Tillbaka till vildmarken

Stora områden i Europa avfolkas i snabb takt. Miljöstiftelsen Rewilding Europe vill återskapa den vildmark som en gång fanns och locka dit turister.

När den europeiska landsbygden avfolkas uppstår marker som inte fyller någon funktion för vare sig människor, djur eller växter. Stiftelsen Rewilding Europe, med säte i Holland, vill vända problem till möjligheter genom att få den biologiska mångfalden tillbaka och samtidigt bidra till en ny näring på landsbygden. Projektet pågår i fem utvalda områden med potential att bli stora sammanhängande vildmarker.

– Vi vill skapa tio Serengeti eller Yellowstone i Europa. En gång hade vår kontinent ett väldigt rikt natur- och djurliv, med många arter som nu är utplånade. Att göra Europa vildare skapar en jättestor möjlighet för vildmarks- och viltskådningsturism, säger naturfotografen Staffan Widstrand, som är marknadsansvarig på Rewilding Europe.

Projekten drivs av lokala aktörer och organisationer, med Rewilding Europe som samordnare. De finansieras av bland andra Världsnaturfonden och Postkodlotteriet. I Sverige är det Ekoturismföreningen som driver frågan.

– Vi tittar efter regioner där läget är kritiskt. Ett av de pågående projekten, på gränsen mellan Spanien och Portugal, ligger i ett område på en miljon hektar mark som håller på att överges i stor utsträckning. Där var man beredd att prova vad som helst och den attityden möter vi på plats efter plats.

När tamdjuren tas bort blir resultatet buskmark och skog med liten biologiskt mångfald. Planen är att återinföra de vilda stora gräsätare som höll markerna öppna innan jorden började brukas.
– Viktiga djur som kronhjorten och visenten har nästan utplånats men börjat komma tillbaka tack vare hängivna människor runt om i Europa. Andra arter som vildhästen och uroxen är helt utrotade. Dem vill vi försöka ersätta med hjälp av primitiva raser bland tamdjur säger, Staffan Widstrand.

5 områden som förvildas
Rewilding Europes projekt pågår i dag på västra Iberiska halvön, vid gränsen mellan Portugal och Spanien, i östra Karpaterna i Polen och Slovakien, i södra Karpaterna i Rumänien, i Donaudeltat i Rumänien och i den kroatiska bergskedjan Velebit.

mer info hittar du på Rewildingeurope.com

Dela detta
  • 36
    Shares

One Comment on “Tillbaka till vildmarken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *