Gumotex Baraka vs Palava

Låt mig få presentera mina två skönheter från Gumotex, Baraka och Palava. Jag har hunnit prova lite olika typer av farkoster de senaste åren och inom kategorin uppblåsbara kanoter får Baraka och Palava bäst betyg. Dessa två modeller liknar varandra väldigt mycket, men det finns ändå några väsentliga skillnader som kan vara bra att känna till.

Det här blogginlägget är främst riktat till alla er som har ställt frågor om just dessa två modeller, och förhoppningsvis besvaras några av de vanligaste frågorna nedan.

baraka
Här är Gumotex Baraka, den jag har köpt är grön.

palava
Här är Gumotex Palava.

Skillnader mellan Baraka och Palava

Både Baraka och Palava är tvåmanskanoter för lugna vatten och fors upp till klass 3. Palava är mindre och enligt mig på gränsen till för trång om man är två personer med packning för en veckolång paddling eller mer. Men handlar det om en dags- eller helgtur så funkar Palava bra för två. Baraka å andra sidan, kan svälja betydligt mer packning och ger gott om plats för två personer, det finns t om plats för ett barn i mitten. En annan stor skillnad är att Baraka är självlänsande, vilket gör att den passar extra bra i forsande vatten. Baraka har även en styvare konstruktion än Palava vilket gör att den inte böjer sig lika lätt i fallen. Skrovet är också tjockare vilket ger mer skydd åt knäna i steniga forsar. Baraka är utrustad med fler fästpunkter och kraftigare bärhandtag än Palava, vilket är en fördel på längre turer. Under blåsiga förhållanden tar dock Palava hem segern, då det inte är lika mycket vindfång i kanoten som hos Baraka. Palava är också lättare och tar mindre plats packad vilket är en fördel om man är solo. Man skulle kunna säga att Palava är en bantad version av Baraka helt enkelt.

Båda båtarna har dubbla säten som är avtagbara. De levereras i en vattentät packsäck med axelremmar som man lätt tar med sig på bussar, båtar, tåg, och flygplan. Inga mer problem med att transportera eller förvara en lång kanot/kajak alltså. Själva säcken är vattentät och kan användas till att hålla bagaget torrt i kanoten när den inte används till att transportera den. Kapell finns som tillbehör men är ganska tungt så man bör fundera på om man verkligen behöver det. Både Baraka och Palava paddlas sittande eller knästående och bäst med enkelpaddel. Är man ensam kan dock en dubbelpaddel vara att föredra.

Specifikationer:

Vikt: Palava 17, 5 kg, Baraka 24 kg
Längd: Palava 400 cm, Baraka 410 cm
Bredd: Palava 90 cm, Baraka 105 cm
Storlek packad: Palava 55x40x25 cm, Baraka 70x43x30 cm
Lastförmåga: Palava 240 kg, Baraka 350 kg
Pris: Palava ca 6700 kr, ca Baraka 9500 kr

Det finns flera bra tillverkare av uppblåsbara och hopbyggbara farkoster. Förutom Gumotex är Feathercraft, Alpacka, Ally och Pakboats bra märken.

Vanliga frågor:

Varför skall jag välja en uppblåsbar kanot eller kajak framför en traditionell?

För att de är mycket smidigare att transportera och förvara. Med en uppblåsbar farkost blir det enklare att komma iväg på en paddeltur, det är bara att slänga ner den i bagageluckan på bilen och dra iväg, och det tar bara 5-10 min att pumpa upp dem. Om du ska paddla avlägsna vattendrag är de också överlägset smidigast. Är du på en solopaddling i vildmarken med många lyft, blir det väldigt kämpigt eller rent av omöjligt att färdas med en traditionell kanot eller kajak.

Vilka är nackdelarna med uppblåsbara farkoster
I jämförelse med en traditionell Kajak/kanot, är en uppblåsbar farkost betydligt långsammare, detta märks speciellt på plattvatten. Om din paddeltur mestadels kommer gå över stora sjöar är en uppblåsbar farkost inte helt optimal. Det är i vatten som rör på sig som dessa uppblåsbara farkoster kommer till sin rätt. Älvar, åar, bäckar och forsar är där de är tänkta att användas i första hand. Eftersom uppblåsbara kanoter har stora luftkammare, blir det mindre utrymme för packning än i en traditionell kanadensare.

Går de lätt sönder?
Självklart kan de gå sönder men det ska ganska mycket till innan de gör det. Det är framförallt vassa föremål du skall undvika att ha mot duken. Annars klarar de otroligt mycket slitage innan de går sönder. Faktum är att en uppblåsbar kanot oftast klarar steniga forsar bättre än en traditionell kanot i aluminium. Materialet är mjukt och glider över stenarna utan problem. Om det skulle bli en punktering så är det oftast enkelt att laga med en lagningslapp och lim.

Skillnader mellan hopbyggbara kanoter och uppblåsbara kanoter?
Hopbyggbara kanoter (typ Ally-kanoter) består av ett aluminiumskelett som du måste bygga ihop och sedan trä över en PVC-duk. Dessa är mer lika traditionella Kanadensare, med mer packutrymme än uppblåsbara kanoter. De är också något snabbare på plattvatten än de uppblåsbara modellerna. Nackdelen är att de tar mycket längre tid att bygga ihop och packa ner, vilket var den främsta anledningen till att jag bytte till en uppblåsbar kanot.

Det finns mycket att säga om uppblåsbara och hopbyggbara farkoster och åsikterna är många. Lite längre fram kommer jag att skriva om packrafts, som jag inte har tagit upp i det här blogginlägget.

/Peter

Dela detta

6 Comments on “Gumotex Baraka vs Palava

  1. Hej Peter!

    Köper du dessa i Sverige, eller beställer du från utlandet? Såg att det fanns en firma i Stockholmstrakten som säljer gumotex.

    Ha det gött
    Martin

  2. Tack Peter för du skrev om detta. Har funderat i månader vad ja ska satsa på till våren. Och det blir en palava. Kollat länge på Inka 465 oxå men som sagt. Inget man kastar in i bilen och drar med. Tack för bästa sidan.

  3. Vilken bra artikel du har skrivit. Jag har funderat fram och tillbaka på dessa två modeller eftersom att jag inte har plats för en traditionell kajak/kanot hemma.
    Men, där jag har tänkt paddla ligger en del fallna träd och och jag är fundersam på om uppblåsbara kanoter verkligen tål sådana hinder. Har du något att säga om riskerna?

    Mvh

    • Hej Marcus!

      Jag har kört över hundratals träd med skarpa kvistar och sten med våran gummikanot i 5 år och det var bara en gång som jag fick limma en liten hål. Det är lätt att fixa (mindre skador) och båten blir faktisk mer tålig efteråt, eftersom du limmar på en extra lager.

      Kolla varan webbshopp, (www.3foten.tictail.com) där vi säljer uppblåsbara kanoter, som heter Rio. Det ser nästan likadan som Gumotex Baraka, men de har ännu bättre material kvalitet, som gör båten hårdare med forsränning, testade på WW4!
      De är också lite billigare.

      Baraka är faktisk en kopia av Rio båtar – Gumotex ville inte tillverka båtar med hål i botten först, för att de tyckte att det är dålig ide. Men när de såg att Rio hade framgång, har de kommit med Baraka. Men som sagt, det är bara kopia, och kopia är inte originalet! 🙂

  4. Hej Peter.
    Vart köpte du din Gumotex någonstans? Sverige eller någon stans i EU?

    /Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *