Fyra hörnstenar för ett lyckat äventyr

Vandring_aventyr_inivildmarken

Här kommer fyra tips för ett lyckat äventyr. Foto: Kristofer Löfgren

1. Kom i form

Äventyret, stort eller litet, blir mycket roligare om du är i fysisk form. Många börjar stress-träna alldeles för sent. Satsa hellre på en längre startsträcka och kom igång tidigt. Några konkreta tips: Träna tillsammans, alternativt med musik om du är själv (ökar prestationen upp till 15 procent, visar forskning), träna i utrustningen du ska använda.

2. Var mentalt förberedd

Minst lika viktigt som fysiken. Särskilt om äventyret är något du inte gjort tidigare. Nyckeln är att skapa trygghet. Läs på före turen och skaffa dig information om resmålet via hemsidor, artiklar, böcker och webbforum. Testa till exempel att vara ute i dåligt väder, då ser du hur både du och din utrustning håller ihop.

3. Lär känna din utrustning

Det är inte läge att börja experimentera eller fundera över hur tältpinnarna fungerar när stormen viner. Bekanta dig med prylarna innan. Gå in dina kängor till och från jobbet, sätt upp tältet en gång på tomten, provpacka ryggsäcken, använd kläderna. Prioritera och välj bort eller lägg till, avväg behovet av prylar och mat i förhållande till vikten.

4. Ha en positiv inställning

Påminn dig själv om varför du gör detta. Ett äventyr ska vara förenat med förväntan, spänning och nyfikenhet. En bra och positiv attityd kan göra hela skillnaden på en vildmarkstur, både för dig själv och medresenärerna. Och har du bockat av punkterna 1-3 är förutsättningarna för en rolig och minnesvärd upplevelse så mycket bättre. Lycka till!

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>