Lätt utrustning för vandring – del 4

P1160349_Exped_Thunder_backpack_inivildmarken

Varumärket Exped förknippas nog av de flesta med uppblåsbara liggunderlag, vilket inte är så konstigt eftersom Exped är världsledande på just liggunderlag. Men på senare år har företaget börjat utveckla andra innovativa produkter, däribland lätta ryggsäckar. Jag har länge varit på jakt efter en riktigt lätt vandringsryggsäck med lite större volym, problemet har varit att det inte har funnits så många lätta vandringsryggsäckar på den svenska marknaden. Jag är inte en extrem gramjägare på något sätt, men jag tycker inte om att släpa på onödig vikt, speciellt inte om jag ska vandra långt. Hur som helst så fastnade jag för Expeds nya ryggsäck Thunder 70, som jag tycker har bra vikt/volym-förhållande och som samtidigt har ett stabilt bärsystem. Det märks verkligen på detaljerna att utvecklarna har tänkt till och att man har varit lyhörd för vad vandrare efterfrågar.

Smarta_detaljer_ryggsack_exped_thunder

Ryggsäcken är designad för att ge lätt tillgång till packningen från båda sidorna, uppifrån och från framsidan. Ryggsäcken hålls upp av ett flexibelt aluminiumstag vilket gör att vikten har kunnat hållas nere med bibehållen stabilitet.

Det bekväma bärsystemet och höftbältet gör att du avlastar ryggen bra och får färre tryckpunkter. Rygglängden är busenkel att justera så att du enkelt kan låta färdkamraten bära ryggsäcken.

Ryggsäcken har praktiska fack i stretchmaterial på utsidan. Jag uppskattar speciellt den stora stretchfickan på fronten, där man kan förvara regnkläder eller annat som man snabbt behöver komma åt. Dubbla fickor för vattenflaskor på sidorna, även höftbältet har rymliga fickor så att man enkelt får plats med energikakor, kompaktkamera mm. Kompressionsremmar på sidorna och framtill komprimerar packningen bra och ger bättre tyngdpunkt. Fronten är också utrustad med vertikala öglor (Daisy Chains) som ger möjlighet att fästa saker. Här finns också fäste för vandringsstavar.

Materialet i ryggsäcken är behandlat för att vara vattenresistent och ripstop nylonet gör den extra tålig mot slitage. Väven släpper in ljus i ryggsäcken vilket förenklar när man ska leta efter grejer.

Det bästa med Exped Thunder 70
– Bra föhållande mellan vikt och volym
– Välsittande, stabilt bärsystem
– Enkel justering av rygglängden
– Flera ingångar till huvudfacket
– Användbara stretchfickor
– Smarta fästpunkter på utsidan

Specifikationer

Vikt: 1480 g
Volym: 70 l
Material:
Ryggsäck: 210 D Dyneema ripstop nylon, PU laminerad, 1’500 mm vattenpelare
Ram: 1 stag6061-T6 series aluminium
Exped lämnar 5 års garanti
Årsmodell: 2016

P1160290_peter_persson_friluftsliv_inivildmarken

Övrig utrustning i bild
Fjällräven G-1000 Badge Cap
Tierra Correspondent Shirt
Tierra Pace Pant

Nu bär det av in i skogen och upp på fjället, vi hörs!
/Peter

Dela detta

5 Comments on “Lätt utrustning för vandring – del 4

 1. Tjena Peter!

  Jag har en mindre väska på 50 liter som väger 1,5 kg och en stor ramväska för vintern men funderar på att slå till på just denna exped. Hur bekväm är den egentligen, i jämförelse med t.ex. ospreys lite större väskor? Vikten låter ju kanon och priset är bra, den är till och med lite snyggt designad.. Rekommenderar du fortfarande den? Kommer bära mellan 10-15 kg i den är tanken. Tack för alla sköna videor och recensioner! Med vänlig hälsning, Hampus

  • Jag använder deras lättare och något mindre Lightning 60. Den skiljer sig något åt funktionsmässigt, men bärsystemet ser ut att vara identiskt och det är mycket bra tycker jag. Enligt Exped ska det klara vikter en bit över 20 kg. Själv har jag burit som mest kring 15 kg och det var inga som helst problem.

   • Tjena Jonas!
    Det låter kanon. Jag gillar verkligen designen på lightning-varianten, vikten är också ett stort plus.. synd bara att den är just lite mindre. Tur att de gjorde thundern också :)

  • Hej Hampus!
   Jag gillar verkligen den här ryggsäcken, den är mycket bekväm att bära och enkel att ställa in efter rygglängden. Sen har den flera smarta fickor som jag gillar. Packning på 10-15 kg är nog ganska optimalt för den här typen av ryggsäck. Det bästa är att köpa hem ett ex och provpacka.

   Mvh Peter

   • Tjenare!
    Till slut blev det att jag slog till på en, ska bli riktigt trevligt att komma ut på tur nu framöver. Även om det kanske egentligen borde vara den lille säckens tur nu till sommaren… :)
    Tack för svar!
    Ser fram emot nästa video, var kan det tänkas bära av då??

    Med vänlig hälsning, Hampus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>