På vintertur genom Sarek

”Vi är på väg genom den norra porten till nationalparken med det resliga fjället Niak som en mörk vaktpost i blickfånget. Dimman ligger tät vilket gör det svårt att urskilja konturerna i snön och en kall motvind blåser genom dalen. Det har blivit min tur att spåra och jag har hamnat i ett meditativt tillstånd. Eftersom jag inte har någon framför mig känns det som om det bara är jag och de högalpina bergen här och nu. Mina tankar uppslukas av den storslagna naturen och det underbara, frasande ljudet som uppstår när skidorna skär genom skaren. Spåret av en fjällräv dyker då och då upp och alla i gruppen färdas på helspänn i hopp om att få se ett av dessa sällsynta djur. Vi har kommit till Sarek för att uppleva Europas sista vildmark på vintern, en plats som betytt mycket för mig sedan en lång tid tillbaka.”

Vintertur_sarek_Peter_Persson
På väg genom Routesvagge i norra Sarek

Sarek är kanske Sveriges sista riktiga vildmark och ett spännande resmål för den som vill uppleva det mest unika i vår fjällvärd. I vintras anordnade jag (Peter) och Jonas från Naturkompaniet en åtta dagar lång skidtur genom denna avlägsna trakt i nordvästra lappland. Turen genomfördes av sex äventyrslystna deltagare med olika bakgrund och erfarenhet, men med ett gemensamt mål att uppleva den arktiska vildmarken under den kallare delen av året. Under åtta dagar, utrustade med turskidor, fjällpulkor och kolossala mängder mat, korsade vi nationalparken från norr till söder, en sträcka på ca 13 mil.

Några i gruppen hade aldrig skidat i Sarek tidigare vilket gjorde att jag valde en klassisk färdväg genom parken. Turen startade i Ritsem vid den stora sjön Akkajaure. Där ifrån skidade vi tvärs över sjön, rundade Akkamassivet och fortsatte sedan in mot nationalparkens centrala delar. Största delen av turen gick genom de breda huvudalarna Routesvagge och Rapadalen. Dessa bjöd på stora kontraster med allt från karga, högalpina landskap i norr till täta och viltrika björkskogar i söder. Vi färdades mestadels över folktomma fjällvidder i ospårad pudersnö. De spår som dök upp var oftast efter ripor och rovdjur av varierande storlek, vilket förhöjde känslan av äkta vildmark. Människor stötte vi endast på ett fåtal gånger.

Vädret var helt fantastiskt med soliga, vindstilla dagar och klara, kalla nätter. Vi fick känna på hur det var att tälta i varierande temperaturer mellan -15 och -40 grader. En nyttig och spännande upplevelse där vi snabbt insåg att rätt utrustning och kunskap om hur man använder den kan vara en fråga om liv eller död.

Sarek är även en plats med ett rikt djurliv. Har man tur kan spåren av exempelvis björn, lo, järv eller varg dyka upp. Kanske inte världens bästa plats att steka stora mängder bacon på, något vi upptäckte när vi en sen kväll lockade till oss en räv som strök omkring utanför tälten.

Taltlager_Sarek
Tältläger i Routesvagge

Trots skavsår och förkylda deltagare blev det en mycket lyckad tur med många fina minnen och nyttiga erfarenheter. Färdvägen: Ritsem – Routesvagge – Rapadalen – Kvikkjokk är perfekt för den som vill göra en förstagångstur i området. Den tar cirka 7-8 dagar att skida men man skall alltid planera in ett par extra dagar ifall vädret blir sämre, och vill man göra toppturer så får man lägga till ytterligare någon dag. Färdvägen går genom varierande landskap och erbjuder mestadels lättskidad terräng utan lavinfarliga stråk. Det finns även fina möjligheter att göra toppturer längs vägen ( de högsta topparna når över 2000 meter).

