Vandring i gränslandet – Norge, Finland & Ryssland

Premiär på lördag 17/11

I gränslandet mellan Norge, Finland och Ryssland finns ett av de största återstående områdena av tallurskog i Europa. Här är finns östliga arter som inte förekommer någon annanstans i Europa, och många arter lever precis på gränsen av sitt utbredningsområde. Här finns t ex ett rikt fågelliv men även en livskraftig brunbjörnsstam och en av världens nordligaste älgstammar.

I detta gränsområde har de tre länderna ingått ett fint naturvårdssamarbete i syfte att bevara delar av den vidsträckta gammelskogen. Fem skyddade områden bildar tillsammans Pasvik–Enare trilaterala naturskyddsområde, som är ett sammanhängande vildmarksområde i de tre länderna.

Genom detta vidsträckta skogslandskap löper en historisk vandringsled som heter Piilola-leden. Leden förenar Övre Pasvik nationalpark i Norge med Vätsäri ödemarksområde i Finland. Ledens norra startpunkt ligger vid stranden av sjön Sortbryststjern i Övre Pasvik nationalpark. Den södra startpunkten ligger några mil norr om byn Nellim i Vätsäri ödemarksområde.

Piilola-leden är verkligen en fantastisk vildmarksled som går genom steniga tallskogar, med myrar, sjöar och små forsande älvar som ger variation i landskapet. Leden togs i bruk i juni 2009. Den följer delvis gamla leder och etablerade färdrutter, men längs den nya leden håller stigen fortfarande på att formas.

Piilola-leden är på grund av sin vildmarkslika karaktär så krävande att den inte är lämplig för oerfarna vandrare. Här finns få friluftsanordningar såsom broar och spångar, och man är tvungen att vada över de flesta vattendragen.

Jag och Fredrik vandrade Piilola-leden i slutet av september, precis innan den första snön kom. I Filmen blandas vackra naturklipp med friluftstips och glada skratt!

Passa gärna på att prenumerera på kanalen så får du notiser om kommande filmer. Trevlig filmstund.

Dela detta
  • 2
    Shares

2 Comments on “Vandring i gränslandet – Norge, Finland & Ryssland

  1. Detta ser jag fram emot. Vildaste vägen genom Sarek är en favorit som jag brukar ta till när vildmarksabstinensen blir för stark:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>