Packrafting i vildmarken – del 1

God eftermiddag gott folk! Här kommer den första filmen från mitt senaste paddeläventyr i Lappland. Hoppas ni får en trevlig filmstund.

/Peter

Dela detta

2 Comments on “Packrafting i vildmarken – del 1

  1. Tjena Peter.
    Härligt att se dina videos och att få se hur bra Alpackan funkar.
    Är sjalv i tagen att börja med vildmarks äventyr.
    Du nämnde att du kanske såg en björn i videon, vad har du för skydd/säkerhets åtgärder ifall du skulle känna dig hotad av en ?
    Samt en fråga om Alpackans WW duglighet, har du åkt nåt större än klass 2 och isåfall hur tyckte du att det fungerade ?
    God fortsättning och lycka till, följer med stort intresse dina äventyr och vore kul att se Finland på nåt hörn 😉
    Mvh Johan

    • Tjena Johan!
      Kul att du gillar mina filmer.
      Att stöta på en björn på säkert avstånd är en fantastisk upplevelse, men det gäller att man är på sin vakt och vet hur man skall bete sig. Oftast är det sunt förnuft som gäller. Om jag stöter på en björn på nära håll så försöker jag behålla lugnet. Man skall aldrig vända ryggen till och springa, det triggar bara björnen att gå till attack. Man skall backa långsamt och visa att man inte är rädd. Prata högt men lugnt, klappa händerna eller sjung. Försök aldrig härma björnens läten, det triggar också till attack. Om björnen ändå skulle gå till attack har jag björnspray med mig. Den används bara som en sista utväg och fungerar bara på några meters avstånd. En lång käpp kan också fungera för att mota bort en björn men det beror lite på situationen. Om man skulle råka överraska en hona med ungar så kanske det inte ens hjälper med björnspray. Sista utvägen är att lägga sig ner på marken, spela död och skydda huvud och nacke med händerna, och om det inte hjälper så får man slåss för livet! Man skall dock komma ihåg att de flesta björnar är rädda för oss människor och sticker så fort de känner vittring. Det absolut viktigaste är det man gör i förebyggande syfte, dvs hålla lägerplatsen ren från sopor och matrester. Förvara aldrig matrester i tältet och använd en doftfri soppåse eller matbehållare. Detta är extra viktigt i Canada och Alaska men gäller även på vissa platser i Sverige.
      I extremt björntäta områden kan man också använda ett så kallat björnstängsel runt lägerplatsen. Vapen försöker jag undvika på mina turer – jag vill färdas på naturens villkor.

      Alpackan är grym i forsande vatten upp till klass III. Jag har sett att vissa även kör klass IV och V men det är inte att rekommendera.

      Finland kommer 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *