Grundläggande förberedelser för vildmarksfärder

Slide_grundlaggande_forberedelser

De bästa vildmarksfärderna börjar långt innan du kommer ut i naturen.
För att uppleva den storslagna naturen, vare sig det handlar om en veckolång vandring i obanad terräng eller en dagstur längs en led, är det alltid bra att vara väl förberedd. Här är en grundläggande guide till hur du planerar i förväg.

Planering och förberedelser
Vildmarken
är vidsträckt och full av överraskningar. Därför är det bra om du tar reda på så mycket som möjligt om området du ska till, klimatet, terrängen, växterna, djurlivet etc. Ju mer du vet desto tryggare kommer du känna dig när du väl är på plats.

Studera din rutt
Att förstå hur en plats ser ut kan vara till stor hjälp i förberedelserna. Använd en karta för att planera rutten till och från din destination. Räkna ut hur långt du kommer att färdas varje dag och planera var du kan tänkas slå läger varje natt. Planera minst en alternativ rutt om du skulle stöta på några hinder under turen. Ett vanligt misstag är att man planerar in för långa dagsetapper. På längre turer ska du alltid planera in reservdagar.

Planera för vädret
Det är viktigt att förstå vilka väderförhållanden du kan stöta på, och sedan förbereda dig för detta. Till att börja med, undersök alltid de rådande trenderna i temperatur, vind och nederbörd för regionen du kommer att vistas i. Det är också bra om du är medveten om det ”allmänna humöret” av vädret i det område du besöker. Är vädret i området känt för att ändra snabbt, eller är det i allmänhet konsekvent för dagar eller veckor åt gången? Är det vanligt med god sikt och enstaka regnskurar eller är det mer sannolikt att himlen exploderar i ett brusande skyfall under flera timmar varje vecka? Är vindarna generellt starkare på morgonen, mitt på dagen eller kvällen? Om du har studerat vädertrenderna för området, bör du redan kunna besvara många av dessa frågor, men innan du ger dig ut i vildmarken, är det också värt att ställa några frågor till lokalbefolkningen om det typiska vädret för området.

Packa med karta och kompass
Att orientera är att hitta sin väg i obekant terräng. Det är en av de mest grundläggande färdigheterna som alla som rör sig i skog och mark borde ha. Du behöver inte vara en mästare i krysspejling men du måste minst veta hur man läser in sig på en karta och tar ut en kompasskurs. Se till att investera i en bra topografisk karta i lämplig skala. I stora, avlägsna vildmarksområden kan det vara nödvändigt med flera kartor för att täcka in hela rutten.
En topografisk karta visar nödvändig information såsom:

  • Höjdskillnad
  • Terrängtyp
  • Vattendrag
  • Avstånd
  • Stigar och leder

Lämna färdplan
Om du planerar att besöka en nationalpark eller naturreservat, är det smart att lämna en färdplan till de lokala parkvakterna, så att dem vet om dina planer. När du skriver din färdplan, inkludera en lista över vad du har på dig, vem/vilka som är med dig och vilken nödutrustning du har. Ju fler detaljer desto bättre i händelse av en nödsituation.

Du bör också lämna din färdplan till någon på hemmaplan. Kör du bil till din destination kan det vara smart att lämna en kopia av färdplanen i bilen på parkeringen. Lämna den inte på ett synligt ställe - du vill inte att förbipasserande ska se den - men se till att den är tillgänglig i fall räddningstjänsten behöver komma åt den.

Slutligen, glöm inte att meddela alla inblandade så fort du är tillbaka i civilisationen.

Packa det nödvändiga:

Vatten och mat
Beroende på hur länge du ska vara ute, måste du ta med tillräckligt med vatten och mat. En vandrare kan förlora upp till två liter vatten per timme, speciellt under en varm dag. Om du ska till ett område med god tillgång till dricksvatten räcker det oftast med en stor flaska (1 liter) som du fyller regelbundet efter vägen. Är du är osäker på vattentillgången bör du ta med en större vätskepåse som du kan bära i ryggsäcken.

Många spenderar lite eller ingen tid åt att planera en ordentlig kost för resan. Riktig kost är en av de mest vitala delarna för att du skall få en lyckad vildmarkstur, särskilt om du kommer att paddla eller vandra långa sträckor. God planering är avgörande för om din kropp får den mängd kalorier som behövs för att du skall kunna prestera på topp.

Lämpliga skodon
Det är viktigt att du har stadiga och bekväma skodon när du vandrar. Undvik att vandra i helt nya kängor om du kan. Det kan leda till blåsor och skavsår som kan förvandla turen till en mardröm.

När du köper dina skor eller kängor, prata med en expert i butiken. Det finns oftast flera alternativ att välja på, och det är bra att prova några olika modeller innan du bestämmer dig. Det kan också vara klokt att köpa till ordentliga iläggssulor, eftersom de medföljande innersulorna sällan ger ett bra stöd åt foten.

Även strumporna är viktiga. Ullstrumpor i olika tjocklek är oftast det bästa alternativet. Använd dubbla strumpor när du vandrar och packa alltid med ett torrt ombyte. På så sätt har du alltid bra komfort i kängorna och risken för skavsår minskar.

Klä dig rätt
När du är ute i naturen ställs andra krav på dina kläder än till vardags. Kläderna ska skydda dig från väder och vind och samtidigt hjälpa dig att reglera kroppsvärmen. Utgå från vind- och temperaturförhållanden och vilken aktivitet du ska ägna dig åt. Följ sedan lager-på-lager-principen. Genom att klä sig i olika lager blir det lättare att reglera klädseln efter rådande förhållande.
Sen är det viktigt att du väljer rätt material i kläderna. Undvik t ex bomull närmast kroppen då det torkar långsamt och kyler när det blir blött.

Välj rätt ryggsäck
När du väljer ryggsäck är det användningsområde och packbehov som styr. Fråga dig själv vad du ska använda ryggsäcken till: dagsturer, långvandring, skidåkning osv. Alla kroppar är olika och när du provar ut ryggsäcken i butik är det viktigt att du ser till att den sitter bra på ryggen.

Hur dumt det än låter, så är det många som väntar in i det sista med att provpacka sin ryggsäck för första gången. Tyvärr är dagen för resan inte rätt tid att inse att hälften av din utrustning inte passar i din ryggsäck. Det är mycket smartare att provpacka flera dagar i förväg. Försök att packa allt precis som du tänker förvara det under själva turen. Skriv sedan ner ordning och placering på allt så du slipper fundera på det när du väl är på plats.

Här är en lista på bra saker att ta med oavsett hur länge du ska vara borta:

Karta och kompass
Solglasögon och solskyddsmedel
– Extra mat
– Extra vatten
Lämpliga kläder (undvik bomull, som torkar långsamt och kyler vilket kan leda till hypotermi i kalla temperaturer)
– Förstärkningskläder
Pannlampa/ficklampa med batterier
Första hjälpen-kit
Tändstickor och eldstål
– Reparationskit
– Kniv
– Bivacksäck

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>