Inivildmarken testar Primus Winter Gas
De flesta friluftsmänniskor väljer att använda gas till sitt friluftskök på sommaren. Det är ett enkelt och bekvämt alternativ. Ingen pumpning eller förvärmning behövs och förbränningen är ren. Men för dem som vistas i naturen på vintern är gas inte lika optimalt. Alla som har använt ett gaskök i minusgrader vet att effekten sjunker drastiskt när behållaren blir kall. Detta beror på att luften är så kall att temperaturen inte räcker för att hålla uppe trycket. Och ju tommare behållaren blir desto sämre effekt. Ibland funkar det att värma upp gasbehållaren innanför dunjackan innan man startar köket, men personligen tycker jag att det oftast tar för långt tid. Det andra tricket är att vända gasbehållaren upp och ned (funkar bara på slangmonterade kök), detta kan dock vara farligt och kan bara rekommenderas i nödfall.
Men nu har Primus kommit med en nyutvecklad gasbehållare som är optimerad för att leverera tillförlitlig prestanda även i kyla. Skillnaden mot den gamla gasen är en ny gasblandning och ett innovativt papper på insidan av behållaren som kallas ”Vapour Mesh”. Pappret gör att det nödvändiga trycket inuti behållaren hålls längre jämfört med konventionella gasbehållare. Detta märks tydligt när man använder gasköket under en längre tidsperiod.
Så testade jag Primus Winter gas
Första testet gjordes på hemmaplan. Jag började med att förvara gasbehållaren i frysen (-18 C) ett par timmar, så att den skulle bli riktigt kall. Sen tog jag ut den, skruvade på en brännare och tände. Gasen fungerade och gav en fin flamma, inte riktigt lika bra tryck som innan nedkylningen men tillräckligt för att kunna koka upp vatten och värma mat.
Test nummer två gjordes i december i en nationalpark utanför Stockholm. Jag var då ute i två dagar och använde egentligen bara köket till att koka upp vatten. Temperaturen låg runt 5 minusgrader och vintergasen fungerade utan anmärkning. Men detta räckte inte för mig. Jag ville veta om gasen var så pass bra att den kunde vara ett alternativ till kemisk ren bensin på krävande vinterturer. Så jag packade pulkan och åkte upp till Sarek.
På vinterfjället behövs ett pålitligt slangmonterat kök och ett effektivt bränsle för att kunna smälta stora mängder snö. När jag var där pendlade temperaturen mellan -2 till -10 grader dagtid och nattemperaturen låg runt -15. Att smälta snön till kokande vatten gick förvånansvärt snabbt, till och med på morgonen, när gasen hade legat hela natten i snön, var det inga problem att tända köket och smälta snö. Dock gick det åt ganska mycket gas, säkert det dubbla mot vad det går åt på sommaren. Detta är i för sig inte så konstigt, med tanke på att köket måste vara igång betydligt längre när man smälter snö.
Sammanfattningsvis tycker jag att Primus har lyckats bra med sin nya vintergas, och jag kommer garanterat att börja använda den på dagsutflykter och kortare fjällturer under vårvintern. Men när det handlar om rena polarexpeditioner kommer jag nog fortsätta köra med kemisk ren bensin ett tag till. Dessutom går det inte att ta med vintergasen på flyget, och det lär nog dröja innan den finns att få tag på i de avlägsna byarna ute i vildmarken.
/Peter
Tack för recensionen. En fråga: Har du någon bra uppskattning på hur mycket gas som man kan räkna med att behöva vintertid, låt oss säga per person och vecka?
Hej Niklas! Det är ganska svårt att svara på då bränsleförbrukningen kan variera en hel del. Faktorer som påverkar förbrukningen är hur kallt det är, hur bra vindskydd man har, vilken typ av mat man lagar, hur mycket mat man lagar m.m. Jag brukar klara mig på 220 gram gas per vecka sommartid, vintertid skulle jag nog ta med två 220 grams gas för att vara på den säkra sidan. Men som sagt det är många faktorer som måste vägas in. När jag är ute använder jag bara köket till att koka upp vatten 2-3 ggr per dag.
Ps. I sträng kyla (-20 eller kallare), så skulle jag nog välja kemisk ren bensin isället.
Mvh Peter
Tack för svar, Peter. Vi åker till Sarek om en dryg vecka och använder i första hand ett multifuelkök med kemiskt ren bensin, men vi tänkte även köra ett andra kök där vi kommer att testa vintergasen. Allt gott!