Äventyr i Lemmenjoki

Lemmenjoki_toppbild

Det här var det första riktiga paddeläventyret för mig och mina vänner. Under en vecka paddlade och vandrade vi genom Finlands största Nationalpark Lemmenjoki. Nedan kan ni läsa vår dagbok från turen.
Lemmenjoki_1
Här står vi redo att ge oss in i vildmarken. Martin till vänster i mitten Fredrik
och jag själv till höger.


Dagboken från turen

11/6
Efter en 50 mil lång biltur från Kiruna var vi äntligen framme vidkanotuthyr-ningen i Njurkulahati. Vi blev faktiskt lite oroliga när de sista milen var grusväg, fast kartan visade att det skulle vara en relativt stor väg. Men vi hade hittat rätt och var nu väldigt sugna på att komma iväg.

Kanotutbudet visade sig vara ganska klent, men som tur var så fanns det en modell större som vi precis fick plats i. 3 personer med packning, det kräver en större kanot än man kanske tror.

Lemmenjoki_2

Känslan att äntligen vara igång lyste i våra friluftsögon när vi paddlade iväg och lämnade civilisationen bakom oss. Nu hoppades vi bara att vädret skulle vara någorlunda bra. Samtidigt ville vi ha lite varierande väder, eftersom vi ville testa våra kläder och våran utrustning.

Efter några timmars paddling hittade vi en fin udde att slå läger på. Vi fick snabbt upp vindskyddet och satte igång gasköket och lagade mat. Vi gick å la oss relativt sent efter mycket historier och skämt framför brasan.

12/6
Väckning 06.00, inte särskillt svårt att gå upp när det är lika ljust på natten som på dagen. Det var betydligt svårare att somna. Morgonen började med en molnfri himmel, härligt! Efter en snabb frukost rev vi vindskyddet, alla var vi sugna på att komma iväg.

Paddlingen fortsätter i sydvästlig riktning med lätt motvind. Terrängen börjar nu bli mer kuperad och branta skogsbeklädda sluttningar tonar upp sig längs med älven.

Vi ser en ren på mycket nära håll när vi paddlar runt ett krön längs strandkanten. Vi blev nog lika rädda som renen, för vi hade skrämt upp varandra med björnskämt tidigare. Så när det prasslade till bland snåren så trodde vi först att det var en björn. Vi såg även en bisamråtta som simmade bara några meter från kanoten.

Vädret var helt underbart! Vid lunch tog vi ett iskallt bad och lagade mat vid en fin sandstrand.

Lemmenjoki_3

13.45 Är vi framme vid Ravadsjärvi, där vi lämnar kanoten. Härifrån ska vi vandra långt in i Lemmenjokis djupa tallskogar, via älvdalarna. Första sträckan vandrade vi längs en vandringsled. Efter några km lämnade vi leden och gav oss in i den riktiga vildmarken. Sent på eftermiddagen slog vi läger vid en fors. Vi gjorde även en tur upp på kalfjället för att få en överblick av området vi rörde oss i. På kvällen kom myggen och vi fick göra en stor eld för att slippa undan dessa blodsugande bestar.

13/6
Väckning 08.00. Peter har varit uppe och spanat efter vilt sedan kl 06.00 utan några större upptäckter tyvärr.

Vi fortsätter vandringen längs ett större vattendrag. Den tryckande värmen fick svetten att rinna konstant och vattenflaskorna fick fyllas på ofta. Vi enades om att finskt jokkvatten var det godaste och mest uppfriskande vi hade druckit.

Lemmenjoki_4
Fredrik tar sig över en fjällbäck.

Naturen var verkligen storslagen och hela dagen vandrade vi i dalar med berg runt om oss. Det var verkligen tydligt var gränserna gick i naturen. Naturen varierade mellan tallskog, björkskog och kalfjäll. På fjället fick vi lite svalka när vinden låg på och vi bestämde oss för att äta lunch vid en liten fjällsjö.

Efter att vi rundat ett större fjäll, kom vi ner i tallskogen igen. Överallt kunde vi se spår
av älg. Har nog aldrig sett så mycket älgspillning i hela mitt liv. Men någon älg såg vi konstigt nog inte till. Däremot såg vi ren. Den sista sträckan ner mot lägerplatsen var mycket vacker. Vi vandrade på en sluttning med älven ringlandes under oss. Ett perfekt ställe för att spana efter vilt.

Det var fruktansvärt varmt! Måste ha varit över 25 grader och helt vindstilla i skogen. Vi bränner oss på huvudet, armar och i nacken. Martin var den som brände sig mest av oss. Han var röd som en gris och hade solfrossa.

Vi fann en perfekt lägerplats vid älven där vi tog ett uppfriskande bad. Man kunde känna åskan i luften och det dröjde inte länge innan himlen blev svart. Nu gällde det att handla snabbt! Aldrig har vi slagit upp ett vindskydd så fort.

Vi hann precis innan himlen öppnade sig med ett brak! Blixtar och åska avlöste varandra och regnet fullkomligt öste ner och vi fick hålla i presseningen för att den inte skulle lyfta i vinden. Det var nu vi skulle få reda på om vindskyddet verkligen skulle hålla. Under en halvtimme låg vi i vårt vindskydd och såg hur himlen blixtrade och dundrade. Sedan blev allt tyst och solen kom fram igen.

Natten var tropisk! Vi kunde inte ligga i våra sovsäckar för att det var för varmt, och vi kunde inte ligga utan sovsäck för då åt myggen upp oss. Det blev inte mycket sömn den natten.

14/6
Flera regnskurar under natten hade fört med sig kylig luft, vilket var skönt. Efter frukosten fortsatte vi vandringen ner mot kanoterna i Lemmenjokidalen. Vi siktade på att bestiga Lemmenjokis högsta berg till kvällen. Men för att komma dit var vi tvugna att paddla några km söderut.

Påvägen dit besökte vi även det mäktiga vattenfallet vid Ravadasjärvi. 3 älvar möts och bildar ett gigantiskt vattenfall vid sluttningen ovanför Lemmenjokiälven. Det var en härlig känsla att stå ovanför fallet och titta ut över dalen med hela den mäktiga vildmarken runtomkring.

Lemmenjoki_5
Lemmenjoki_6
Fallet vid Ravadasjärvi.

Till kvällen nådde vi tillsist nedre delen av Lemmenjokidalen där vi lämnade kanoten och det mesta av packningen. Vi ville bestiga berget med lätt packning, endast vattenflaska och regnkläder tog vi med. Sedan var det bara att börja gå.

Vädret var verkligen med oss denna dag. När vi nådde toppen stod solen lågt och vi fick en fin panorama vy över hela Lemmenjoki nationalpark. Skog, skog, skog och återigen skog så långt ögat kunde nå. Vilken mäktig upplevelse att få stå och titta ut över detta storslagna område. Det är verkligen något speciellt med denna endlösa taiga!
Lemmenjoki_toppbild
Lemmenjoki_8
Utsikt över Lemmenjokidalen.

Klockan börjar nu bli mycket så vi bestämmer oss för att bege oss ner till kanoterna och paddla vidare. Efter någon timmes paddling hittar vi en mysig plats på en udde med branta raviner på båda sidor av älven.

Denna natt bestämde vi oss för att sova under bar himel. Vi delade broderligt på den sista chokladen och min vanilj o hallon desert. Sedan somnade vi till eldens sprakande och skogens alla ljud.

15/6
Färden fortsätter på älvens klara vatten. Vi har en otrolig medvind som gör att vi paddlar dubbelt så snabbt. I detta tempo skulle vi vara framme 1 dag tidigare än beräknat. Vi bestämmer oss för att utnyttja medvinden och paddla så långt vi kan. Under färden får vi syn på två kungsörnar som seglar över oss. Häftigt att se dessa vackra fåglar segla omkring bland molnen.

Eftersom vi nu paddlade medströms kunde vi ta oss igenom forsarna som vi på ditvägen var tvugna att tåga förbi. Detta gjorde att vi sparade yttligare med tid och kunde därför paddla hela vägen till Njurgulahati på nolltid.

Vi fick vara med om ett spännande vildmarksäventyr med många aha-upplevelser.
Lemmenjoki är ett resmål vi varmt kan rekommendera till människor som gillar att vistas i ödemarken.
Lemmenjoki_7

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>