Så förbereder du dig inför ditt livs äventyr

Svalbard_mt_newton

Fysiska förberedelser
När det handlar om att trivas i naturen, speciellt i avlägsna vildmarksområden, är god fysisk kondition en av hörnstenarna. Det finns ingen värre känsla än att vara på en drömtur och inte kunna njuta fullt ut bara för att man inte är i form. Hur mycket fysisk träning du behöver beror på din nuvarande konditionsnivå och själva turen i sig. Olyckligtvis är de flesta av oss så upptagna att vi påbörjar träningen för sent och vi anländer till resmålet önskandes att vi hade startat träningen tidigare. Jag vill inte att du ska behöva uppleva det så här kommer några tips på hur du kommer i form inför din resa.

 • Gör en träningsplan – Det räcker inte med att gå in halvhjärtat för en uppgift. Sätt dig ner och gör en ordentlig plan för hur du ska nå dina träningsmål innan resan. Sätt upp mål som både är ambitiösa, konkreta och realistiska. Sätt också upp delmål så att du lättare kan se hur du utvecklas. På så vis blir träningen roligare och det blir lättare att hålla motivationen vid liv.
 • Starta tidigt. Genom att ge dig själv gott om tid kommer du sakta träna upp dig till ditt mål. Det minskar risken för skador och du bygger upp en bra träningsgrund. Jag brukar starta min träning minst en månad innan avfärd. Vid större äventyr och expeditioner börjar jag vanligtvis att träna tre månader i förväg.
 • Hitta en träningspartner. Ett av de enklaste tipsen för att öka sin träningsmotivation är att skaffa sig en träningspartner som är mer motiverad än dig själv. En träningspartner som pushar ger dig motivation att ta dig till gymmet eller ut i löparspåret. Har du svårt att hitta en träningspartner så finns det andra bra alternativ. Du kan t ex gå med i en terränglöparklubb, boka en personlig tränare på ett gym, prata med likasinnade i specifika aktivitetsforum på nätet etc.
 • Träna med musik. Bra musik i hörlurarna får dig att löpa både snabbare och längre än du brukar. Forskning har visat att prestationen kan öka med så mycket som 15 % med rätt musik i öronen.
 • Gör specifika övningar kopplade till turen. Du tränar bäst inför en friluftsaktivitet genom att utöva just den aktiviteten. Om du inte kan komma ut och utöva aktiviteterna under veckan så gör ditt bästa. Gå till gymmet under veckan och vandra sen med packningen på helgen. Ta trapporna istället för hissen. Gör armhävningar mellan telefonsamtal. Det är bättre att göra någonting än ingenting alls.
 • Träna i utrustningen som du kommer att använda under turen. Bär kängorna, regnkläderna, understället, solglasögonen, hatten, etc som du kommer att bära på resan. Då vänjer du dig vid prylarna och ser hur de fungerar.
 • Få tillräckligt med vila – vilodagar är avgörande för att kroppen ska kunna återhämta sig ordentligt. Om du inte vilar ut mellan hårda träningspass kan du råka ut för skador och överträning.


Mentala förberedelser

Att vara mentalt förberedd på turen är minst lika viktigt som god fysisk kondition. Om inte viktigare. Speciellt om den kommande utmaningen är ny för dig. En bra och positiv attityd kan också göra hela skillnaden på en vildmarkstur. Här följer några tips på hur du förbereder dig mentalt.

 • Informera dig själv – Du kan aldrig göra för mycket research på ditt projekt. Samla in mycket information om platsen du ska till så att du vet vad som väntar. Hemsidor som den här är så klart en bra utgångspunkt men även andra outdoorforum är bra källor till information. Försök ta kontakt med personer som har varit på platsen du ska till. Informationen de sitter på kommer vara guld värd för dig. Böcker och artiklar är också bra informationskällor, så länge de är från ansedda källor.
 • Övning ger färdighet – Öva på sånt du kommer att göra under resan ända tills du uppnår skicklighet.  Experimentera med att packa ryggsäcken, ta hand om dina kontaktlinser i tältet, knyt skorna med handskarna på hemma etc så har du en sak mindre att oroa dig för på resan.
 • Gå ut i alla typer av väder – Det är bara att inse, vädret är oftast oförutsägbart i vildmarken. Öva på att vara ute i alla typer av väder. Om du aldrig har vandrat i regn, prova det.  Du kommer Inte bara att vänja dig och kanske till och med gilla det, det ger dig också en chans att ta reda på om din utrustning håller.
 • Omfamna det okända – En stor del av att komma ut i vildmarken handlar om förundran och spänning inför den nya platsen man ska utforska. Öva på att låta dig själv utforska och uppleva livet med barnslig nyfikenhet.


Förbered din utrustning

Att vara förberedd med sin utrustning är A och O. Tro mig, det är inte läge att försöka lista ut hur tältet fungerar mitt i en snöstorm. Experimentera med kläder, ryggsäckar, skor etc tills du vet vad som funkar bäst för dig. Mina packlistor visar vad du behöver ta med och jag svarar gladeligen på frågor om utrustning.

 • Gå in dina kängor – Nya kängor och rå terräng hör inte ihop.  Gå in dina kängor minst en månad innan din resa. Använd dem till och från jobbet eller hemma i huset. Att använda vandringskängor på kontoret kan vara en fantastisk konversationsstartare :-)
 • Provpacka din ryggsäck – Packa din ryggsäck full och använd den innan du ger dig ut på äventyr. Experimentera med olika sätt att skala ner vikten på packningen och organisera prylarna så att de är lätta att hitta när du behöver dem. Prova ut ryggsäcken i din lokala friluftsbutik och ta hjälp av kunnig personal som kan se om den passar din kropp.
 • Experimentera med klädkombinationer – Att klä sig i olika lager är ett mycket bra sätt att möta skiftande väder.  Experimentera med olika klädkombinationer som tillåter bra komfort i flera olika väderlekar. Öva på att ta på kläderna så du ser hur de fungerar ihop. Ge dig ut och gör specifika aktiviteter för resan i kläderna du kommer att använda, så att du kan ta reda på vad som funkar och inte funkar.
 • Titta på din utrustning med kritiska ögon – I de flesta fall är det less is more som gäller.  För mycket prylar kan vara förvirrande och hindersamt. Fundera noga på hur och när du kommer använda utrustningsprylen  och se till att den är värd att ta med. Ifall-att-prylar är ofta onödiga och tar bara upp en massa plats i ryggsäcken.
 • Ta med extra av kritiska prylar  – Glasögon, kontaktlinser, kamerabatterier, minneskort etc. Alla dessa prylar har potential att förstöra en tur om de inte räcker till. Överdriv inte men se över din utrustning och fundera på vad du eventuellt skulle behöva en backup av.

  Det här var lite matnyttiga tips kring förberedelser. Förhoppningsvis fick jag igång dina tankar kring sånt som är viktigt för just ditt äventyr.
  /Peter

Dela detta

One Comment on “Så förbereder du dig inför ditt livs äventyr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>