Vildmarksskolan – Naturens eget skafferi

Fjall

När man är ute på tur i fjällen vill man ofta kunna utnyttja det som naturen har att erbjuda. Om man känner området väl och med rimlig säkerhet kan förutse var man kan skaffa mat på vägen bör man välja den medhavda provianten efter den förutsättningen. Det är framförallt fisk, kött, bär och svamp som man kan skaffa på vägen så packa kolhydrater i ryggsäcken istället för protein.

Naturens_skafferi_2
Hösten är en favortitårstid, inte minst på grund av tillgången på bär. Den här bilden tog jag på en myr i Pärlälvens Naturreservat i Jokkmokk.

Fisk
Fisk är näringsrik och perfekt som middagsmat. Laxöring ger t ex 20 gram protein – men bara 3 gram fett och inga kolhydrater alls – per 100 gram, förutom viktiga vitaminer. Resten är mest vatten.
Naturens_skafferi_3

Kött
Kött har ungefär samma näringsvärde som fisk. Älgkött innehåller t ex 20 gram protein och 2 gram fett per 100 gram. Kolhydrater saknas alltså här också och kött och fisk passar därför dåligt för den som är ute efter snabb energi.

Naturens_skafferi_1

Bär och svamp
Bär och svamp innehåller mycket vitaminer men är nästan betydelselöst ur en nödsituation! Blåbär, hjortron och svamp ger 7,8 respektive 1 gram kolhydrater per 100 gram. Mängden fett och protein övertiger inte 1,3 gram för någon av dem.
Med andra ord: man måste äta 7 kg svamp eller 1 kilo blåbär för att få is sig lika mycket näring som det finns i 100 gram ris. Den största fördelen är den goda smaken, trivselfaktorn och variationen.

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>