Höstpaddling längs Nittälven
Nittälven är en smal kringelkrokig älv nordväst om Kopparberg, i Örebro län. Älven rinner igenom ett väglöst hedlandskap med övervägande tallskog och passerar flera naturreservat på vägen. Detta är en utmärkt älv för packrafting och en perfekt nybörjarälv för den med mindre paddelvana. Största utmaningarna hittar man i Övre delen av älven men här kan man bara paddla på våren, då vattenståndet är högt. Paddlingen är varierande, med små forsar, vattenfall och däremellan lugnt flytande vatten. Älven delar sig här och där i flera armar för att åter rinna ihop. Några forsar är steniga men kan i allmänhet passeras vid högvatten. Vid lågt vattenstånd får man vada eller bära förbi. Skogen närmast älven är gammal vilket ger området härlig vildmarkskaraktär.
Beroende på var man lägger i, tar Nittälven ca 2-3 dagar att paddla.
Vi startade ganska sent på eftermiddagen och det hade redan börjat skymma. Någon hade stänkt blod på skylten bakom oss vilket gav en smått kuslig känsla.
Det var mycket lågt vatten i älven och vi fick kryssa mellan stenar och omkullvältna träd som spretade upp ur vattnet. På flera ställen hade det bildats små kanaler mellan öar av sjögräs och sand, och det var ofta en utmaning att hitta den djupaste fåran.
Efter ca två timmars paddling kom mörkret och det blev helt omöjligt att se vad som dolde sig under vattenytan. Vi bestämde oss för att slå läger en bit upp i skogen.
Dag 2 öste regnet ner och det var inte många plusgrader i luften. Den här dagen fick vi verkligen testa vattentätheten på våra skalkläder och utrustning.
Älven fortsatte att ringla sig fram som en orm och bakom varje krök väntade en ny utmaning. Här var älven bredare och vi såg mycket spår av bäver. Efter några timmars paddling stötte vi på några steniga forsar som vi fick lov att bära förbi. Efter det växlade det mellan djup och grunt vatten tills vi paddlade in i ett plockepinn av omkullvältna träd som blockerade vår väg. Vi konstaterade att det inte var lönt att fortsätta så vi tog upp och slog läger.
Vi testade som vanligt en hel del utrustning på turen. Nytt för den här gången var att vi övernattade i Hammockar från Hennessy. I skogslandet kan man slå upp dem nästan var som helst och det är väldigt skönt att inte vara beroende av att underlaget måste vara platt och torrt. Vi låg mycket skönt i hammockarna men vi behövde isolera dem med ett liggunderlag för att vi inte skulle frysa.
Bilderna nedan är från Eskils Koja i Kaljoxadalens naturreservat. Här sökte vi skydd från regnet och värmde oss vid en öppen eld. Detta är ett mycket vackert område med en blandningen av naturtyper och ett rikt djurliv. Här förekommer t ex slaguggla, tretåig hackspett, lo och varg.
I år var det som sagt väldigt lågt vatten i Nittälven vilket gjorde att vi inte kunde paddla riktigt hela vägen som var tänkt. Trots detta fick vi ett par härliga paddeldagar med övernattning i det fria. I vår åker vi tillbaka och kör hela sträckan.
Kläder och utrustning i fokus:
Kläder Peter
Skaljacka: Fjällräven Eco Trail Jacket
Förstärkningsjacka: Fjällräven Woodsman Jacket
Byxor: Fjällräven Keb Trousers
Mössa: Fjällräven Byron Hat Thin
Handskar: Hestra Work Glove
Kläder Fredrik
Skaljacka: Tierra Rockette Hood Jacket
Skalbyxor: Haglöfs Lim III Pant
Vandringsbyxor: Fjällräven Vidda Pro
Mössa: Fjällräven Byron Hat Thin
Kängor: Hanwag Tatra GTX
Utrustning
Farkoster: Alpacka Denali Liama
Hammockar: Explorer Asym Classic
Kök: Primus Eta Express
Mat: Blå band Expedition Meal
Ryggsäckar: Osprey Kestrel 58 och Fjällräven Abisko 65
- 2Shares
Peter, vad tyckte du om Eco-trailen? Äger själv en sådan och var skeptisk innan jag fick den eftersom att jag tänkte använda den i skog och mark. Trodde den skulle slitas fort, men nu har jag haft den över ett år och använder den flera gånger i skogen varje vecka och inte märkbart sliten.
Hej Leif!
Det är samma för mig. Jag är positivt överraskad över hur bra den jackan är. Jag har använt den i 3 år nu och den håller fortfarande vätan ute. Det börjar dock bli dags att återimpregnera yttertyget har jag märkt.
Grymt äventyr! En sådan farkost kanske skulle vara något att investera i! Lite off topic, men jag undrar om ni har testat Lundhags rocketeer byxor och har något att säga om dessa?
Tack Henrigue! Tyvärr har jag inte testat Lundhags vandringsbyxor så jag har inte så mycket att säga om dem.
Tjenare Peter!
Såg att Fredrik körde Tatra gtx. Hur upplevde han dem i det blöta? Håller de torrt så länge det inte sköljer ner i dem?
Har inte hunnit dränka mina än så jag är lite nyfiken 😉
Hej Jonas!
Tatra Gtx fungerarde bra, mina höll tätt
hela turen. Det är en fin känga som ger bra
stöd och passar fint till de flesta aktiviteter i
blandad terräng.
Skulle man få in mycket vatten över skaftet
så har man dock en blöt känga som tar tid att
torka. Detta gäller alla fodrade Goretex kängor.
Hoppas du får många fina turer med dina Tatra!
Hej Fredrik!
Låter bra det. Har inte varit ute i någon rejäl väta än så var lite nyfiken.
Jag är sjukt nöjd med mina. Passformen är fantastiskt bra!
Tack för alla intressanta äventyr. Det vore mycket roligt att ta del av en recension/jämförelse av de olika flytetyg du använt på dina expeditioner där för- och nackdelar beskrivs.
Hej Johan!
Absolut, jag skall försöka hinna med ett inlägg om det inom kort.
Hej Peter. Jag undrar om du har en mail där man kan ställa en del frågor? Jag tänkte nämligen hyra en pack raft nästa år och göra en 10 dagars tur. Jag har lite frågor runt detta som jag undrar om du kan hjälpa mig med? Med vänlig hälsning, Rickard
Hej Rickard! Du kan maila mig på: inivildmarken@gmail.com
Härligt! Var mycket vid Nittälven då jag bodde i trakten under några år kring 2010. Övernattat ett par ggr i vindskyddet någon km nedströms Dansarbacken. Fantastiska abborrar i älven där!
Tyvärr läste jag att Eskils koja brunnit ner nyligen.
Vad kul att du gillar Nittälven.
Ja, tråkigt att kojan har brunnit ner 🙁
Mvh Peter
Hej Peter och tack för dina fina filmer. Tänkte höra hur lång du är och vad du anser om storleken på packraftsen. Tycker att benutrymmet är ruskigt kort på många packrafts om man kollar på angivna måtten. Är själv 187 cm lång och smal.