Lätt utrustning för vandring – del 2

P1150187111

Tidigare i veckan visade jag ett kit med lätt basutrustning för en person. I det här inlägget tänkte jag tipsa om Sea To Summit Tarp-Poncho. Detta är ett komboplagg för den som vill färdas riktigt lätt. Plagget kan användas som poncho vid rörelse för att sedan spännas upp till en tarp vid rast. Plagget ersätter regnkläder, ryggsäckens regnöverdrag och kan användas som skydd för natten. Tarpen blir dock ganska liten så det kan vara bra att komplettera med ett vattentätt sovsäcksöverdrag om man övernattar i fuktigt klimat.

Tarp_poncho_vandring

Sea To Summit Tarp-Poncho
På den här vandringen använde jag en Sea To Summits Ultra-Sil Tarp-Poncho. Den här modellen är nu uppdaterad och har bytt namn till Ultra-Sil Nano Tarp Poncho. I grunden är det samma produkt men man har lyckats få ner vikt och volym en aning genom ett nytt material.

Detta är en ultralätt poncho utrustad med en luva med skärm för att hålla regnet borta. Tryckknappar i sidorna håller ihop den när den används som poncho. Utfälld och upphängd fungerar den som ett effektivt skydd mot regn när du sover under bar himmel. Som tarp rymmer den 1-2 personer plus packning, tillverkaren skriver att den är för 2 personer men då får man räkna med att det blir trångt.

Tarp-Ponchon är designad för att skydda dig och din ryggsäck helt i störtregn men den är också idealisk för tempererade klimat där en vattentät jacka skulle bli för svettigt att använda.

Tarp_poncho_inivildmarken
Tryckknappar längs sidorna och hällor för att fästa repsnöre.
P1150171

Att sova under tarp ger en öppnare känsla än ett tält och man kommer närmare naturen. Man slipper också kondens eftersom luften kan cirkulera fritt. Temperaturen blir något kallare än när man sover i tält, vilket kan påverka valet av sovsäck och liggunderlag.

Sammanfattning:
* Ultralätt poncho som även kan användas som tarp eller golv
* Kan bäras över en stor ryggsäck
* Helt vattentät med tejpade sömmar
* Ergonomisk huva med brätte
* Siliconbeläggningen gör att vatten kan ”skakas av”
* Mått: 145 x 280 cm
* Vikt 282 gram

Dela detta

One Comment on “Lätt utrustning för vandring – del 2

  1. Hej Peter
    Kul att läsa om utrustning jag själv hittade för några år sedan. Precis som du beskriver och visar har jag använt ponchon. Den lätt o smidig som både regnplagg och tarp.
    Mvh
    Pär

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>