Premiärtur med Hilleberg Niak

Hilleberg_Niak_inivildmarken_Peter_Persson

Det är bara att konstatera – några av de bästa tälten för krävande friluftsbruk som finns på marknaden tillverkas av Hilleberg. Hillebergtälten har idag ett grundmurat användarförtroende som resultat av en omutlig kvalitetssatsning i allt från produktutveckling och materialval fram till sista sömnadsstygnet. Några av de värdefulla egenskaperna är vindstabilitet, låg vikt och hög komfort. Tälten är dessutom lätta att sätta upp genom att inner- och yttertält sitter ihop för samtidig resning. Grunden för tältens kvalitet och styrka ligger främst i materialvalet. Vävarna i tälten är flera gånger starkare än traditionella lättviktsvävar. De högkvalitativa tältstängerna är tillverkade av DAC.

I det här inlägget kikar vi närmare på Hillebergs senaste lättviktare som heter Niak. Med Niak har Hillberg utvecklat ett lättviktstält för en mängd olika aktiviter. Konstruktionen har sin grund i Unna-tältet där de 2 korsande bågarna ger stabilitet samtidigt som de spänner ut tältet på ett bra sätt. Tältet blir därför självstagande och behöver inga markpinnar för att stå, men för extra stabilitet och vindtålighet kan markpinnar användas i de fyra hörnorna och för att spänna ut stormlinorna. Absiden spänns ut från långsidan och skyddar effektivt packning och kängor. Här får man lätt plats med två ryggsäckar. Absiden kan även rullas ihop helt för att öka ventilationen kraftigt eller skapa en god utsikt.

Niak reses enkelt och snabbt och du tar dig snabbt i skydd om vädret slår om eller mörkret faller. Innertältet sitter fast i yttertältet med resårband och plattband som sträcker ut väven och skapar en komfortabel och stor boyta. Tältets storlek passar för den som gärna ger sig ut själv men vill ha lite extra utrymme. Det går att sova två vuxna i tältet men personligen tycker jag att det blir på gränsen till för trångt, då det endast finns en ingång. Dock är tältet idealiskt för den som ibland tar med sig den yngre generationen ut på äventyr. Tältet väger endast 1700 gram, vilket är samma vikt som Hilleberg Akto. Aktot är dock ett fyrsäsongstält vilket Niak inte är klassat som.

Hilleberg_Niak_baksida_inivildmarken

Väven som används är kerlon 1000. En slitstark och vädertålig lättviktsväv som spänns upp med DAC NSL 9 mm stänger. Det är samma stänger som används till Hillebergs tält som ingår i serierna Red och Yellow label.

Jag tycker att Niak verkar vara ett fantastiskt tält, speciellt om man som jag älskar vandring och paddling. Det här tältet kommer få följa med på mitt kommande äventyr genom Hotagsfjällen nu i sommar.

Hilleberg_Niak_Peter_Persson
Hilleberg Niak hittar ni på Naturkompaniet >>

Dela detta

One Comment on “Premiärtur med Hilleberg Niak

  1. Hej Peter! Du kan inte rekommendera ett 1-manna tält som en vanlig dödlig har råd med?

    Mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>