Under min solopaddling genom Yukon stötte jag på en hel del fantastiska djur. I filmen ser ni ett Bergsfår (Dall Sheep). De förekommer oftast ovanför trädgränsen i klippiga regioner med ängar och de har mycket bra förmåga att klättra. Uppe på klipporna är de i stort sett skyddade mot naturliga fiender som vargar, björnar och pumor.
Sveriges framtida äventyrare i Tierra Adventure Academy har precis avslutat sitt examinationsäventyr i Höga Kustens världsarv. Det har varit ett tufft och lärorikt äventyr som alla deltagare klarade med bravur. Här är en liten försmak på hur det såg ut.
I helgen var jag och Fredrik på Outmeals vårvandring i Varberg för att hålla ett föredrag om Alaska. Eventet hölls vid Ästad vingård som är belägen mitt bland de vackra bokskogarna. Detta är faktiskt Sveriges största ekologiska vinodling. En inspirerande miljö för möten och aktiviteter.
Vi övernattade i tält på en stor äng tillsammans med massor av trevligt folk. Här kunde man bland annat träffa representanter från varumärket Tentipi och titta på deras tältmodeller. Måste säga att det känns otroligt lyxit med en tältkåta. Jag och Fredrik har redan börjat fundera på ett äventyr med en Safir 5 lätt. Det bjöds också på god mat och spännande workshops.
På lördagen hängde vi på ut i bokskogen där vi vandrade en av Outmeals snitslade slingor på cirka två mil. Att befinna sig i bokskogen så här års är verkligen magiskt. På våren uppstår ett speciellt grönt ljus som inte finns i våra vanliga barrskogar.
Vi passade också på att ta en selfie med bockstensmannen.
På lördagskvällen höll vi ett föredrag om Alaska för 120 personer i en stor tältkåta. Det var mycket uppskattat och vi fick många frågor om allt från paddelutrustning till björnsäkerhet. Det är verkligen kul att få inspirera andra människor.
Stort tack till Robert och Pelle på Outmeals. Ni fick verkligen till ett bra event. För er som är intresserade av att vara med på nästa års vårvandring. Gå gärna in på Outmeals hemsida och läs mer mer.
/Peter
Extramaterial till Projekt Alaska. Fredrik reflekterar över dagen.
Förra veckan var jag ute och testade en ny överlevnadssåg i fickformat. Den är tillverkad av motorsågskedja med grova tänder och slitstarka dragremmar i varje ände. Jag har sett en del liknande sågar i USA men just den här modellen har inte fått något namn i Sverige än. Sågen kommer att finnas i Naturkompaniets butiker.
/Peter
Här ser ni min sovutrustning i Sarek. På vinterturer behöver man ett sovsystem med så bra isoleringsförmåga som möjligt, men samtidigt får det inte ta för mycket plats i packningen. Den här kombinationen funkade mycket bra för mig. Jag lyckades minska både packvolym och vikt ordentligt, utan att det minskade sovkomforten. På bilden ser ni följande:
Sovsäck
Den här vintersovsäcken har jag haft i många år och jag har faktiskt glömt bort vad den heter. Hur som helst är det en dunsovsäck från The North Face med komfortemperatur -18. Vikt ca 1500 gram. Funkar bra även i sträng kyla om man förstärker med en fleece liner.
Liggunderlag
Jag använde ett uppblåsbart liggunderlag från Thern-A-Rest, modell NeoAir Xtherm. Det här är helt klart ett av de bästa uppblåsbara liggunderlagen på marknaden. Neo Air Xtherm ger mer prestanda och isolering än de flesta liggunderlag. Du ligger mjukt och varmt året om och det tar inte mer plats än en litersflaska i ryggsäcken. Perfekt för vintertältare som kånkar på mycket utrustning. Som säkerhet hade jag också ett tunt liggunderlag i cellplast i botten. Även detta med värmereflekterande yta.
Sovsäcksöverdrag
För att skydda sovsäcken mot kondens utifrån och samtidigt öka komfortemperaturen, använde jag en ny bivacksäck från S.O.L. Modellen heter Escape Lite Bivvy. Det som skiljer den här bivacksäcken från andra är det ventilerande materialet. Escape Lite är gjord av ett material som reflekterar värme men den släpper även ut fukt så att du behåller värmen och slipper den nedkylande effekten som kondensen från din kroppsvärme skapar. Vikt: 156 gram.
/Peter
Häng med på Outmeals härliga vårvandring i bokskogarna utanför Varberg. Två dagar fyllda med vandring, spännande föreläsningar och workshops. Jag och Fredrik kommer finns på plats och berätta om vår senaste expedition genom Alaskas vildmarker.
Här är ännu ett stormigt videoklipp från Sarek. Jag var på väg över sjön Akkajaure när stormen plötsligt drog in. Det var en mil över till andra sidan och jag hade kunnat hamna i en ganska knepig situation ute på isen. Den här gången var det dock ingen större fara.
De flesta friluftsmänniskor väljer att använda gas till sitt friluftskök på sommaren. Det är ett enkelt och bekvämt alternativ. Ingen pumpning eller förvärmning behövs och förbränningen är ren. Men för dem som vistas i naturen på vintern är gas inte lika optimalt. Alla som har använt ett gaskök i minusgrader vet att effekten sjunker drastiskt när behållaren blir kall. Detta beror på att luften är så kall att temperaturen inte räcker för att hålla uppe trycket. Och ju tommare behållaren blir desto sämre effekt. Ibland funkar det att värma upp gasbehållaren innanför dunjackan innan man startar köket, men personligen tycker jag att det oftast tar för långt tid. Det andra tricket är att vända gasbehållaren upp och ned (funkar bara på slangmonterade kök), detta kan dock vara farligt och kan bara rekommenderas i nödfall.
Men nu har Primus kommit med en nyutvecklad gasbehållare som är optimerad för att leverera tillförlitlig prestanda även i kyla. Skillnaden mot den gamla gasen är en ny gasblandning och ett innovativt papper på insidan av behållaren som kallas ”Vapour Mesh”. Pappret gör att det nödvändiga trycket inuti behållaren hålls längre jämfört med konventionella gasbehållare. Detta märks tydligt när man använder gasköket under en längre tidsperiod.
Så testade jag Primus Winter gas
Första testet gjordes på hemmaplan. Jag började med att förvara gasbehållaren i frysen (-18 C) ett par timmar, så att den skulle bli riktigt kall. Sen tog jag ut den, skruvade på en brännare och tände. Gasen fungerade och gav en fin flamma, inte riktigt lika bra tryck som innan nedkylningen men tillräckligt för att kunna koka upp vatten och värma mat.
Test nummer två gjordes i december i en nationalpark utanför Stockholm. Jag var då ute i två dagar och använde egentligen bara köket till att koka upp vatten. Temperaturen låg runt 5 minusgrader och vintergasen fungerade utan anmärkning. Men detta räckte inte för mig. Jag ville veta om gasen var så pass bra att den kunde vara ett alternativ till kemisk ren bensin på krävande vinterturer. Så jag packade pulkan och åkte upp till Sarek.
På vinterfjället behövs ett pålitligt slangmonterat kök och ett effektivt bränsle för att kunna smälta stora mängder snö. När jag var där pendlade temperaturen mellan -2 till -10 grader dagtid och nattemperaturen låg runt -15. Att smälta snön till kokande vatten gick förvånansvärt snabbt, till och med på morgonen, när gasen hade legat hela natten i snön, var det inga problem att tända köket och smälta snö. Dock gick det åt ganska mycket gas, säkert det dubbla mot vad det går åt på sommaren. Detta är i för sig inte så konstigt, med tanke på att köket måste vara igång betydligt längre när man smälter snö.
Sammanfattningsvis tycker jag att Primus har lyckats bra med sin nya vintergas, och jag kommer garanterat att börja använda den på dagsutflykter och kortare fjällturer under vårvintern. Men när det handlar om rena polarexpeditioner kommer jag nog fortsätta köra med kemisk ren bensin ett tag till. Dessutom går det inte att ta med vintergasen på flyget, och det lär nog dröja innan den finns att få tag på i de avlägsna byarna ute i vildmarken.
/Peter
Det blev en tuff dag i Sarek när en snöstorm plötslig drog in med full kraft. Läget var dock under kontroll och jag slapp gräva ner mig. Kvällen spenderade jag i tältet med en påse gott och blandat. Livet är härligt!
Senaste kommentarerna