Vildmarksskolan – Att vandra med snöskor

Att_ga_med_snoskor

Ett urgammalt sätt att ta sig fram i terrängen är med snöskor och populariteten för detta växer hela tiden. Med hjälp av snöskor undviker du att sjunka ner i snön och kan på så sätt ta dig ut i den mystiska vildmarken.

Snoskor
Gammal snösko från nordamerka.

När du skall köpa snöskor är det viktigt att ta hänsyn till gångegenskaperna, fäste på is, storlek, bindning, vikt och allmän kvalitet. De bästa av dagens moderna snöskor som tillverkas i aluminium och hårdplast möter kraven och är dessutom praktiskt taget underhållsfria. Spetsen på snöskon bör vara kraftigt böjd uppåt så att man inte sjunker så djupt när man trampar igenom snön. Den som har bråttom och ändå vill röra sig ljudlöst på skare kan trä granris eller tygremsor genom öppningarna och linda runt. Bindningarna brukar vara snöskons svagaste punkt, särskilt när det är kallt. Kanske går de inte att spänna tillräckligt på grund av isbildning eller så måste du ta av dig vantarna.

snoskor_1
Snöskorna på bilden är från TSL.

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>