Utrustningstest – Hilleberg Enan

I den här filmen pratar jag lite om lägerutrustningen som jag hade med på den senaste vandringen genom Ultevis urskogar. Ställ gärna frågor om ni undrar något så besvarar jag dem så fort som möjligt.

I filmen presenterar jag Hilleberg Enan som är det senaste enmannatältet i deras sortiment. Enan är ett tresäsongstält baserat på Hillebergs klassiker Akto. Konstruktionen är identisk med Akto med en stång i en heldragen stångkanal. Största skillnaden är att man har använt lättare vävar i inner- och yttertält. Detta har gjort att man har kunnat minska vikten med 500 gram. En annan skillnad är att Enans ventilation är integrerad i konstruktionen. Innertältsdörren är helt av knottsäkert myggnät och huvud- och fotändarna är av starkt nät för bästa luftcirkulation.

Tältet är fantastiskt lätt (1100 gram) och passar för vår, sommar och höst. Det ger dig gott om utrymme, bra ventilation och är perfekt för dig som vill hålla vikten på din packning nere till ett minimum.

Övrig utrustning som visas i filmen är min sovsäck och liggunderlag. Sovsäcken är en Fjällräven Sarek Three Season med en komforttemperatur på -8 grader. En perfekt dunsovsäck när man är ute på fjället på senhösten. Liggunderlaget är ett Therm-A-Rest NeoAir X-therm. Ett superlätt, uppblåsbart liggunderlag med mycket bra isoleringsförmåga.

Fler filmer kommer inom kort.

/Peter

Dela detta

12 Comments on “Utrustningstest – Hilleberg Enan

 1. Hej Peter!

  Du nämner att du är väldigt nöjd med ditt liggunderlag (Therm-A-Rest NeoAir X-therm) och jag instämmer. Man kan ju blåsa upp det med munnen eller med en medföljande packpåse, det sistnämnda är lite struligare. Hur gör du? Har du någon erfarenhet av att det samlas fukt i liggunderlaget? Har du använt det på vintern?

  Ser fram emot mer film + bilder från din skogsvandring!

  Hälsningar, John Svidén

  • Hej John!
   Jag blåser nästan alltid upp liggunderlaget med munnen. Det bör funka bra då det inte finns någon isolering som binder fukten.
   Möjligtvis att man ska använda en pump på vintern. Jag använde dock munnen på min vintertur genom Sarek och det funkade bra.
   Jag ser dock alltid till att förvara liggunderlaget med ventilen öppen.

   /Peter

 2. Hej! Ska ge mig på Abisko – Hemavan nästa år och tveklöst kommer jag ha stor nytta av din blogg på vägen dit! Just tält känns viktigt att hamna rätt på och det lär bli ett Hilleberg. Skulle du säga att Enan är ett tält som funkar så länge det inte ligger snö? Kanon att se hur du får plats med ryggsäcken i absiden, det har oroat mig lite. Hilleberg har ju ett Niak 1.5 på gång under 2016, har du någon synpunkt på det?

  • Hej Jochen!
   Det var skoj att höra. Ja, Enan är ett tresäsongstält. Det funkar både på fjället och nedanför trädgränsen under barmarksperioden.
   Niak ser också ut att vara ett grymt tält, Jag har dock inte hunnit testa det än. Största fördelen med det är att du har mer plats än i Enan. Sen är ju tältet självstagande vilket har sina fördelar beroende på vad du ska göra.

   Om du inte har bråttom, kan du vänta tills Niak släpps och sedan titta på båda tälten i någon av Naturkompaniets butiker. Brukar vara lättare när man ser dem bredvid varandra och kan klämma och känna lite :)

   /Peter

   • Ingen brådska just nu, avfärd först i augusti, så jag kommer nog hänga en del på Naturkompaniet innan dess. ;) Trist att de inte verkar ha ditt liggunderlag i sortimentet längre dock.

 3. Hej Peter,

  Undrar vilken storlek av Therm-A-Rest NeoAir X-therm du använder, Regular eller Large? Har funderingar på att köpa ett Enan-tält men är lite osäker på hurivida Therm-A-Rest NeoAir X-therm Large får plats utan problem då jag ser på Hillebergs hemsida att innertältets bredd endast är 60 cm brett.

  Tack på förhand,

  Mattias

  • Hej Mattias!
   Jag har ett regular. Om liggunderlaget är bredare än 60 cm kan det nog bli lite trångt i Enan. Kika gärna på Hilleberg Niak, det en ny modell som kommer i vår. Det är ett självstagande enmanstält som endast väger 1,6 kg men med betydligt mer plats i innertältet än Enan.

   Mvh Peter

   Mvh Peter

   • Hej Peter och tack för svaret!

    Jag tror att Niak-tältet blir för stort och är rätt sugen på Enan-tältet med sin låga vikt. Jag har inte skaffat något liggunderlag ännu så jag är mycket tacksam för svaret. Då får det bli ett regular för min del.

    Mvh,

    Mattias

 4. Hej Peter!

  Är i färd att köpa ett Enan och har en fråga om ventilation/kondens. Du testade ju tältet under din solotur genom Ultevis, under minst sagt rätt så blöta förhållanden. Hur upplever du att Enan ventilerar, hade du problem med kondens? Det jag tänker på är avsaknaden av toppventil och om detta gör att det lättare uppstår kondens överlag.

  • Hej Joel!
   Jag tycker att Enan ventilerar mycket bra, bättre än Akto. Hela dörren är i meshnät samt ventilationerna på kortsidorna, vilket gör att luften kan cirkulera bra i tältet.
   Det var egentligen bara vid ett tillfälle, då yttertältet hade lagt sig mot innertältet vid fotänden som det blev lite fuktigt på sovsäcken, men det var inget stort problem. 100% kondensfritt blir det nog aldrig när man tältar.

   /Peter

 5. Hej !
  Har ett Nallo två tält minst 27 år gammalt har bytt golv en gång. Lyxigt om man är ensam.Men lägre vikt vore bra.
  Intressant följa era utrustnings tester, m.m.!
  Funderar över skaffa ett 1 mans tält tycker ;Vaude-Lizard Gul 1 p. 690g. Packad storlek: 10×35 cm. Vikt 740 gram. Låter intressant men kanske ganska nytt på marken.Hilleberg är beprövade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>