Sarek är dock en plats man skall ha respekt för. Det finns exempelvis inga övernattningsstugor i området så varje övernattning måste ske i tält. Det nyckfulla vädret är en annan del att tänka på. Det kan snabbt växla från strålande sol till rykande snöstorm och det är inte ovanligt med temperaturer ner mot -30 grader även på vårkanten. Men är man medveten om riskerna och kan hantera sig själv och sin utrustning, är en skidtur i området något av det häftigaste man kan uppleva i den Svenska fjällkedjan.

Vintertur_sarek_2_Peter_Persson
Jag och Jonas firar utrustningen ner i en brant ravin

Syftet med turen var att stärka gemenskapen mellan arbetskollegor och medarbetare. Det var även ett ypperligt tillfälle för oss att testa de produkter som vi står och säljer i naturkompaniets butiker. För oss är det viktigt att kunna stå för det vi säljer och det gör vi bäst genom att själva testa och utvärdera de produkter vi köper in. På detta sätt framstår vi som kunnigare och trovärdigare säljare, vilket vi tror att kunderna uppskattar när de kommer in i butikerna för att planera sin egen fjälltur. På nästa sida följer lite tankar, friluftstips och recensioner av den utrustningen vi hade med under turen.

Om Kylan
Det värker i fingrarna, tårna är bortdomnande, den blottlagda huden i ansiktet bränner och kylan kommer krypande genom skalplagg och underställ. Ändå måste väskan knäppas upp, tält resas, kök monteras, pjäxor snöras och sovsäcken måste lämnas på morgonen. Det gäller att minnas att värmen kommer tillbaka, Jag blir varm igen, bara jag fortsätter. Se bara till att det inte gör ont när det blir varmt igen, kan vara illa.

Eftersom att kylan är den värste fienden skall man se till att alltid hålla sig varm utan att svettas. Detta gör man enklast genom att klä sig med lager på lager principen, dvs underställ närmast kroppen, mellanlager och skalkläder ytterst. På vintern behövs inte helt vattentäta skalkläder, det viktigaste är att de är vindtäta och ventilerande. Du behöver heller inte klä dig så varmt så länge du rör dig. Se dock till att alltid ha dunjackan nära till hands när du stannar för rast.

Minus_40

Fler tips:

– Håll humöret uppe och kom ihåg att det är ett äventyr och semester när det går trögt. Om det gör ont däremot, är något fel. Försök åtgärda problemet fort.

– Dubbla strumpor, tunna underst och tjocka utanpå, på samma sätt som resten av plaggen på kroppen.

– Huvud, händer och fötter är de mest utsatta delarna på kroppen. Vindtät mössa när du skidar, ansiktet skyddas bäst med neoprenemask eller balaclava. Ta alltid med ett par varma tumvantar, helst av skalmodell.

– Gå in pjäxorna väl innan du ger dig av. Välj hellre en storlek större, trånga pjäxor ger skavsår och hindrar blodcirkulationen, vilket lätt kan leda till förfrusna tår. Glöm inte att slänga med ett paket Compeed skavsårsplåster, mycket billig turförsäkring, särskilt om pjäxorna är nya.

– Drick ordentligt. Kroppen förlorar mer vätska på vintern än på sommaren. För att få vatten måste snö smältas med hjälp av bensinkök vilket tar tid och drar mycket bränsle. Fyll därför upp vattenflaskor och termos på morgonen så ni har vätska för hela dagen.

– Under längre skidturer krävs ordentligt med energi. Blanda gärna i en sked smör i den frystorkade maten så blir den både godare och mer energirik.

– I godisväg är det få saker som slår Ahlgrens bilar, när det är så kallt att det rasslar när man kör ner näven i påsen är de perfekta. För stort intag kan ha en viss laxerande effekt. Annars är mandelmassa bra för att få i sig mycket och bra energi, akta er bara för marsipan som fryser.

– Att lägga våta eller frusna pjäxor eller kängor i sovsäcken om natten är en dålig lösning i extrem kyla. De stjäl mycket värme från dina fötter vilket resulterar i att du fryser och sover dåligt. Ställ dem istället skyddade från nederbörd med snörningen maximalt öppen och plösen dragen framåt så långt det går, så att det går lätt att kliva i dem på morgonen. De invändiga sulorna kan gott värmas i sovsäcken under natten, tillsammans med mössa och vantar. Tina och förvärm skorna bredvid fältköket eller elden. Du kan även tina skorna genom att placera en tålig dricksflaska med kokhett vatten i skorna, så tinar dem upp snabbt. Var bara noga med att dra åt korken ordentligt.

– Ett annat tips är att lägga en nalgeneflaska vid magen eller nere vid fötterna i sovsäcken. Minst en termos per person är även att rekommendera.

Vintertaltning_Sarek_3_Peter_Persson
En strålande men kall dag i Rapadalen

Utvärdering av produkter:
Vi vill passa på att lyfta fram några produkter som vi var speciellt nöjda med under turen. Bland annat använde fyra av oss turskidor från Åsnes, modell Amundsen med BC bindning och korta stighudar. Skidan fungerade perfekt under alla förhållanden på fjället, bra bärighet i snön, stabil och pålitlig. Den korta stighuden var mycket enkel att fästa under spannet och fungerade utmärkt på de flesta typer av snö. Vi hade dock lite bakhalt i brant terräng eftersom vi drog tunga pulkor efter oss. De korta stighudarna kan även rekommenderas om man skall göra toppturer och vill ha lite bättre glid utför.

En annan liten pryl som man tror är onödig tills man har testat den, är ett Mealkit från Light My Fire. Det består av en liten tallrikslåda med två kåsor, skärbräda och en spork (Sked-gaffel-kniv). Ta med ett Mealkit samt en visp och laga pannkakor i tältabsiden, skärbrädan funkar bra som plättvändare. Bär du en tub med sylt i innerfickan på dunjackan så håller den sig från att frysa. Pannkakor med sylt efter en lång skidtur är inte dumt. Vi hade även med frystorkad mat från Blå Band. Enkla att tillaga och mycket goda. Två favoriter var Kyckling i ris och curry och Pasta Carbonara.

En annan överraskning var ett gaskök från Primus som värmde upp vattnet till lunchen på ett kick, trots att termometern visade -10 grader. Vi var dock tvugna att värma upp gasflaskan innanför dunjackan emellanåt.

Ett bra liggunderlag är minst lika viktigt som en varm sovsäck. Vi testade Exped DownMat 7 & 9 som fick högsta betyg i komfort & isolation. I början tog det lite tid att pumpa upp madrasserna men när man väl fått in snitsen var det inga problem. Vi sov som kungar under hela turen och märkte en viss avundsjuka bland de deltagare som sov på enklare liggunderlag.

Vintertaltning_Sarek_4

/Peter Persson

Dela detta
  • 4
    Shares

5 Comments on “På vintertur genom Sarek

  1. Hej Peter!

    Først og fremmest. Tak for denne fantastiske blog, det er alt sammen utrolig inspirerende!
    Og hvilken tur, det ser godt ud!
    Jeg sidder og ser efter sovepose til sådan en tur som den du beskriver her. Hvilken sovepose bruger du til sådan en tur?

    Mvh.
    Sebastian

    • Hej Sebastian!
      Tack, vad kul att du tycker det.
      Beroende på var och när på vintern jag åker brukar jag använda två olika dunsovsäckar. En Marmot Col med komforttemperatur på -29C eller en dunsovsäck från The North Face med en komforttemp på -18 C. Om jag väljer den tunnare säcken brukar jag ibland förstärka med en liner. Jag tycker att dun funkar bäst på vintern.

      /Peter

  2. Hej ! Riktigt bra blogg !
    Vart/hur brukar du förvara din vattenflaska på vintertur under dagarna så att det inte fryser ?

    • Hej Morgan!
      Jag brukar fylla vattenflaskan med varmt vatten på morgonen och sedan förvara den i ett vadderat fodral. På så vis kan man ha vattnet i flaskan några timmar utan att det fryser. Är det riktigt kallt kör jag med termos. Vattenflaskan har jag då bara som ett element i sovsäcken på natten och på morgonen brukar jag använda en del av vattnet till frukost, då sparar jag också tid och bränsle på snösmältningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *