Test av skalkläder i Muddus

Som äventyrare har jag ofta möjlighet att testa den senaste utrustningen på marknaden. Denna vinter var det Tur Jacket och Tur Trousers från Fjällräven som skulle testas. Eftersom jag inte har haft möjlighet att testa dessa kläder under längre tid blir detta mitt första intryck av hur kläderna fungerade.

Om Tur Jacket och Tur Trousers
Detta är skalkläderna för dig som i första hand pysslar med Fjäll- och skogsturer på vintern. Både jackan och byxorna är tillverkade i ventilerande och slitstark G-1000 som är en blandning av bomull och polyester. Plaggen har även förstärkningar i Vinylon F på utsatta ställen, vilket ger extra skydd mot snö, väta och slitage. Utöver detta finner man en mängd smarta funktioner såsom genomtänkta ventilationsöppningar, rejäla fickor och justeringsmöjligheter för optimal passform.

Så testade jag kläderna
Det var i slutet av december förra året och platsen var Muddus Nationalpark i Lappland. Temperaturen pendlade mellan -15° till -35° vilket var bra förhållanden för detta produkttest. De tre huvudpunkterna som skulle testas var plaggens ventilationsförmåga, slitstyrka och vattenavvisning.

Materialet stod emot väta mycket bra under hela turen. Vi skidade mestadels genom tät skog med meterdjup snö vilket medförde att snö ofta föll ned över oss från träden. Trots detta blev kläderna aldrig blöta, det var bara att borsta av.

Slitstyrkan testade vi genom att skida med ryggsäck och pulka. Sedan passade vi på att behandla plaggen extra oaktsamt mot grenar och buskar där terrängen var snårig.

Den största överraskningen var nog ändå den extremt goda ventilationsförmågan i materialet. I jämförelse med många Gore-Tex-plagg, släpper materialet ut fukten mycket bättre vid hög fysisk aktivitet. Jag gillade speciellt de smarta ventilationerna på byxorna.

Utöver detta gillade jag passformen på kläderna som gav en otroligt skön rörelsefrihet när jag skidade. De lättåtkomliga fickorna var även ett stort plus eftersom man helst inte ville ta av sig vantarna i kylan.

Slutsats
På det hela taget är jag mycket nöjd med både jackan och byxan och jag tycker att Fjällräven har lyckats bra med att ta fram genomtänkta skalkläder för krävande vinterturer. I extremt kall väderlek (runt -20°) blir partierna med Vinylon lite stela, vilket i så fall skulle vara det enda negativa. Priset kanske sticker lite i ögonen på många men efter att ha testat kläderna på riktigt förstår jag varför Fjällräven har satt en hög prislapp. Man får vad man betalar för helt enkelt.

Kläderna kan du köpa på Naturkompaniet

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>