Väldigt underhållande att se dessa världsstjärnor ta sig fram i naturen. Deras olika tekniker för att göra upp eld var oxå rogivande.

  Med vänlig hälsning, Tobbe

  • Hej Tobias!
   Jag tror att bältet bara är till för att fästa nödsändaren på samt för att visa vilken färg laget har.

   /Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>