Vildmarksskolan – Att korsa ett vattendrag

korsa_vattendrag_vildmarksskolan

Naturen visar ingen nåd. Olyckan kan drabba även den mest erfarna vandraren, men vi råder själva över mycket. Att ta sig över ett vattendrag är bland det mest riskabla man kan göra på en vandring. Går du på en markerad led så finns det oftast broar över de strida jokkarna, men går du utanför lederna, blir det ibland nödvändigt att vada över vattendrag. Den största risken med att vada i fjällen är att vattnet är strömt och mycket kallt. Dessutom kan stenar komma i rullning vilket gör att man lätt kan tappa balansen. Målsättningen bör därför vara att försöka undvika att vada så gott de går och när man måste göra det, skall man göra det på ett så säkert sätt som möjligt.

Det första man bör göra är att förbereda sig noga: studera kartan ordentligt, ta reda på fakta om området och ta hänsyn till nederbörd och årstid. Planera vandringen så att du inte behöver korsa fler vattendrag än vad som är nödvändigt.
Ju högre vattenstånd, desto farligare är det att vada. I fjällen är vattnet oftast som högst mellan maj och juli, när snö- och issmältningen är i full gång. Augusti brukar vara den torraste månaden medan det i september ofta förekommer mer ihållande regnväder som ökar riskerna. Även under dygnet förekommer variationer av vattennivån. Nivån är oftast lägst på morgonen på grund av nattkylan som hindrar avrinningen från fjälltoppar och glaciärer. Det högsta vattenflödena är under eftermiddagen och kvällen innan kylan lägger sig över fjälltopparna.

Ett vanligt misstag är att man väljer att vada det smalasta stället på älven, eftersom man tror att det är säkrast när det är nära till andra strandkanten. Oftast är det tvärtom. Det smalaste stället är oftast både djupt, strömt och farligt. Vada istället älven där den är som bredast och grundast. Den bästa platsen att korsa en älv är ofta där älven mynnar ut i en sjö. Där delas den ofta upp i flera armar med grusöar emellan. Där älven kröker sig är den som djupast och strömmen som starkast i ytterkanten. Tänk även på att älven är grundare ju högre upp i terrängen du befinner dig. Därför kan det löna sig att följa vattendraget uppåt för att hitta en plats att ta sig över. Nedan följer fem viktiga punkter som kan vara bra att tänka på när du planerar en vandring i fjällen.

Att tänka på vid övergång av vattendrag:

1. Läs kartan noga och ta hänsyn till årstid och regnväder.
2. Korsa jokken där den är som bredast och grundast.
3. Vada aldrig barfota.
4. ta hjälp av en vandringsstav eller ett rep om ni är flera personer.
5. Vada aldrig ett vattendrag om du känner dig osäker.

/Peter

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>