Projekt Alaska 2014 – Nödsändaren

I dag kretsar så mycket av det vardagliga livet kring mobilen att man ibland glömmer bort att det fortfarande finns en hel del vilda platser där en telefon inte fungerar. Det är då satelliterna spelar in, och för mig och Fredrik i Alaska, innebär det kommunikation via en SPOT-enhet. Jag har använt många olika satellitnödsändare från SPOT genom åren och överlag har jag varit mycket nöjd. Nu har det kommit en ny uppdaterad version som heter SPOT Gen3, som vi kommer att testa under expeditionen i Alaska.

Liksom sina föregångare, har SPOT Gen3 funktioner som möjliggör enkel kommunikation och räddningsinsatser från en enhet som är snäppet mindre än en hockeypuck.

En stor skillnad mellan Gen3 och andra SPOT-enheter är att enheten inte skickar ping till satelliterna i spårningsläget när du inte rör dig. Detta är tack vare en inbyggd rörelsesensor, och resultatet är att enheten sparar på batteriet (företaget hävdar dubbla batteritiden mot den tidigare generationen) och dessutom sparar den inte flera waypoints automatiskt bara för att du stannar för en timmes lunch. När du sen börjar gå igen, kommer spårningen automatiskt återupptas eftersom vibrationssensorerna känner av att enheten har börjat röra på sig igen. Du har också möjlighet att anpassa sändningsfrekvensen på trackingfunktionen ända ned till 2,5 minuter.

Spot Gen3 är som sagt inte bara för nödsituationer utan är även ett utmärkt redskap för att kommunicera med familj och vänner under äventyrets gång. Du kan exempelvis skicka dina GPS-kordinater med jämna mellanrum för att visa var du är och att du mår bra även om du inte har mobiltelefontäckning. Uppstår problem kan du skicka nödmeddelande till utvalda vänner och är du i akut behov av hjälp finns möjligheten att larma räddningstjänsten i det land du befinner dig. Med en tilläggsförsäkring täcker Spoten dessutom räddningskostnaderna på upp till 100 000 US dollar per år. Den kostar inte många kronor och är helt klart värd att köpa till.

Viktigt
SPOT Gen3 har satellittäckning över nästan hela världen, bland annat i Kanada och USA, Mexiko, Europa, Australien, Nord -och Centralafrika samt en stor del av världshaven. Den fungerar inte i södra Afrika, polarområdena, eller vid spetsen av Sydamerika. ( Se den fullständiga globala täckningen på SPOTs hemsida.)

Abonnemang
Det krävs ett abonnemang för att du skall kunna använda din Spot. Detta tecknar du själv på företagets hemsida.

S.O.S.
När ”SOS”-knappen trycks in skickar sändaren ut dina GPS-kordinater till ”GEOS Emergency Response Center”. Detta är en världstäckande larmcentral som lokaliserar din position och begär akut hjälp från räddningstjänsten i landet du befinner dig i. Skulle du råka trycka in knappen av misstag så går det att återkalla nödsignalen genom att trycka på knappen igen tills den blinkar rött.

Be om hjälp / SPOT Assist
”Hjälp”-knappen är till för situationer som inte är livshotande men då du ändå behöver hjälp. Det kan t.ex. vara när du fått punktering eller liknande. Genom att trycka på den här knappen skickas ett meddelande ut till dina förvalda kontakter med dina GPS-koordinater och en länk till Google Maps. Med SPOT Assist-funktionen kan du få professionell hjälp men då måste du ha tecknat ett särskilt abonnemang.

Check-in

När ”Check-in”-knappen trycks in skickar enheten en signal som omvandlas till ett e-mail eller SMS. Ett förprogrammerat meddelande, till exempel ”Jag har nått fram till lägerplatsen”, med dina GPS-koordinater och en länk till Google Maps skickas till dina valda kontakter.

Anpassade meddelanden
Den här knappen har samma funktion som check in-knappen – ett förprogrammerat meddelande skickas till förvalda kontakter som ett e-mail eller SMS. Du kan alltså spara ett annat meddelande till andra kontakter på denna knapp.

Tracking
Med spårningsfunktionen aktiverad släpper enheten ut ett digitalt ”brödsmulspår” i nära realtid över din färdväg. På så sätt kan dina vänner och familj följa dina framsteg med hjälp av SPOT Shared Pages och Google Maps. Den här funktionen kan du också uppgradera från basabonnemanget för att kunna välja hur ofta enheten skickar iväg en koordinat. Med basabonnemanget skickar enheten en koordinat var 10:e minut i upp till 24 timmar.

Specifikation:
Storlek (B x H x D): 6,5 x 8,7 x 2,5 cm
Vikt: 114 g (inkl. litiumbatterier)
Temperaturgränser: -30 °C till +60 °C
Höjdgränser: -100 m till +6500 m.
Täckning: Stora delar av världen, se mer på företagets hemsida.
Vattentäthet: Ned till 1 meter i 30 min. Enheten flyter.

Dela detta

2 Comments on “Projekt Alaska 2014 – Nödsändaren

    • Hej Magnus,
      Det var tråkigt att höra. Jag skulle reklamera den direkt om jag var du. Jag har kört med SPOT på många turer och har aldrig haft några problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *