Vintertur på barmark – del 2

Vintertur_barmark_2_1_1

God morgon gott folk! Idag fortsätter jag min utrustningsbeskrivning från förra veckans vintertur på barmark. Sist fick ni se ryggsäck och klädsel, nu tänkte jag visa all övrig utrustning som jag hade på turen.

Sovsystemet
På bilden nedan ser ni sovutrustningen som består av en tarp, ett liggunderlag, en sovsäck, ett sovsäcksöverdrag/bivacksäck och en pannlampa.

Sovsystemet

(1) Sovsäcken
Det var ganska milt för årstiden men jag behövde ändå en varm sovsäck. Dock fick den inte själa för mycket volym i ryggsäcken. Det fick bli en 3-säsongssäck från Haglöfs med en komforttemperatur på -3 C (+ en vattentät bivacksäck). Sovsäcken packade jag i en vattentät packpåse. Totalvikt: 1200 gram.

(2) Liggunderlaget
NeoAir Xtherm från Therm-A-Rest. Detta är mitt senaste tillskott i utrustningsväg. Ett superlätt, uppblåsbart liggunderlag med extremt bra isoleringsförmåga. NeoAir Xtherm har ett R-värde på hela 5.7 vilket gör att det klarar många minusgrader. Det var första gången jag testade ett liggunderlag med tvärgående kanaler och jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Det var mycket lätt att blåsa upp och jag sov som en kung hela natten. Liggunderlaget är ganska smalt men jag gled inte av en enda gång, vilket jag annars vanligtvis brukar göra. Mitt slutliga betyg av NeoAir Xtherm kommer när jag har hårdtestat det på vinterfjället. Mått uppblåst: 51 x 183 cm. Packad = i storlek som en enliters vattenflaska. Tjocklek: 6.3 cm. Vikt: 430 gram.

(3) Bivacksäcken
För att få upp komforttemperaturen i sovsäcken och samtidigt skydda den mot väta utifrån, valde jag att ta med en SOL Escape Bivvy. En bivacksäck med vattentätt, ventilerande membran och reflekterande insida som bevarar kroppsvärmen. Den väger endast 155 gram och tar väldigt liten plats i packningen. Med bivacksäcken trädd över sovsäcken fick jag upp temperaturen och behövde inte oroa mig för fukt och väta utifrån.

(4) Tarpen
Att sova under tarp gör att man verkligen kommer nära naturen. Tarpen ger nödvändigt väderskydd och kan varieras i det oändliga beroende på fantasi och tillgång på förankringsmöjligheter. Att kombinera en tarp med en bivacksäck, ger fullgott väderskydd till otroligt låg vikt. Modell: Hilleberg Tarp UL 10. Vikt: 750 gram.

(5) Pannlampa från Petzl
En pannlampa är ett måste när man sover ute på hösten och vintern. Här ser ni en Petzl Tikka.
Tarp_sovsack_1
Första natten i skogen. Sovsäck, liggunderlag och bivacksäck. Ryggsäcken på sidan

Kök, bränsle och mat

Kok_bransle

(6) Gaskök från Primus
Jag valde att köra med ett Eta Express gaskök ihop med Primus nya vintergas. Eta Express är ett smidigt gaskök med minimal bränsleförbrukning. Det är perfekt för en till två personer som inte vill bära ett fullstort kök på tur. Den medföljande kastrullen är på 1 liter och locket kan användas som durkslag och nödtallrik. Köket kommer också med ett vindskydd som enkelt snäpps fast på köket med hjälp av kraftfulla magneter. Brännare, medföljande plastskål och en 100-grams gasbehållare går att packa i kastrullen.

(7) Vintergas
Primus nya gasblandning är optimerad för att klara kalla förhållanden där det tidigare inte varit möjligt att använda gas. Genom en kombination av ett högabsorberande papper på insidan av gasbehållaren och en optimerad gasblandning ska Primus vintergas ge den extra effekt som behövs för att smälta snö eller förbereda en livsräddande måltid. Enligt Primus så ska gasen funka ner till – 22 grader, något jag först måste testa själv innan jag ger mitt betyg.

(8) Frystorkad mat från Blå Band
Det är viktigt med näringsrik kost på turen. Just nu tycker jag att Blå Band levererar den bästa frystorkade maten. Totalt 6 frystorkade rätter, några Power Bars och en 200 grams pepparsalami.

(9) Vattenrenare från LifeStraw
Den här smarta vattenrenaren har jag skrivit om i tidigare inlägg. LifeStraw är ett tjockt sugrör som tar bort 99% av alla bakterier och parasiter i förorenat vatten. Klarar att rena 1000 liter vatten innan den behöver bytas. Det var väl egentligen inte nödvändigt för den här turen men jag tog med den för säkerhetsskull. Vikt: 56 gram. Längd: 22,5 cm.

(10) Enliters vattenflaska med silvertejp. Behöver väl inte förklaras.

Frostig_dag
Marken var frusen och lättvandrad. Jag kunde gena över en del myrar och på så sätt upptäcka nya färdvägar. Här hade sjön nyligen frusit men isen var inte tillräckligt stark att gå på.

Verktyg och tändmaterial

verktyg_redskap

(11) Vattentät påse med tändmaterial
En vattentät påse med torrt tändmaterial är något jag alltid har med i packningen. På så sätt kan jag snabbt få upp en eld om det skulle behövas.

(12) Kniv med tändstål
Det här är en lite kraftigare överlevnadskniv från Mora. Bladet är 3,2 mm tjockt och tillverkat av kolstål. Bladets vassa ryggslipning är speciellt framtagen för att användas med ett tändstål. Skaftet är tillverkat med friktionsgrepp. Slidan har en genomtänkt plats för tändstålet och med diamantbrynet kan man skärpa knivbladet i fält. En helt okej allroundkniv för skog och mark.

(13) Yxa från Gränsfors
En mindre yxa från Gränsfors som är enkel att ta med på en helgtur i skogen.

Övrig utrustning
Hardvara_3

(14) Första-hjälpen-kit
Packad i vattentät förpackning. Litet och smidigt för kortare turer. Innehåller det nödvändigaste för att kunna behandla mindre sår av olika slag. Värktabletter, skavsårsplåster, suturtejp, gasbinda, sax etc.

(15) Karta och kompass
Tillhör grundutrustningen på alla turer. En terrängkarta över området och en bra kompass.

(16) Batteri från Brunton
Ett batteri som gör det möjligt att ladda din telefon och andra elektroniska prylar när du är ute på tur. Det är vattenresistent och stöttåligt och när det är fulladdad kan det ladda din telefon 2-3 gånger.
brasa
Gott nytt år!
Mvh Peter

Dela detta

16 Comments on “Vintertur på barmark – del 2

 1. Bra genomgång och snygga miljöbilder! En härlig tarpbild är aldrig fel. :-)

  Jag noterar att vi har ungefär samma prylar. Blir väl lätt så när man handlar skandinaviskt. Men bivacksäcken var intressant! Jag brukar ha med mig Hillebergs Bivanorak, men den kan vara lite väl stor vid stunder när jag inte behöver regnskyddet. Den där lilla bivacksäcken såg ganska bra ut! Såg i en facebook-kommentar att den fanns här:

  http://www.backpackinglight.co.uk/tarps-and-bivy-bags/VE108.html – Länkar in den ifall fler blir nyfikna och inte följer dig på facebook.

 2. Trevligt med tips du ger.
  Ja Tarp är ju fin bostad på vintern.
  Jag själv har tarp på sommaren och nu under vintern med eld så blir det en Savotta Loue med reflekterad insida så man kan göra en nying en bit utanför och sova varmt o gott under Loue.

 3. Hej Peter,

  Är Sea to Summit-påsen som du förvarar tändmaterial i en liten dry bag? Den ser mer plastig ut än vanliga dry bags. Har du någon länk till påsen?

  Tack för alltid lika inspirerande läsning! Ibland kommer man in i en svacka och har inte varit ute på ett tag, men så läser man din blogg eller ser dina YouTube-klipp och blir inspirerad och sugen på att ge sig ut igen.

 4. Hej Peter,

  Har du underställ på dig i sovsäcken när du sover ute på vintern eller hur resonerar du där?

  • Hej Emil!
   Ja, jag har alltid ett torrt ullunderställ, ullstrumpor och mössa eller balaclava på mig i sovsäcken på vintern. Jag tycker inte att det är skönt att ha sovsäcksmaterialet direkt mot huden och det brukar alltid dra lite kallt från dragkedjor och andra ställen. Det är också att föredra när man måste upp och kissa mitt i natten eller efterspänna stormlinorna till tältet. Sen ska man inte ha för mycket kläder på sig i sovsäcken. Om jag fryser mycket brukar jag använda en liner alternativt lägga något plagg över sovsäcken.

 5. Hej!
  Tack för en informativ sida! En fråga om bivacksäcken – låter den mycket, dvs prasslar den när man rör sig/vänder sig? En del friluftsutrustning med lättviktsmaterial (liggunderlag, sovsäckar mm) har ju en tendens att prassla rätt rejält, vilket blir lite av en deal breaker för min del. Annars verkar det vara en rätt optimal utrustningsdetalj…

  • Hej!
   Nej, de få gånger jag har använt den har jag inte tyckt att den har prasslat. Jag ska testa den på en längre tur nu i vinter. Fråga mig igen om några veckor så har jag hunnit utvärdera den ordentligt :)

   /Peter

 6. Pingback: Tillbaka från Höga Kusten Winter Classic » Exodusbloggen

 7. Pingback: Tillbaka från Höga Kusten Winter Classic | Exodusbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>