The Tarkine Wilderness

Det här inlägget är en hyllning till ett unikt vildmarksparadis på Tasmanien som kallas för The Tarkine Wilderness. Denna magiska plats fångade mig totalt under en soloexpedition 2012, så nu tänkte jag passa på att skriva några rader här på bloggen. Trevlig läsning!

The Tarkine wilderness är ett 447.000 hektar stort regnskogsområde i nordvästra Tasmanien. Detta område är Australiens största kvarvarande vildmark av tempererad regnskog. Globalt sett är det en av de mest betydande kvarvarande bestånden av urgammal tempererad regnskog kvar på planeten.


Här är jag på väg över en gigantisk mossklädd trädstam i Tarkine. Att vandra in, se och känna de magiska regnskogarna är som att försvinna in i en tidlös värld, och har man en gång upplevt det kommer man aldrig att glömma det.

Regnskogens växter
I den tempererade regnskogen växer främst endemiska arter av sydbokssläktet (Nothofagus). Där förekommer även världens högsta lövträd, jätteeukalyptus, som kan bli upp till 90 meter hög. Andra endemiska växter är Lagarostrobos franklinii och Lomatia tasmanica. Båda består i och för sig bara av ett enda rotsystem som utbildar flera trädliknande skott och som klonar sig hela tiden. De utmärks även av sin ålder; rotsystemet av Lagarostrobos franklinii uppskattas som 3 000 till 10 500 år gammal. Hos Lomatia tasmanica lever varje enskild växt ungefär 300 år men organismen klonar sig sedan 43 600 år. I den fuktiga miljön trivs även jättelika ormbunkar, lavar och mossor. I Tarkine-området finns även flera orörda flodsystem.
Vid kusten finns enorma sanddyner med torra buskar, svepande stränder, gräsmarker och klippor.


Djupt inne i skogarna kan man finna dolda vattenfall med det renaste vattnet man kan tänka sig. Det är en fantastisk känsla att bara kunna fylla sin kåsa och dricka direkt ur vattendragen, precis som i de Svenska fjällen.


I Tarkine-området finns flera orörda flodsystem, såsom Arthur River, Savage River och Pieman River.


Här har jag slagit läger vid Arthur River. Att sitta framför en öppen eld och bara lyssna på regnskogens alla ljud är en mäktig upplevelse. Precis när jag tog den här bilden cirkulerade en flock vita kakaduor ovanför mitt huvudet med ett högt skriande som ekade genom skogen.

Regnskogens djur
Skogarna i Tarkine är hem för mer än 60 arter av sällsynta, hotade och utrotningshotade arter. Dessa inkluderar sådana unika djur som Giant Freshwater Lobster – världens största sötvattenkräftdjur, och den Tasmanska Wedge Tailed Eagle – Australiens största örn, och den berömda Tasmanska djävulen.


Det är på grund av sina nattliga och mycket högljudda tjutanden och skrikanden som de fick sitt namn, tasmansk djävul. De arbetar sig upp i ett maniskt raseri om de på något sätt känner sig hotade, vilket inkluderar visade tänder, utfall, morrningar, skrik och slagsmål.

Hotet mot Tarkine
Mer än tre fjärdedelar av Australiens regnskogar har redan förstörts permanent, och det är viktigt att vi skyddar de fragment som finns kvar. De unika värdena i Tarkine hotas just nu av destruktiva aktiviteter såsom ny gruvdrift, skogsavverkning och olaglig verksamhet såsom tjuvjakt och anlagda bränder, och mindre än 5% av Tarkine är skyddad som nationalpark (Savage River National Park). År 2005 gick den Tasmanska och Australiska regeringen med på att skydda ytterligare 70.000 hektar regnskog i Tarkine från avverkning. Detta var ett stort genombrott för bevarandet av regnskogen, men det finns fortfarande mycket arbete att göra. Betydande delar av regnskogen i Tarkine är fortfarande öppen för skövling. Områdets framtid som en vild plats står nu och balanserar, och är beroende av stöd och engagemang av människor som du. Här kan du läsa mer om hur du kan bidra. Målet är att Tarkine skall bli erkänd som en av världens stora naturskatter, och bli skyddad som nationalpark och världsarv, för alla människor, i alla tider.


Grävmaskin som röjer sig fram i regnskogen.

Dela detta

7 Comments on “The Tarkine Wilderness

  • Hej Andreas.
   Ja, det blir en expedition i Alaska till sommaren. Jag kommer att skriva om äventyret här på bloggen inom kort.
   Kul att du gillar filmerna :)

   Mvh Peter

   • Skoj, var själv i Alaska nu i somras! Du kommer inte att bli besviken!
    Två steg utanför Anchorage och man är i vildmarken. Makalöst ställe!
    Glöm inte fiskespöet och Björnsprayen :)

    • Kul! Hur länge var du där och vad gjorde du för skoj?
     Nej, fiskespöet ligger redan i väskan :)

     /Peter

     • Jag var där i två veckor. Bilade runt.
      Finns ganska bra sammanfattat på min hemsida vad jag pysslade med, med bilder och text. Även en liten ”amatör-film” som jag klippte ihop.
      Målet var att fiska lax, se Svartbjörn, Grizzly och Späckhuggare.
      Endast Svartbjörnen undkom. Du får ta honom :)
      Favoritstället är Katmai Nationalpark, sjukt vackert!

      Ser fram emot en mer professionell film ifrån vildmarken :)

 1. Hej Peter!
  Upptäckte din sida igår. Jag och min fru låg i soffan igårkväll
  och tittade på dina filmer. De var verkligen superinspirerande och jättefina filmer. Tack för det!
  Ser fram emot fler!:)
  mvh

  Carl Lundin

  • Hej Carl!
   Tack, vad roligt att höra. Det kommer mer filmer inom kort så håll koll på bloggen :)

   /Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>