Fisketur med packraft i Färnebofjärden

I helgen blev det en träningstur inför Alaska i Färnebofjärdens Nationalpark. Färnebofjärden är en liten vildmarkspärla i nedre Dalälven och området upplevs bäst från vattnet. Fjärden är unikt sammansatt med ett myller av liv i en mosaik av speciella miljöer. Myrmarker och gammal barrskog med norrlandskaraktär möter sydliga lövskogar med inslag av ek och lind. Här finner man mer än 200 öar och skär. Här lever mängder med fågelarter och skogarna har gått om älg, rådjur, hare, räv, mård, bäver, skogslämmel och lodjur. Fisket är fantastiskt med hela 20 arter, bland annat öring, gös, gädda, abborre och ål. Området är speciellt känt för sina stora gäddor.

Här spenderade vi ett par dagar, kryssandes mellan öarna. Vi fiskade, testade våra packrafts, vattentäta duffelbagar och en hel del andra prylar som ska med till Alaska i slutet av sommaren. Det blåste en del första dagen men sedan blev det vindstilla och strålande sol. Vi hittade en vacker liten ö med sandstränder och ett vindskydd. Det var en perfekt utgångspunkt när vi kvällsfiskade gädda och abborre som sedan tillagades över öppen eld. Nedan följer lite bilder som sammanfattar turen.

Dela detta

7 Comments on “Fisketur med packraft i Färnebofjärden

  1. Hej Peter , jag o 2 kamrater va på Sandön på Valborg i år , snöade hela kvällen o natten men resten av helgen var de kanon väder 🙂 detta var andra gången vi var där . Grymt bra fiske å en ypperligt bra plats att ”ladda” batterierna på . Lycka till i Alaska !!! Mvh matte

    • Härligt att höra! Ja, det är en fin ö det där 🙂
      Tackar!

      /Peter

  2. Hej Peter!

    Härliga bilder! Ser ut som ni haft en fin tur!
    Jag tänkte fråga dej en sak angående el-lösning på vandring, jag har ett brunton sustain 2
    Som jag tänkt ladda kamera och gps med, men jag tror inte det räcker för jag ska till Sarek i två veckor. Fundera på att skaffa en solpanel ( brunton solaris 12 eller 26). Har sett i dina filmer (Kanada) att du har en sån panel 26w tror jag mig se. hur funkar det? Hur snabbt laddar man typ ett system kamera batteri t ex?

    Lycka till med alaska är riktigt sugen på att höra från er berättelse när ni kommer tillbaka och se film!

    • Hej Per!
      Hm, det är svårt att säga vad som är bäst så här över mail. Gpsen kräver ju oftast inte så mycket och går snabbt att ladda upp med en lite mindre panel eller ett batteri. Systemkameran är den som kräver en lite större solpanel och det är där Solaris 12 & 26 kommer in i bilden. De är båda bra solpaneler men det ska ju helst vara mycket sol om det skall vara värt att släpa på dem, i alla fall om man vandrar och bär allt själv. För mig passade det utmärkt eftersom jag kunde ladda batterierna även när jag paddlade. Har för mig att det tog ungefär 2 timmar att ladda ett stort litiumbatteri till min videokamera och ca 45 min för min mobiltelefon. I molnigt väder tar det betydligt längre tid. Du bör också känna till att det oftast krävs en adapter för att kunna ladda batterier till system- och videokameror. Om det handlar om två veckor i Sarek (där det ofta regnar 2 dagar av 3) kanske det är bättre med ett extra Bruntonbatteri som du förladdar hemma. Men det är som sagt svårt att svara på då jag inte har sett din utrustning 🙂

      Mvh Peter

  3. Tjena!

    Kul att ni var just där. Hade tänkt köra några dagars paddlande just i färnebofjärden nu i Juni men vi har ändrat oss och tar oss ut till östersjön istället. Anledningen är myggplågan som jag hört ska vara rätt jobba just där. Framförallt så här i tidig sommar. Det pågår ju tom bekämpning från flygplan i det området. Hur upplevde ni det?
    Antar att problemet är lite mindre när man väl är ute på vattnet men nätterna i vindskyddet och fisket från stranden och så kanske var värre?
    Ser fram emot att följa Alaskatrippen.

    • Tjena Andreas.
      Ja, vi märkte att myggen började komma ordentligt så ett myggnät är verkligen att föredra om man skall övernatta i vindskydden. På vattnet var det inte så farligt. Kul att du följer Alaskaexpeditionen 🙂

      Mvh Peter

  4. Pingback: Veckans friluftslänkar | Fjällrävenbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *