Besök hos Primus

besok_hos_Primus

Förra veckan blev jag och Fredrik inbjudna till Primus huvudkontor i Solna där vi fick se hur ett friluftskök blir till. Primus är ett genuint Svenskt företag som har tillverkat friluftskök ända sedan 1892. Roald Amundsen hade t.ex med sig ett kök från Primus i packningen när han var den förste att nå Sydpolen den 14 december 1911. Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay använde även ett Primus på Mount Everest när de nådde toppen den 29 maj 1953. Så, är det några som kan det här med friluftskök så är det Primus.

Primus utvecklar alla sina produkter själva, vilket gör att de har full koll på hela produktionsledet, från idé till framtagande av prototyper och slutligen färdig produkt. Prototyperna skapas faktiskt här i källaren i Solna, där Primus har en verkstad och ett laboratorium. Här testas produkterna om och om igen, bland annat i hård vind och sträng kyla, innan de till sist går iväg till tillverkningen i Estland.

Vi passade naturligtvis på att fråga mycket om olika kök och vi fick en del matnyttiga tips på hur man på bästa sätt servar ett kök inför en lång expedition. Vi kikade på många olika köksmodeller, bland annat ett smidigt enmanskök som heter Eta Lite, med patentsökt brännare som nu finns att köpa hos Naturkompaniet. För Projekt Alaska får det dock bli ett Omnilite Ti, som är ett prisbelönt flerbränslekök från Primus.

besok_hos_Primus_2

/Peter

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>