Vintertur på barmark – del 1
15/12 2014. Termometern visar – 1 C men snön lyser fortfarande med sin frånvaro. Den här månaden på året är det inte många människor som ger sig ut på tur, speciellt när det inte finns någon snö som lyser upp landskapet. Men att vandra precis innan snön lägger sig kan också vara en fin upplevelse och det finns faktiskt en del fördelar. Det är ofta frostigt i marken vilket gör att det är lättvandrat i skogen. En annan fördel är att du förmodligen kommer vara ensam ute på leden vilket kan vara en upplevelse i sig. Packa med rätt kläder, ett välisolerande liggunderlag och en varm sovsäck med överdrag så får du förhoppningsvis en annorlunda och härlig vintertur. Du kan också prova att byta ut tältet mot en tarp eller utnyttja ett vindskydd längs vägen. På så sätt färdas du lätt och får samtidigt en naturnära upplevelse.
Nedan presenterar jag min packning för turen. Jag var borta i tre dagar. Vädret var stabilt med växlande molninghet och temperturer runt 0/-2 C. Jag färdades i skogsterräng med barmark och övernattade under tarp. Packningens totalvikt landade på 9 kg.
Ryggsäcken
På den här turen valde jag att ta med min favoritryggsäck för skogsturer, en Fjällräven Helags 40. Det fina med den här ryggsäcken är att storleken är perfekt (40 liter) för kortare turer med övernattning. Ryggsäcken har ett skönt bärsystem med ett rejält avlastande höftbältet som möjliggör lite tyngre packningar. Ryggsäcken är varken lätt eller tung i sig men ordentligt slitstark. De två stora sidfickorna rymmer med lätthet flaskor upp till 1,5 liter. Mellan fickorna och själva säcken finns ett utrymme där man kan fästa en yxa. Andra praktiska detaljer är topplocksfickan, kardborrefästena för vandringsstavar och den stora fronfickan där du kan förvara en regnponcho, karta och kompass etc. Ryggpanelen är formpressad med höjdkurvor som ligger skönt mot ryggen. Botten är förstärkt och där finns även ett inbyggt regnskydd.
Egenskaper:
Bärsystem: justerbart
Tyger: 500D nylon, 750D nylon
Volym: 40 liter.
Mått (BxDxH): 48 x 24 x 66 cm.
Vikt: 2 kg.
50 kr går till projektet ”Save The Arctic Fox”
Jag tror att Helags 40 en utgående modell, så passa på att lägg beslag på ett exemplar innan den försvinner.
Kläderna
Här är alla kläder som fick följa med på turen. Jag har numrerat en del prylar som jag vill lyfta fram lite extra.
(1) Skalkängor från Lundhags med bra utrymme gör att man får plats med ullsulor och varma ullstrumpor.
(2) Softshellbyxor från Tierra. Ett par kraftiga softshellbyxor är perfekt på vinterturer. De ger skön rörelsefrihet när du vandrar samtidigt som de värmer skönt i kylig väderlek. Skulle det bli för varmt kan du enkelt ventilera genom att öppna dragkedjorna på sidorna av benen.
(3) En följsam jacka från Fjällräven. Ventilerar otroligt bra och skyddar mot vind tack vare kombinationen av G-1000 och stretch. Den här jackan har fått följa med på alla möjliga turer genom åren och är ett av mina mest användbara plagg.
(4) För att lätta packningen valde jag att ta med en smidig regnponcho istället för ett regnställ. Turens längd, terräng och rådande väderlek avgjorde valet. Den här ponchon kan även göras om till en nödtarp. Den väger endast 280 gram och tar inte större plats än en halvliters vattenflaska.
(5) Jag kände att jag var tvungen att ta med en lite varmare förstärkningsjacka men ville ändå lämna dunjackan hemma. Det fick bli ett mellanting. Här ser ni Marmot Variant Jacket som har syntetisolerade kanaler på framsidan av bålen. Inte lika varm som en dunjacka så klart men varmare än en traditionell fleece. Obs! Är du osäker så kör på en dun- eller syntetjacka så du inte fryser och blir nedkyld under rast.
(6) Alla som är ute i skog och mark på hösten och vintern vet hur obehagligt det är med blöta vantar. Jag valde ett par smidiga fingervantar i merinoull närmast handen (som dessutom funkar ihop smartphones), ett par varma handskar i Gore-tex från Hestra samt skaltumvantar för extra skydd mot regn och blöt snö.
(7) Medeltjockt underställ i merinoull från Icebreaker. Ett par långkalsonger, en långärmad tröja och en T-shirt. Ull är det bästa alternativet när det är kallt.
(8) En ribbstickad ullmössa från Fjällräven och en balaclava i merinoull från Aclima. Balaclavan är otroligt skön att använda i sovsäcken och du slipper andas in kall luft under natten. Även här är ull att föredra då den värmer även om den blir lite fuktig.
I nästa inlägg visar jag resten av utrustningen.
Hoppas ni får en bra dag /Peter
Övrig utrustningen
Vad var det för övrig utrustning. Tarp, hängmatta och sovsäck?
Hej Martin. Jag kommer presentera övrig utrustning i nästa inlägg. Det är bland annat kök, tarp, liggunderlag, sovsäck, vintergas, mat mm.
Mvh Peter
Har du värmejackan över eller under din fjällrävenjacka?
Hej Kalle.
Jag hade den under Fjällrävenjackan. Den är ganska tight i modellen så den passar bäst som mellanlager.
Jag förstår att du hade den under nu när jag har kollat upp jackan 🙂 Tack för svaret iaf!
Inspirerande och enkel helgtur! Ser fram emot att få se sovsystemet. 🙂
Nya hemsidan är för övrigt mycket stilig!
Tack Petter! Nästa inlägg kommer inom kort.
Mvh Peter
Hej,
Ville bara säga att du är en stor inspirationskälla! Både jag och min man har fått massor av bra tips och idéer från dig. Vi kikar ofta in på din sida som förövrigt är jättefin och kul att läsa.
Fortsätt med det du gör, för du gör det jättebra.
Hälsningar
Sandra
Hej Sandra!
Tack så jättemycket, det var verkligen kul att höra.
Hoppas ni får en fin Jul
Mvh Peter
Riktigt snygg sida!
Vilken yxa använder du…
Hej!
Håller med dig om Helags säcken. Den är verkligen användbar. Har haft den på 5 dagarsturer sommartid i fjällen med tält. Inga problem att få med sig det man behöver. Väger in på 7 kg plus mat. Tål tung packning.
Härligt att höra Christer.
/Peter
Hello Peter,
I would like to buy your Fjllraven helags 40l backpack if you will sell it?
Great page by the way!
Regards,
David
Du är inte sugen på att sälja din gamla Helags? 🙂
Med vänlig hälsning!