Att välja rätt kniv
Att välja den bästa kniven för dina behov kan vara en svår uppgift. Många återförsäljare erbjuder ett stort utbud av knivar med många olika funktioner, former och storlekar att välja mellan. Från vikbara multiverktyg till stora knivar med tunga blad och allt däremellan.
Under mina äventyr i vildmarken har jag haft möjlighet att testa en hel del olika knivar, vissa har varit bra andra lite sämre. Det finns många knivar som kommer att få jobbet gjort, dock finns det några viktiga saker att tänka på när du vill hitta det bästa verktyget för just dig.
Det finns i princip tre typer av knivar, var och en med sin egen plats och syfte.
1. Knivar med fasta blad
2. Fällknivar
3. Multi-verktyg
Knivar med fasta blad
Enligt mig själv, är dessa typer av knivar det bästa valet för skog och mark eller om du hamnar i ett överlevnadsscenario i vildmarken. Knivarna är konstruerade för att kunna tåla mycket stryk, vilket är ovärderligt när du t.ex bygger vindskydd, jagar, hackar grenar, bänder i trä mm. Detta betyder inte nödvändigtvis att det måste vara en stor kniv eller en machete … En bladlängd på 9 till 15 cm är tillräckligt för att klara de flesta uppgifter.
Men som med allting annat, är inte alla knivar skapade med samma goda kvalitet. Det finns många billiga så kallade ”överlevnadsknivar” med inbyggd kompass och ihåligt handtag som bör undvikas. En bra överlevnadskniv skall ha ett kraftigt blad som håller skärpan länge. På vissa knivar går bladet hela vägen genom skaftet, vilket gör dem otroligt starka. Vidare skall kniven klara både fukt, värme och kyla bra. Den skall ha ett greppsäkert handtag så att du inte slinter, och gärna ett hål för snodd/lina. Tänk igenom dina behov noggrant och kom ihåg att kvalitet räknas. Dessutom, om du är på väg till skogs, kan det vara bra att ha en smidig fällkniv med för mindre krävande sysslor utöver din fasta kniv.
På bilden nedan ser ni fyra knivar med fast blad. Längst upp till vänster har ni en Mora Pathfinder kniv, som är en stor men förvånansvärt lätt kniv som funkar till det mesta. Till höger ser ni EKA Nordic W12 som är en av mina absoluta favoriter. Kniven är stark, har ett perfekt format och ligger riktigt skönt i handen. Längst ner till vänster ser ni Mora Bushcraft Survival som är en bra allroundkniv som är lätt att vässa i fält. Till höger om den är Fällkniven A1 som är en av världens mest robusta överlevnadsknivar med flera betydande fördelar. Den har ett fast blad som är 160 mm långt och 6 mm brett. Den är gjord av ett VG-10 stål, som är otroligt tåligt och som håller skärpan mycket väl. Dock är den lite väl tung för att passa det ”vanliga” friluftslivet, men är man i väg på expedition långt ut i vildmarken är den en pålitlig följeslagare.
Köp Fällkniven A1, Mora Bushcraft Survival, Eka Nordic W12 och Mora Pathfinder på Naturkompaniet
Fällknivar
Även om dessa knivar inte är lika hållbara som knivar med fasta blad, kan en fällkniv vara den bästa kniven för dig. Fällknivar är mer kompakta och lättare att bära än knivar med fasta blad. Återigen är en god kvalitetskniv viktigt, men du behöver inte spendera tusentals kronor. Medan en kniv med fast blad förmodligen är lite ”overkill” att ha med i t.ex bilen, kan en fällkniv istället vara bättre lämpad i din vardag.
En bra fällkniv låser fast i utfält läge när den öppnas, och lossnar inte under användning. Den bör ha en funktion som gör att du kan öppna den med en hand, i händelse av skada eller om du skulle fastna t.ex på klätterklippan. En fällkniv kan även vara smidig att ha med på dagsturer och enklare vandringar, då du oftast går med lätt packning. Några varumärken som gör bra fällknivar är Svenska Eka och Fällkniven
På bilden ser ni en Fällkniv från Leatherman
Multiverktyg
Ett multiverktyg är som en liten mini-verktygssats som du bär med dig på ditt bälte. Även om det inte är det bästa överlevnadsverktyget i t.ex en ökenmiljö, kan det vara väldigt användbart i en mer urban miljö … och ett bra verktyg att ha i bilen ihop med ditt överlevnadskit. Några kända tillverkare av multiverktyg med bra kvalitet är Leatherman, Gerber. och Victorinox. Deras multiverktyg kostar lite mer men är konstruerade för att användas och tål tuffa tag. Det finns gott om billigare multiverktyg på marknaden också, men dessa skall man absolut akta sig för tycker jag, eftersom verktygen lätt går sönder vid lite mer krävande arbeten.
På bilden visas en Victorinox Ranger Wood 55
Så vilken är den bästa kniven/verktyget för dig? Tja, som du ser finns det en plats för dem alla, och ditt val beror till stor del på din avsikt. Om du är en friluftsentusiast har du kanske redan en favoritkniv som du inte skulle byta ut för någonting annat. Men för dig som fortfarande letar där ute i knivdjungeln, kan denna guide vara en liten hjälp på traven.
Ps. Ni får gärna starta en diskussion kring ämnet här på bloggen.
Trevlig helg! /Peter
- 3Shares
Hej Peter
Bra inlägg!
Jag skaffade mig en Fjellman från Helle för många år sen. Fast blad som går rakt igenom ett trägrepp.
Det enda den saknar är slintskydd för fingrarna men å andra sidan är den riktigt pålitlig och ”växer” ju mer man använder den. En riktig kompis 🙂
Kanske en länk till hur man slipar sin kniv hade hjälpt många? Ett bryne kan ju göra underverk när eggen börjar bli för tam.
Hej Jonas, kul att du gillade inlägget. Ja, det är en speciell känsla med handgjorda knivar, och Helle gör ju riktigt bra sådana. Bra idé om att länka till en sida om knivslipning, jag ska se vad jag kan göra där 🙂
Ha en skön helg!
bra där Peter, kniven är ju det viktigaste! Man (jag) skapar ju liksom ett känslomässigt band band till sin kniv. Jag håller på att välja mellan just F1an och S1an i nuläget och har väldigt svårt att bestämma mig. Oftast har ju jag med mig en SOG på 15cm men den är egentligen alltför tung. Särskilt som huvudområdet för den på senaste turen var att agera smörkniv. Multiverktyget, en leatherman skeletool stod för det mesta jobbet, grymt multiverktyg med mycket bättre kniv än de flesta andra multiverktyg. Jag insåg väl där att på kalfjäll fyller inte 15cm någon större funktion. I skogen är det väl en annan femma. Så det blir allt en F1a… tror jag. S1an är ju läcker och jag tycker spetsen verkar bättre att sprätta upp en mage med (när man rensar fisk). Det kanske blir båda.
Och så skall man ju ha en fin handgjord kniv i bältet också, du vet kolstål, renhorn och ornamenterat läder. Så att man ser snygg och äkta ut i vildmarken =)( och för känslans skull, som jag nämnde i början, vissa av dem är riktigt bra dessutom)
Har väl testat de flesta varianter under både skogsturer (från den korta svampturen till vandringen) och i det militära. Håller med Peter i det mesta. Två saker jag lärt mig:
1: En dyr kniv är bättre än en billig. Få saker stör mer än en knäckt/slö kniv två dagar in på vandringen (jag vet av egen erfarenhet:). Förutom att livslängden och pålitligheten är större så tenderar man att vara mer rädd om bra grejer. Man slipar, rengör och oljar i högre utsträckning vilket ökar livslängden än mer.
2: En stor kniv är bättre än en liten. Visst, den väger något mer men det finns inget en liten kniv kan göra som inte den stora också klarar. Det blir lite mer ”meck” med finliret med en stor kniv men allt går. S1 är ett mycket bra val men jag hade även övervägt A1 som är ett steg större och betydligt bättre att hugga med. Komplettera upp med en liten smidig fällkniv så är du hemma.
PS. Lite förvånad att Mora-kniven kom med på listan i artikeln, min erfarenhet är att skärpan blir slö ganska fort på den, kanske tack vare den branta fabriksslipningen. Att den sedan är ful kanske inte hör hit =)
David
Tjena Peter!
Jag ska köpa en ny kniv och valet står mellan Fällkniven F1 och S1. Jag fick uppfattningen att du har erfarenhet av bägge knivarna. Vad anser du respektive kniv har för för- och nackdelar?
/Fredrik
Hej Fredrik.
Jag tycker båda knivarna är grymt bra. Modell F1 är nog den jag använder mest eftersom den är så liten och behändig. Dock föredrar jag modell S1 när jag är iväg på längre vildmarksturer. S1 är helt enkelt bättre vid grövre arbeten samt vid jakt och fiske.
Mvh Peter
Något som är viktigare än att välja rätt kniv är att lära sig att använda den rätt och att slipa och vårda den så den alltid är vass.
Jag håller med om att det är viktigare att lära sig använda och vårda den kniv man har än att köpa rätt kniv. Dock så kan storleken ha stor betydelse. Jag har under flera års tid använt en Fällkniven A1 som jag tycker är en förträfferlig kniv som klarar av ”allt”. För mig var dock storleken till dess nackdel vilket ledde till att den allt för ofta fick stanna hemma och sällan fanns till hands när den väl behövdes. Den var helt enkelt för stor för att jag skulle släpa med mig den om det inte var något speciellt på gång så till slut sålde jag den. Parallellt med denna använde jag en wm1 från samma tillverkare och den har jag fortfarande med mig när jag är ute på tur. Eftersom a1:an oftast var hemma så fick jag förlita mig på wm1:an vilket fungerat utmärkt i de flesta fall. Det enda jag saknar är lite bladlängd då den är i minsta laget när man exempelvis ska spänta ved till en brasa. Och för det andra saknar jag möjligheten att slå på baksidan av bladet då den saknar genomgående tånge. Så för min del lutar det åt en Fällkniven F1 som ersättare för bägge knivarna. Lite längre bladlängd och bred genomgående tånge. Valet stod länge mellan F1 och S1 men den senare riskerar att bli liggandes precis som a1:an. Det viktigaste enligt mig är trots allt att jag trivs med kniven.
/Fredrik
Jag rekomenderar starkt S1 denna kniv har jag haft i över 10 år den får jobbet gjort
Ett tips till nybörjare kan vara att prova en kniv som inte har konvex egg. Finner min F1:a ganska svår att bryna då eggens vinkel är bredare nere vid handtaget och avsmalnande mot spetsen.
Fungerar att använda sig av en musmatta och våtslippapper med finare kornstorlekar, men eggen blir inte så där idiotvass som man vill ha den när den är nyslipad.
Pingback: Bästa fällkniven 2020 - Ett smidigt verktyg | Friluftslabbet