Projekt Alaska 2014 – Kosthållning och proviant

planera_din_kost_inivildmarken

Många spendera lite eller ingen tid åt att planera en ordentlig kost för resan. Riktig kost är ett av de mest vitala delarna för att du skall få en lyckad expedition, särskilt om du kommer att paddla eller vandra långa sträckor. God planering är därför avgörande för om din kropp får den mängd kalorier som behövs för att du skall kunna prestera på topp.

Den typ av mat du packar med kommer att vara starkt beroende av din personliga smak. Varför? För om maten inte smakar bra, kommer du inte äta den. Om du inte äter den, kommer du inte få i dig tillräckligt med näring. Dessutom kommer välsmakande mat att höja din moral. Jag börjar alltid med att planera mina måltider genom att skriva ner en lista över alla mina favoriter, som är lätta att packa, lätta att tillaga och som har ett bra närings-och kalorivärde. Sen gör jag val baserade på vikt, volym och näringsvärde. Detta kan vara en utmaning första gången du planerar en resa, men det blir lättare för varje resa du gör då du så småningom får en bättre uppfattning om vilken mat som tilltalar dig på en expedition. Ett tips är att under, eller efter turen, skriva ner den mat du gillar och inte gillar, samt hur mycket krångel det tog att tillaga dem. Denna lista kommer att vara ovärderlig när du planerar din nästa resa.

Maten_projekt_alaska
En stor del av vår mat i Alaska kommer att vara frystorkad, och där har vi valt varumärket Blå Band >> som tillverkar frystorkade rätter som smakar bra, har ett högt näringsinnehåll och är enkla att tillaga.

Om det däremot är din första resa och du inte har en bra känsla för vilka måltider som kommer att fungera bra, finns det två saker du kan göra: (1) be om råd från en erfarna människor, och (2) räkna kalorier. Det första alternativet är självförklarande, det andra förtjänar mer förklaring. Jag och Fredrik kommer att planera våra måltider så att vi förbrukar cirka 2500 kalorier per dag, då räknar vi inte med ”snacks” mellan måltiderna. Med andra ord, när du lägger upp din frukost, lunch och middag, bör kaloriintaget hamna någonstans i närheten av 2000 – 2500 kalorier. ”Snacks” som power bars, flap jacks och choklad kan lägga till så mycket som ytterligare 1000 kalorier. Det kan hända att ditt behov av kalorier är högre eller lägre än vårt, beroende på din kroppsvikt, din ämnesomsättning, och hur mycket du anstränger dig varje dag på resan.

Kolhydrater är lätt att få i sig men proteiner är desto svårare på grund av deras ömtåliga natur. Kött är exempelvis ofta svårt att få in i en expeditionsdiet, men andra klassiska proteinkällor såsom jordnötssmör, Corned Beef och protein-bars är i allmänhet effektiva. Fisk är också en bra källa till protein om du råkar vara i ett bra fisketerritorium. Packa med lite kryddor och det blir fantastisk gott. Oavsett proteinkälla är det särskilt viktigt under längre resor för muskeluppbyggnaden. Utan tillräckligt med protein, kommer dina muskler börjar förlora styrka redan efter några dagar. Om du vill hålla uppe farten, ska du se till att få in proteiner i dina måltider så ofta som möjligt.

/Peter

Mer om expeditionen >>

Dela detta

4 Comments on “Projekt Alaska 2014 – Kosthållning och proviant

 1. Jag har bara provat real turmat frystorkat. Tycker du att blåband är bättre och godare? Funderar på blåband till nästa vandring.

  • Hej!
   Smaken är som baken men jag tycker nog att Blå Band är snäppet vassare. Många av rätterna smakar bättre och förpackningarna är tåligare och lättare att packa i ryggsäcken.

   /Peter

 2. Du har inte provat FBC – Freeze Bag Cooking? Har börjat med det konceptet själv tillsammans med en kompis och det bästa med det förutom smaken är att vikten blir lägre.

  Jag är personligen ingen person som tycker att färdiga frystorkade måltider smakar jätte gott, finns ett par undantag men de är i mitt fall lätträknade. Tycker annars att Amerikanska MRE’s smakar gott men då är vikt/volym ett stort problem.

  Ska bli skoj att följa er resa :-)

 3. Hej!
  Gjorde en treveckorvandring i Brooks range 2007. Planen var att vandra två veckor i Gates of artic och en vecka utanför parken för att kunna jaga lite småvilt. När vi kom upp till parken fick vi reda på att den ej fick beträdas såvida man inte förvarade mat i bear cans(150usd/dag i böter), stora tunga plaströr. Dessa skulle bli för tunga att släpa på så vi beslöt att gå öster om vägen dalton Highway istället. Fin tur och helt orört, inte en stig, skylt eller led. Hur det är i parken vet jag ej. Vi köpte frystorkat i Fairbanks som har bra utbud av vildmarksutrustning och mat. Till middag jagade och fiskade vi till mat. En rejäl utmaning då det är mkt vilt/fisk fattigt i bergen i Brooks range. Lycka till
  /”Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>